کشاورزی عمومی, مطالب

درخت آلبالو

درخت آلبالو

(درخت آلبالو – آلبالو وحشی – آلبالو خشکهخواص آلبالوطبع آلبالو)

درخت آلبالو

درخت آلبالو یا Black cherry یا Sour Cherry با نام علمی Prunus Cerasus، از خانواده رزاسه (Rosaceae) است و آن را بومی جنوب غرب اسیا و اروپا می دانند. درخت آلبالو دارای بیش از ۱۰۰ گونه می‌باشد که بسیار شبیه به درخت گیلاس بوده با این تفاوت که نسبت به درخت گیلاس حجم کمتری را اشغال می کند. آلبالو نسبت به گیلاس مقاومت بیشتری به خاک های مرطوب دارد و میوه آن از گیلاس کوچک تر می باشد به طوری که هر میوه ی آن ۴ تا ۵ گرم است. به طور کلی از یک درخت بالغ ۳۰ کیلو گرم میوه برداشت می شود.

مهم ترین کشور های تولید کننده ی آلبالو در جهان به ترتیب کشور های:

  • آلمان
  • ایتالیا
  • آمریکا
  • فرانسه
  • یوگسلاوی

ایران ششمین تولید کننده آلبالو در جهان بوده که آلبالو چمپای مشهد از مشهور ترین آلبالو های ایران است. درخت آلبالو گیاهی خزان‌پذیر بوده و ارتفاع آن از ۳ تا ۱۰ متر متغیر بوده و عمر باردهی آن معمولاً ۲۵ تا ۳۵ سال است. این درخت دارای شاخه های بسار نرمی بوده که برای چیدن کار ما را آسان تر می کند. گل های آن دارای ۵ گلبرگ و ۵ کاسبرگ و پرچم و مادگی است. میوه آلبالو از دیگر میوه های هسته دار دیرتر باز می شود در نتیجه از خطر سرما زدگی در امان است. درخت آلبالو دارای میوه هایی به رنگ سرخ و ترش مزه دارد.

خواص آلبالو:

از خواص آلبالو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تصفیه خون
  • اشتها آور
  • آرامش اعصاب
  • پیشگیری از روماتیسم
  • دفع كننده حرارت بدن و عطش
  • درمان بی خوابی
  • پیشگیری از بیماری قلبی در مبتلایان به دیابت
  • معالجه التهاب و ورم معده و روده

البته خواص آلبالو بسیار زیاد می باشد.

خاک مناسب برای درخت آلبالو:

خاک درخت آلبالو برای بهتر رشد کردن نیاز به خاک بسیار مرغوب و با بافتی نسبتا سبک با زهکشی مناسب دارد. آلبالو در خاک های شور و قلیایی هم رشد می کند اما بهترین خاک برای رشد آن خاک های لمونی رسی است. در نظر داشته باشید یکی از مواد معدنی‌ای که این درخت به آن احتیاج دارد، پتاس بوده که به رشد بهتر گیاه کمک می‌کند و از سرمازدگی آن جلوگیری می‌کند.

دما و آب و هوای مناسب برای درخت آلبالو:

آلبالو خیلی در معرض سرمازدگی نیست و ۶۰۰ تا ۱۶۰۰ ساعت سرمای زیر ۷ درجه سانتی گراد به آن آسیبی وارد نمی کند. این گیاه تابستان های خنک را دوست دارد و ریشه اش به خاک های مرطوب  مقاومت خوبی نشان داده است.

آبیاری مورد نیاز برای درخت آلبالو:

نیاز آبی آلبالو مانند گیلاس است، اما با این تفاوت که آلبالو نسبت به گیلاس به خشکی مقاوم تر است.

هرس:

هرس برای آلبالوهایی که باروری کافی دارند انجام نمی شود.

ازدیاد و تکثیر درخت آلبالو:

  • پاجوش
  • کاشت بذر
  • پیوند

آفت درخت آلبالو:

آفات این گیاه مگس گیلاس است.

بیماری های درخت آلبالو:

  • شانکر باکتریایی درختان هسته دار
  • پوسیدگی آرمیلاریایی ریشه

انواع درخت آلبالو:

  • آلبالو مجاری
  • آلبالو محلی
  • آلبالوی گیسی

پیش‌رس و دیررس، درشت گرد و به‌ رنگ قرمز تیره بوده و دم کوتاهی دارد که از آن برای تهیه مربا و کمپوت استفاده می‌شود. این محصول هفته ی آخر خرداد برداشت می‌شود.

آلبالوی محلی:

آلبالوی محلی یا رسمی دارای رنگ قرمز تیره بوده و مزه آن ترش می‌باشد که میوه های آن نسبتا ریز است.

آلبالو گیسی:

آلبالوی گیسی پر بار بوده و دارای رنگ قرمز تیره است که طعمی ترش داشته و میوه آن نسبتا ریز است.

درختچه آلبالوی وحشی با نام محلی “بلالوک”:

درختچه آلبالوی وحشی با نام محلی “بلالوک” که در میان جنگلهای انبوه بلوط و بنه جای گرفته و گاهی از این درختان به عنوان تکیه گاهی برای رشد و بالندگی هر چه بیشترش استفاده می کند. مردمان این دیار به آن بلالوک می گویند. نام فارسی آن محلب بوده که رویشگاه اصلی آن جنگلهای غرب کشور، لرستان، همدان، کردستان، بختیاری ،استان ایلام و همچنین شهرستان ملکشاهی می باشد. میوه این درختچه زیبا ریز است و شباهت زیادی به آلبالو دارد. گلهای این درخت سفید و معطر و عطری شبیه بادام تلخ دارد، اندازه میوه های آن در حدود ۵ میلی متر است که در ابتدا سبز رنگ و ترش و در خرداد ماه با رنگهای زرد، سیاه و قرمز شیرین می‌شود. بلالوک میوه ای جنگلی با خواصی بی نظیر بوده که دارای طبیعتی  سرد و خشک است.

برخی خواص آلبالو “بلالوک” آن عبارتند از:
  • تسکین دردهای مفاصل
  • مفید برای کمر درد
  • مفید برای اندام های تنفسی
  • مفید برای ریه
  • موثر در درمان سنگ کلیه و سنگ مثانه
  • کمک به کاهش قولنج

در نظر داشته باشید که جوشانده آلبالوی وحشی با گل بابونه و سنجد، برای دفع انواع ناراحتی های مثانه و آماس و چرک کلیه بسیار مفید است. برای اطلاع از مقدار دقیق مصرف آن با متخصصان در این زمینه مشورت کنید.

آلبالوی کوهی:

آلبالوی کوهی، مرمره با نام علمی Prunus incana، نام یکی از گونه‌های زیر سرده گیلاس است. این زیرسرده در ایران ۹ گونه درخت و درختچه دارد که بیشتر در مناطق کوهستانی و صخره‌ ای پراکنده‌اند.

آلبالو خشکه:

میوه های خشک بیشتر در زمانی که دسترسی به میوه های تازه وجود ندارد استفاده می شوند. مصرف انواع میوه های خشک مانند آلبالو که دارای خواص و کاربردهای زیادی می باشد طرفداران زیادی دارد. انواع آلبالو خشکه از ارقام مناسب آلبالو تهیه می شود و دارای طعمی خوب و خواصی خوب می باشد. آلبالو خشکه، فعالیت آنزیم های دخیل در فرآیند التهاب و احساس درد را کاهش می دهد در نتیجه می توان فعالیت ضد درد آلبالو را مطابق با استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن دانست.

روش تهیه آلبالو خشکه خانگی:

  • روش اول تهیه آلبالو خشکه: دم آلبالو ها را بگیرید و بدون شست و شو روی پارچه ای پهن کنید و به مدت ۲ روز زیر نور آفتاب قرار دهید، پس از این مدت زمان باید با فشار دست به راحتی هسته آلبالو ها خارج شوند بدون آن که آسیبی به بافت آلبالو برسد. پس از این که هسته آلبالو ها را خارج کردید باید آلبالو ها را با آب سرد آبکشی کنید، پس از این که آب اضافی آلبالوها خارج شد آن ها را روی سینی پهن کنید و در محیط خانه یا بیرون بگذاید تا خشک شوند.
  • روش دوم تهیه آلبالو خشکه: دم آلبالوها را بگیرید سپس بشوئید، آلبالوهای شسته شده را نمک بزنید و روی پارچه ای در مقابل نور افتاب قرار دهید تا خشک شود (بسته به مقدار نرمی یا خشکی ای که دوست دارید ۱ تا ۳ روز در آفتاب قرار دهید) بعد از آن که آلبالوها خشک شدند مجدد آبکشی کنید و مقداری نمک بزنید سپس ۱ ساعت در نور افتاب قرار دهید تا آماده شود.

طبع آلبالو:

طبیعت میوه های مختلف با هم متفاوت بوده و انواع خشک و تازه میوه ها دارای طبعی مخصوص به خود می باشند. آلبالو میوه ای است که دارای خواص زیادی می باشد و می توان این میوه را با توجه به خواص و طبع خاصی که دارد تهیه و استفاده کرد. طبع آلبالو خام سرد و خشک می باشد و زمانی که میوه آلبالو به طور کامل نرسیده و ترش مزه است دارای طبعی سردتر و خشک تر است بنابراین بهتر است افرادی که به طبع سردی میوه ها حساس هستند همراه با آن یک گرمی میل کنند و یا دمنوش آن را استفاده نمایند و در میزان مصرف متعادل عموما مشکلی پیش نخواهد آمد. طبع آلبالو از منظر طب سنتی در گروه میوه‌های که مزاج آن، سرد و خشک است. معمولا در طب سنتی از عسل به‌عنوان مُصلح آلبالو نام برده می‌شود زیرا طبع آلبالو سرد و خشک است.

(درخت آلبالو – آلبالو وحشی – آلبالو خشکهخواص آلبالوطبع آلبالو)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 6 =