کشاورزی عمومی, مطالب

صیفی جات

Groenten

(صیفی جاتصیفی جات گلخانه ای – صیفی جات سایه دوست – صیفی جات تابستانه – صیفی جات پاییزه)

صیفی جات

صیفی جات به بعضی از محصولات گیاهی که غالباً خوراکی و پختنی است اطلاق می شود.
صیفی جات از طریق گل دهی گیاه به وجود می آید بنابراین جز میوه به حساب می آید.
شرایط لازم خاک برای پرورش صیفی جات:
۱_مواد ارگانیک (کمپوست ها یا کود های کشاورزی یا ترکیبی از هر دو)
۲_مواد مغذی گیاه(نیتروژن،فسفر و پتاسیم)
۳_اسیدیته ی خاک(phمناسب خاک برای کاشت صیفی جات عمدتاً باید بین ۶تا۷ باشد.)
خاک مناسب کاشت محصولات صیفی باید شست و دارای زهکشی خوب باشد تا آب و هوا به خوبی در آن حرکت کند.
مواد معدنی مورد نیاز گیاه:
•مس
•آهن
•منگنز
•مولیبدن
•کلسیم
•بر
•روی

آفات

برخی از آفات و بیماری هایی که صیفی جات را مورد تهاجم قرار می دهد:
۱_شته سیاه باقلا(به ساقه و برگ حمله کرده و سبب از بین رفتن گیاه می گردد.)
۲_کنه زنگار گوجه فرنگی (تخم های خود را روی رگبرگ گیاه رها می کند.)
۳_مگس پیاز(ساقه های زیر زمینی را مورد تهاجم قرار داده و سبب زرد شدن برگ ها می شود.)
۴_کرم گوجه فرنگی (از رایج‌ترین و مهم ترین آفات گیاه گوجه فرنگی می باشد.)
۵_سوسک کلرادو (به برگ ها حمله می کند و سبب سستی و ضعف گیاه می گردد.)
۶_کلادوسپوریوز کدوئیان(سبب انتقال و انتشار آلودگی در گیاهان می شود.)
۷_لکه موجی گوجه فرنگی
۸_لکه باکتریایی
۹_ویروس موزاییک
۱۰_ویروس آسپرمی

صیفی جات گلخانه ای

صیفی جات گلخانه ای بسته به نوع فصل یکی از پر درآمدترین بخش های کشاورزی است که البته در ابتدا سرمایه گذاری زیادی لازم دارد.
در گلخانه ها به دلیل قابلیت کنترل شرایط محیطی مساعد،میتوان بازدهی و کیفیت محصولات را افزایش داد.
خیار تریپلوئید محصول مورد توجه در صیفی جات گلخانه ای است.
روش های کشت محصولات گلخانه ای:
۱_کاشت سنتی
۲_کاشت نشا
معایب کاشت سنتی نسبت به کاشت نشا:
۱_در انتقال بذر به گلخانه ها نیازمند نیروی انسانی بیشتر است.
۲_افزایش زمان بهره وری
۳_حجم بالای مقدار دور ریز بذر
۴_عدم اطمینان خاطر به کیفیت گیاه حاصل از بذر

صیفی جات در گلخانه

صیفی جات در گلخانه ها به صورت ردیفی کاشته و به صورت قطره ای آبیاری می شود.
دمای مناسب از ۲۲درجه سانتی گراد تا ۲۸درجه سانتی گراد می باشد.
مزایای اقتصادی کشت گلخانه ای:
۱_افزایش تعداد دفعات برداشت
۲_بازدهی بالاتر محصول در سطح زیر کشت
۳_کنترل بهتر و راحت تر آفات و بیماری های گیاه
۴_نیروی انسانی کمتر
۵_استفاده از تکنیک های مدرن کشاورزی
دمای مورد نیاز (روزانه و شبانه) صیفی جات باهم متفاوت است در نتیجه نمی توان از یک گلخانه همزمان برای چندین محصول با شرایط دمایی متفاوت استفاده کرد.

تجهیزات مورد نیاز گلخانه

۱_سیستم گرمایشی (سیستم مرکزی و موضعی)
۲_سیستم سرمایشی (سیستم خنک کننده تابستانه و سیستم خنک کننده زمستانه)
نوع خاک برای بستر کاشت گلخانه ها بستگی به نوع محصول کشت مورد نظر دارد.

صیفی جات سایه دوست

صیفی جات سایه دوست نسبت به سرما مقاوم بوده و در نور کم هم رشد کافی دارند.
از صیفی جات سایه دوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱_کاهو (علاوه بر سایه دوست بودن طالب رطوبت زیادی است و در دو هفته ابتدایی خاکش باید همواره مرطوب باشد.رشد کامل آن ۵۰روز به طول می انجامد اما از ۳۰روزگی برگ های آن شروع به رشد می کنند.)
۲_گوجه فرنگی (که برای رشد حداقل به ۵تا۶ساعت نور کافی احتیاج دارند و در اوایل بهار کاشته و با بالا رفتن دمای هوا به میوه می رسند.)
۳_هویج(در آب و هوای سرد رشد بهتری داشته و نیاز به آبیاری منظم خواهد داشت زیرا ریشه های آن خشک می شود.خاک آن باید مرطوب باشد اگر چه نباید زیاده‌روی کرد که نتیجه ی آن برگ بیشتر و عدم وجود ریشه خواهد شد.)
۴_نخود فرنگی (یکی از صیفی جات سایه دوست که دوست دار دمای پایین و تاریکی است.سریع الرشد بوده و ارتفاع کوتاهی دارد.)

صیفی جات تابستانه

صیفی جات تابستانه به محصولاتی گفته می شود که کاشت ،داشت و برداشت آن ها در فصل گرم صورت می گیرد.
برخی از صیفی جات تابستانه در بهار یا اوایل تابستان کشت شده و محصولش در تابستان یا اوایل پاییز حاصل می شود.
از صیفی جات تابستانه میتوان موارد زیر را نام برد:
۱_خیار(به عنوان میوه،در سالاد یا ماست استفاده می شود،در اواسط بهار کاشته می شود و تحمل گرمای تابستان را داشته.)
۲_لوبیا(به راحتی از قیم بالا می رود و در فصل گرم محصول تولید می‌کند.)
۳_سیب زمینی (در اواسط تابستان کاشته می شود.)
۴_بادمجان(در فصل گرما رشد بهتری دارد.)
۵_کدو سبز(برای رشد نیاز به نور آفتاب دارد و دو ماه پس از کاشت محصول می دهد.)
صیفی جات گرم برای جوانه زنی و رشد رویشی و زایشی و تولید میوه به دمای پایین حدوداً ۳۰درجه سانتی گراد نیاز دارند و با کاهش یا افزایش دما ممکن است جوانه زنی،رشد و تولید محصول به تعویق بیفتد یا میزان محصول کاهش یابد.
بنابراین محصولات فصل گرم باید هنگامی که هوا رو به گرمی می رود کاشته شود.

صیفی جات پاییزه

صیفی جات پاییزه بستگی به منطقه کشت دارد.
در طول فصل سرما نیز می توان سبزیجات و صیفی جات تازه و سالم و خوشمزه استفاده کرد.
از صیفی جات پاییزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱_چغندر(یکی از صیفی جات پاییزه که باید بطور عمیق در خاک کاشته شود تا در سرما آسیب نبیند،منبع سرشار از ویتامینAوCمی باشد.)
۲_کلم بروکلی (سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ها است و در برابر آفات مقاوم تر است و در اواسط شهریور به راحتی کشت می شود.)
۳_تربچه(سریع الرشد بوده و در کمتر از یک ماه محصول تولید می‌کند،عمدتا آفت ندارد.اگر در زمستان و بهار کشت شود تربچه های کوچک تر و شیرین تری تولید می کند.)
کلم پیچ (رطوبت یا گرمای بیش از حد برای رشد این گیاه مساعد نیست.از خصوصیات بارز این گیاه می توان به طول دوره ی ذخیره سازی آن اشاره کرد.)
۵_پیاز(باعث تفاوت طعم غذاها می شود و انواع سفید و قرمز آن در پاییز و زمستان تولید می شود.)
۶_سیر(در اواسط مهر ماه قابل کشت است اما طول دوره ی رشد آن طولانی است.)
۷_کلم چینی (ارزش غذایی بالایی داشته و سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها است.)

خواص صیفی جات

صیفی جات خواص بی شماری برای انسان دارد مثل:
سلامت قلب و عروق،کاهش کلسترول،تقویت سیستم ایمنی،بهبود بینایی و سلامت بصری،درخشندگی و آبرسانی پوست،کنترل آسم،کاهش وزن،پیشگیری از سرطان،کنترل دیایت،رشد مو و جلوگیری از ریزش آن،جلوگیری از پوکی استخوان،بهبود سیستم گوارشی و…
صیفی جات بر خلاف سبزیجات از طریق گلدهی و میوه بوجود می‌آید.
در مجموع صیفی جات قسمت بزرگی از گیاهان پختنی و خوراکی است که بسیار مفید است و مصرف آن به همه توصیه می شود.

سم زدایی بدن،درمان فشار خون بالا،بهترین ضد آفتاب،ضد التهاب،ضد پیری،تقویت روحیه و کاهش درد،بالا بردن جذب آهن توسط بدن،تقویت استخوان ها و دندان ها،تسریع گوارش.
درمان سوء هاضمه و زخم معده و اسهال،کاهش قند خون،در زنان باردار از تولد نوزادان ناقص جلوگیری میکند.

(صیفی جاتصیفی جات گلخانه ای – صیفی جات سایه دوست – صیفی جات تابستانه – صیفی جات پاییزه)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 11 =