کشت گلخانه

کشت گلخانه

کلمات کلیدی: (کشت گلخانه – کشت گلخانه ای زعفرانکشت گلخانه ای خیار – کشت گلخانه ای گوجه فرنگی – کشت گلخانه ای توت فرنگی)

کشت گلخانه

کشت گلخانه به منظور ایجاد شرایط مطلوب و مورد نیاز رشد گیاه مثل نور، دما(روزانه و شبانه)، رطوبت(خاک و هوا) انجام می شود.

کشت گلخانه از مهم ترین شیوه های مدیریت مصرف آب و افزایش کیفیت و کمیت محصول کشاورزی و کاهش ضایعات آن به حساب می آید.

گلخانه فضایی محدود است جهت ایجاد شرایط محیطی لازم برای محصولات کشاورزی که به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می شود.

فواید کشت گلخانه ای:
  • کاهش محسوس مصرف آب
  • افزایش تولید محصولات
  • اشتغال زایی
  • امکان بالا بردن کیفیت و کمیت محصولات

بخشی از گلخانه که محل قرار دادن گلدان ها یا کاشت گیاهان بالاتر از سطح زمین است را بستر کاشت می نامند.

نور در گیاهان تاثیرات متفاوتی دارد:

۱_روز بلند(اطلسی، ناز)

۲_روز کوتاه (داوودی)

۳_بی تفاوت (گل حنا یا بگونیا)

عوامل مهم در احداث گلخانه:

۱_نزدیک بودن به راه های حمل و نقل

۲_نوع سوخت مصرفی

۳_دسترسی به آب

انواع روش های آبیاری در گلخانه ها:

۱_آبیاری سطحی(راندمان پایین و اتلاف آب بالا است).

۲_آبیاری تحت فشار(آبیاری بارانی و آبیاری قطره ای)

انواع پوشش های استفاده شده در گلخانه ها:
  • شیشه ای
  •  پلاستیکی

کشت گلخانه

کشت گلخانه ای زعفران

کشت گلخانه ای زعفران سبب کاهش مصرف آب می شود.

کشت گلخانه ای زعفران به علت استفاده از پیاز درشت، با کیفیت و اصلاح شده و رشد و نمو در بهترین شرایط محیطی بالاترین بازدهی محصول را دارد.

از مزایای کشت گلخانه ای زعفران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

۱_تهیه خاک مناسب از ترکیب خاک های مفید

۲_تنظیم نور و رطوبت قابل نیاز

۳_تسهیل عملیات سم پاشی

۴_کنترل عملیات برداشت

۵_افزایش میزان کیفیت و کمیت محصول

کشت گلخانه ای زعفران به صورت نوین اولین بار توسط یک مهندس چینی اجرایی شد. بازده این نوع کشت نسبت به روش سنتی حداقل ده برابر می باشد.

انواع روش های کشت زعفران:

۱_کشت آیروپونیک(که نیاز به زمین و خاک کشاورزی نیست و مواد غذایی مورد نیاز و آب بطور مستمر به گیاه اسپری می شود). در صورت برقراری ارتباط بین آب و گیاه مشکلاتی مثل پوسیدگی پیاز یا انتقال بیماری پیش می آید.

۲_کشت هیدروپونیک(ریشه گیاهان در هوای فوق العاده مرطوب یا آب قرار دارد و مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز گیاه هم از طریق آب به آن منتقل می شود).

در شرایط معمولی زعفران گیاه گرمسیری است که در آب و هوای گرم و خشک تابستان و زمستان معتدل و ملایم رشد بهتری دارد اما در روش های گلخانه ای با تنظیم دما به راحتی شرایط رشد را میتوان فراهم کرد و بازدهی محصول را افزایش داد.

کشت گلخانه ای زعفران

کشت گلخانه ای خیار

کشت گلخانه ای خیار به منظور تولید محصول در زمانی است که بیشترین سود را داشته باشد.

ژنتیک بوته های خیار پارتنوکارپ ماده زا است و می تواند گل و سپس میوه تولید کند.

از مزایای خیار گلخانه ای پارتنوکارپ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دیگر نیازی به گرده افشانی نیست
  • تولید محصول با کیفیت و شکیل
  • افزایش زمان باردهی
  • بالا رفتن عملکرد با توجه به فضای عمودی گلخانه
عوامل موثر در تولید خیار گلخانه ای:

۱_دما(روز ۱۸تا ۳۲درجه سانتی گراد و شب ۶تا۸درجه سانتی گراد)

۲_نور(کمتر از ۱۷ساعت در روز)

۳_رطوبت(بین ۵۰ تا ۷۰ درصد متغیر)

۴_آب(با کاهش رطوبت خاک آبیاری صورت می‌گیرد)

۵_درجه حرارت(که به شدت نور و میزان رطوبت بستگی دارد)

از آفات خیار می توان شته،کنه دو نقطه ای،تریپس و مگس مینوز را نام برد.

بیماری هایی که خیار گلخانه ای نام برد:
  • سفیدک دروغی
  • گموز خیار
  • لکه زاویه ای
  • پژمردگی بوته خیار
  • بوته میری

خاک مناسب خیار گلخانه ای لومی شنی است و باید زهکشی مناسب و عاری از هر آلودگی باشد.

کشت گلخانه ای خیار

کشت گلخانه ای گوجه فرنگی

کشت گلخانه ای گوجه فرنگی رایج ترین نوع محصول گلخانه ای می باشد.

نحوه انتخاب بذر بر اساس نوع مصرف آن است.

خاک گوجه فرنگی باید بافتی نرم و قوی داشته باشد و زهکشی آن خوب باشد.

عوامل موثر در تولید محصول مرغوب و با کیفیت:

۱_دما(قبل از جوانه زنی ۳۰درجه سانتی گراد و بعد از جوانه زدن ۲۴درجه در روز و ۱۸درجه سانتی گراد)

۲_هرس(برای ایجاد تعادل رشد بین بخش های مختلف گیاه)

۳_تلقیح(به دلیل عدم وجود عامل محرک گرده افشانی از زنبور های مخصوص یا ویبراتور های برقی استفاده می شود)

عناصر غذایی مورد نیاز گوجه فرنگی:

۱_عناصر ماکرو (ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم ، منیزیم، گوگرد)

۲_عناصر میکرو(آهن، مس، روی، منگنز، بر و مولیبدن)

گوجه فرنگی گیاهی حساس نسبت به سرما و یخبندان و همچنین علف های هرز است.

خواص دارویی گیاه گوجه فرنگی:
  • شامل آنتی اکسیدان هایی مثل لیکوپن و آسکوربیک اسید است که سبب کاهش خطر سرطان بخصوص سرطان پروستات
  • کاهش بیماری های قلبی و عروقی
  • کاهش کلسترول خون
ویژگی ارقام مناسب کشت گلخانه ای گوجه فرنگی:

۱_تولید محصول مرغوب با حداقل نور

۲_توانایی رشد رویشی و گلدهی در دماهای کم

۳_مقاومت بالا در نور و دمای پایین

۴_مقاومت در برابر بیماری ها و آفات

کشت گلخانه ای گوجه فرنگی
کشت گلخانه ای توت فرنگی

کشت گلخانه ای توت فرنگی مطمئن ترین راه برای پیش رس کردن توت فرنگی است.

توت فرنگی گیاهی سازگار با انواع خاک هاست،اگرچه در خاک های عمیق نرم با بافت شنی رسی بهتر رشد می کند. جز گیاهان نیمه مقاوم به سرما می باشد.

تکثیر توت فرنگی:
  • تکثیر جنسی(توسط بذر)
  • تکثیر غیر جنسی (به وسیله ی تقسیم بوته های قوی به چند بوته ی کوچک تر با مقداری ریشه)

شرایط مورد نیاز برای کاشت توت فرنگی:

۱_بوته ها در جایی کشت شود که مورد آسیب سرمای دیررس بهاره قرار نگیرد

۲_زمین کشت رو به جنوب باشد تا زودتر دما بالا برود و گرم شود

۳_آب فراوان

آفات و بیماری های توت فرنگی:

۱_سفیدک پودری

۲_سوختگی برگ و میوه

۳_لکه برگی معمولی

۴_آنتراکتوز

۵_طوقه خوارهای توت فرنگی

۶_سن لیگوس

۷_سرخرطومی جوانه

۸_شته ریشه

مهم‌ترین عامل در کاهش یا افزایش فساد و گندیدگی توت فرنگی دما است.

گلخانه ها گیاهان را از سرمای زمستان و گرمای تابستان محافظت می کنند.

در ایران گیاهان شرایط نوری مناسب دارند و فتوسنتز به راحتی انجام می شود.

برای احداث گلخانه ها باید سیستم های سرمایشی و گرمایشی و ژنراتور را فراهم آورد.

عدم مدیریت درست در احداث گلخانه، انتخاب مکان و نوع و پوشش آن باعث ناکار آمدی و اتلاف سرمایه و امکانات می شود.

کشت گلخانه ای توت فرنگی

کلمات کلیدی: (کشت گلخانه – کشت گلخانه ای زعفرانکشت گلخانه ای خیار – کشت گلخانه ای گوجه فرنگی – کشت گلخانه ای توت فرنگی)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *