کاشت گوجه گلخانه ای

عملکرد گوجه گلخانه ای

(کاشت گوجه گلخانه ایعملکرد گوجه گلخانه ایانتخاب بذر گوجه گلخانه ایارقام گوجه گلخانه ایآفات و بیماری های گوجه گلخانه ای)

کاشت گوجه گلخانه ای

کاشت گوجه گلخانه ای بسیار مقرون به صرفه است زیرا گوجه فرنگی ارزش غذایی بالایی دارد و یکی از رایج ترین صیفی جاتی است هم بصورت تازه و هم بصورت کنسرو مصرف می شود.

خصوصیات گیاه شناسی گوجه گلخانه ای را می‌توان این گونه معرفی کرد:

۱_ریشه(که به صورت عمودی است اما با رشد بوته نسبتاً نازک می شود و تفاوت محسوسی با ریشه های فرعی نخواهد داشت.)

۲_ساقه(در ابتدا علفی،گرد و صاف است و به مرور زمان سخت و خشبی می گردد.)

۳_برگ(بسته به نوع واریته های کاشته شده متفاوت است اما عموما برگ هایی مرکب و متناوب دارد.)

۴_گل(گل هایی خوشه ای که روی ساقه بین دو گره متوالی به وجود می آید. اغلب گوجه فرنگی ها گل های کامل یعنی اندام جنسی نر و ماده را با هم دارند.)

۵_میوه (از دیدگاه گیاه شناسی سته ای گوشتی و آبدار است و حاوی دانه هایی که به وسیله ی غلاف گوشتی پوشانده شده و روی آن پوستی نازک دارد.)

برای احداث گلخانه های گوجه فرنگی باید به توپوگرافی زمین،اقلیم و شرایط آب و هوایی و نوع خاک منطقه توجه نمود.

تقسیم بندی گوجه فرنگی طبق شکل ساقه (عادت رشد):

۱_رشد انتهایی یا محدود (در فضای باز استفاده می شود.)

۲_رشد نیمه انتهایی یا نیمه محدود (در کشت های کوتاه مدت گلخانه ای در پاییز بسیار موثر است.)

۳_رشد غیر انتهایی یا نامحدود (هم در گلخانه ها و هم در فضای باز انجام می شود.)

کاشت بذر گوجه فرنگی به دو روش صورت می گیرد:

۱_مستقیم (بذری)

۲_غیر مستقیم (نشا کاری)

البته برای شرایط کشت گلخانه،روش غیر مستقیم ارجحیت دارد.

عناصر غذایی پر مصرف مورد نیاز گوجه فرنگی:

۱_نیتروژن (رشد رویشی)

۲_فسفر (گسترش ریشه ها)

۳_پتاسیم (افزایش مقاومت)

۴_کلسیم

۵_منیزیم

۶_گوگرد

گرده افشانی گوجه فرنگی برای میوه دهی لازم است.

عملکرد گوجه گلخانه ای

عملکرد گوجه گلخانه ای در شرایط مساعد، افزایش کیفیت و کمیت محصول را در پی دارد.

تاریخ کاشت را باید با توجه به نوع و ویژگی رقم، شرایط محیطی و عوامل اقتصادی و … مشخص نمود.

انواع کشت گوجه گلخانه ای:

۱_کشت پاییزه ( از اواخر خرداد و اوایل تیر شروع شده و برداشت از اواسط مهر تا اواسط آذر میسر است. )

۲_کشت بهاره ( از اوایل آبان یا آذر شروع شده و محصول از اواخر اسفند تا اواخر خرداد قابل برداشت است اگر چه گاهی تاریخ کشت تغییر می کند و کمی جابجا می شود. این نوع کشت به دلیل طولانی بودن فصل رشد و باردهی زیاد حائز اهمیت است. )

برای بهبود عملکرد گوجه گلخانه ای، در جوانه زنی و رشد می توانیم تا زمان رشد مطلوب بوته را در خزانه نگهداری کنیم.

گوجه فرنگی نسبت به بیشتر علف کش ها حتی با پایین ترین غلظت حساسیت داشته و آبیاری آن باید به وسیله منبعی بدون مواد معلق و محلول انجام شود.

عملکرد گوجه گلخانه ای در خاک هایی که سرشار ازت (N)، فسفر (P)، پتاسیم (k) بهتر خواهد بود.

ضد عفونی خاک برای سلامت گوجه فرنگی به روش های زیر انجام می شود:

۱_بخار آب گرم ( روشی ارزان و سریع که همه ی عوامل بیماری‌زا را از بین می برد.)

۲_نور خورشید ( آفتاب دهی به مدت ۲تا۶ هفته باعث کنترل و کاهش بیماری های گیاهی از ۶۵تا ۹۹درصد می شود. )

۳_پیوند ( پایه های پیوندی برای گوجه فرنگی می تواند بادمجان مقاوم به سنگینی خاک و گوجه فرنگی مقاوم به بیماری های خاک باشد.)

آفات و بیماری های گوجه گلخانه ای

انتخاب بذر گوجه گلخانه ای

انتخاب بذر گوجه گلخانه ای نخستین و مهم ترین قدم برای رسیدن به محصول دلخواه می باشد.

براساس همرسی استوار بذر گوجه فرنگی به سه دسته تقسیم می شود:

۱_ همرس

۲_ غیر همرس

۳_ بینابین

عمدتاً در ایران برای کشت گلخانه ای در برداشت های طولانی از واریته های غیر همرس و برای برداشت های کوتاه مدت از واریته های بینابین استفاده می شود.

شرایط محیطی موثر در جوانه زنی بذر:

۱_دما (در گلخانه ها بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد و هر چقدر دما پایین تر باشد،مدت جوانه زنی طولانی تر می شود.)

۲_نور (گوجه فرنگی پس از جوانه زنی برای فتوسنتز و غذا سازی به نور «طبیعی یا مصنوعی»نیاز دارد.)

۳_آبیاری (قبل از جوانه زنی به صورت ملایم و مه داشت)

۴_دی اکسید کربن

خاک کشت گوجه فرنگی باید نرم و قوی و شنی یا شنی لومی باشد و زهکشی خوبی داشته باشد.

فرآوری بذر گوجه فرنگی که در محیطی کاملا بهداشتی و عاری از آلودگی و بیماری طی سه فرآیند انجام می شود:

۱_خارج کردن بذر از میوه

۲_شستن بذرها

۳_خشک کردن بذرها

استخراج بذر عموما به طرق زیر انجام می شود:

۱_عصاره گیری و خارج کردن بذر

۲_استخراج اسیدی

۳_به وسیله ی تخمیر (بذر کیفی بهتری حاصل می شود.)

انتخاب بذر گوجه گلخانه ای

ارقام گوجه گلخانه ای

انتخاب ارقام گوجه گلخانه ای مناسب بسیار حائز اهمیت است،این ارقام باید نسبت به آفات و بیماری های شرایط نامساعد محیطی مقاوم باشند و بتوانند محصولی کیفی و مرغوب تولید کنند.

خصوصیات ارقام گوجه گلخانه ای:

۱_در نور ضعیف محصولی با کیفیت تولید کنند.

۲_قابلیت رشد رویشی و زایشی و تولید گل در درجه حرارت پایین

۳_مقاومت در برابر آفات و بیماری ها و نور کم و دمای پایین

۴_محصول کیفی و مرغوب در شرایط نامساعد محیطی

از ارقام گوجه گلخانه ای می توان موارد زیر را نام برد:

۱_گیلاسی (میوه های ریز دارد.)

۲_شقایق (زودرس و غیر همرس بوده و باردهی بالایی دارد.)

۳_ویندور (میوه های متوسط و مرغوب و مقاوم به بیماری ویروسی و لکه برگی)

۴_باربارا (عملکرد بالا و طعم عالی دارد.)

۵_شیمشک (بوته های بسیار قوی و توانایی سازگاری زیاد)

تفاوت ارقام مختلف با یکدیگر در موارد زیر است:

۱_طول دوره رسیدن رقم

۲_مقاومت در برابر آفات و بیماری ها

۳_سازگاری با شرایط محیطی ( فضای باز یا گلخانه )

۴_میزان تولید واحد سطح

۵_ویژگی های ظاهری مثل رنگ و اندازه و شکل و …

آفات و بیماری های گوجه گلخانه ای

آفات و بیماری های گوجه گلخانه ای به دلیل شرایط مناسب برای بیماریهای گوجه در گلخانه بسیار حائز اهمیت می باشند.

گلخانه ای موفق است که کلیه ی نکات بهداشتی و تاکتیکی را از زمان ساخت گلخانه و تا پیش از مواجه با آفات و بیماری های گوجه گلخانه ای رعایت کند مثل استفاده از ارقام گلخانه ای مقاوم ،کنترل کشت، ضد عفونی خاک و آب، تهویه و تغذیه مناسب گوجه فرنگی.

آفات و بیماری های گوجه گلخانه ای تنوع فراوانی دارد و ما در اینجا به چند مورد اشاره می کنیم:

۱_کنه (از سطح زیرین برگ شروع به تغذیه می کند و آسیب آن روی سطح بالایی برگ نمایان می شود.)

۲_مگس سفید گلخانه (از برگ ها تغذیه می کند و زردی و پیچیدگی برگ را در پی دارد.)

۳_شته (با استفاده از تله های زرد چسبناک می توان آن را کنترل کرد)

۴_تریپس ( قدرت زاد و ولد زیادی دارند و ناقل بسیاری از بیماری های ویروسی هستند.)

۵_ویروس موزاییک (خالدار شدن برگ ها شایع ترین علامت آن است،بذور و بقایای آلوده گیاه بزرگ‌ترین منبع آلودگی آن است.)

۶_ویروس پیچیدگی (سبب توقف رشد و کوتولگی گیاه می شود.)

۷_کپک خاکستری (شکوفه های میوه دچار سوختگی شده و به پوسیدگی میوه ختم می شود.)

۸_پژمردگی فوزاریومی (از بیماری های مهم گوجه فرنگی است که در ابتدا برگ های پایینی زرد و پژمرده می شوند و سپس به کل گیاه سرایت می کند.)

۹_پژمردگی ورتیسلیومی (ظهور لکه های زرد مایل به قهوه ای روی ساقه و ریزش برگ ها از علائم این بیماری است.)

۱۰_ریزوکتونیوز (عامل بیماری در خزانه به گیاه حمله می کند و با ایجاد لکه های قهوه ای در ریشه و پوسیدگی طوقه همراه است.)

بذر  گوجه فرنگی هیبرید گلخانه ای هیراد

بذر  گوجه فرنگی هیبرید گلخانه ای هیراد در برابر بیماری های مهم و شایع گوجه فرنگی نظیر ویروس موزاییک، ویروس پیچیدگی و زردی برگ، پژمردگی فوزاریومی و ورتیسلیومی و کپک خاکستری مقاومت نسبی دارد و همچنین با داشتن عملکرد بالا و تولید میوه هایی خوش رنگ، سفت، با کیفیت و هم سایز در بوته هایی قوی و محکم و توانایی ماندگاری بالا (مناسب جهت صادرات) نگرانی گلخانه داران را برطرف کرده است.

بذر گوجه فرنگی هیراد دارای تیپ استاندارد بوده و قادر به کشت در تمام سال و نواحی مختلف کشور می باشد.

این رقم (هیراد) با تکیه بر علم روز دنیا تولید و از هر لحاظ رضایت مشتری را جلب کرده است.

(کاشت گوجه گلخانه ایعملکرد گوجه گلخانه ایانتخاب بذر گوجه گلخانه ایارقام گوجه گلخانه ایآفات و بیماری های گوجه گلخانه ای)


(فروشگاه انلاین بهرویش همیار کشاورزان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *