تغذیه و آبیاری, مطالب

شوری آب آبیاری

راهکار شوری آب

( شوری آب آبیاری ـ تنش شوری آبراهکار شوری آب  – گیاهان شور زی )  

شوری آب آبیاری

شوری آب تهدیدی جدی برای کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران دارد.

این موضوع به عنوان یکی از عوامل اصلی کاهش محصولات کشاورزی می باشد.

طبق بسیاری از گزارش های انجام شده از ۱۰۰ میلیارد آب موجود درکشور حدود ۱۱ میلیارد متر مکعب از آب ها دارای شوری هستند. بسیاری از رودخانه های جنوب غرب جنوب و مناطق مرکزی کشور شور هستند .با این توضیح که بسیاری از اب های زیر زمینی نیز شور هستند .

تنش شوری آب

ازمهم ترین راه های کاهش تنش شوری آب می توان به:

  •  اجرای تحقیقات در سطح مزرعه به جای اکتفای به انجام آن در محیط آزمایشگاه
  • انتخاب گیاه زراعی مناسب متحمل به شوری
  • انجام تحقیقات هرچه بیشتر برای مرحله سبز شدن و استقرار بوته به خاطر حساسیت هرچه بیشتر این مرحله به شوربودن آب اشاره نمود .

اهمیت تنش شوری آب به حدی بوده است که بیش از ۱۰۰ سال موضوع بسیاری از تحقیقات بوده استتنش شوری بیش ار ۲۰ درصد از عملکرد گیاهان زراعی را کاهش می دهد و متاسفانه مساله شوری آب موضوعی پیش رونده است.  در تحقیقات انجام شده مشخص گردیده که در حدود ۳۴ میلیون هکتار یا ۲۰٪ از مساحت کل کشور متاثر از شوری است .

گیاهان شور زی

گیاهان شور زی گیاهانی هستند که به شرایط شور سازگاری دارند و از طریق یکی از مکانیسم های کاهش وارد کردن نمک به گیاه و یا کم کردن غلظت نمک در آب در سیتوپلاسم دارای عملکرد اقتصادی و پایداری هستند . از سال ۱۳۷۵ به بعد موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه ی نهال و بذر شروع به ارائه ارقام مختلف گندم با مزیت تحمل به شوری را به بازار ایران اراعه نمود . ارقامی مانند:

  • کویر
  • بم
  • سیستان
  • افق
  • ارگ

علاوه بر آن بر طبق سری دیگری از تحقیقات لوبیا به عنوان گیاه حساس به شوری آفتابگردان به عنوان نسبتا متحمل به شوری و چغندر به عنوان رقم متحمل به شوری معرفی گردید. به دلیل اهمیت بیشتر یکسری از تولیدات کشاورزی در سبد خانواده های ایرانی بسیاری از تحقیقات انجام شده در حیطه ی:

  • گندم
  • کلزا
  • حبوبات
  • برنج انجام شده است .از آنجایی که آبهای بسیار شورو همچنین آب دریا برای کشاورزی مناسب نیست از این گیاهان شورزی به منظور استفاده از این منابع میتوان بهره برد.  

راهکار شوری آب

به طور کلی گیاهان زیر جزو گونه های مقاوم می باشند :

  • انواع کاج ها : ایلان، گل ابریشم، زبان گنجشک، توت، صنوبر، سپیدار، اقاقیا، سنجد
  • درختان حرا
  • گیاه سکه ای، فیتوپلانگتون ها، نوعی جلبک دریایی (اشته دریایی )، گیاه راک وید

راهکار شوری آب :

درهنگام آبیاری با آب شور باید دقت شود که بهترین روش برای کمک نمودن به جوانه زدن بذر ها انتخاب روش مناسب بذر کاری می باشد. به این معنی که در آبیاری کرتی زمین به دقت باید مسطح شود تا از بوجود آمدن پشته های نمک جلوگیری شود .
از بین روشهای مختلف آبیاری برای آب های شور بهتر است از روش بارانی والبته قطره ای استفاده نمود زیرا برای کنترل شوری آب  قا بلیتهای زیادی دارد.
به منظور اندازه گیری میزان شوری آب مقداری از آب مورد استفاده برای آبیاری را در یک طرف ریخته و سپس در ظرف محکم بسته شود وبرای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده شود .

راهکار شوری آب :

با توجه به عدم هماهنگی بین دانشگاه ها و سازمان های متولی باید راهکار های مناسبی جهت استفاده از تحقیقات انجام شده به کار برد خوشبختانه در سالهای اخیر جهت گیری های مدون و برنامه ریزی های طولانی مدت و همسو رو به رشد است . تخصیص بودجه ی مناسب در جهت انجام تحقیقات در زمینه ی گیاهان شور زی و البته رفع شوری آب که به خاطر اینکه انجام این تحقیقات و دستگاه های مورد نیاز برای آزمایشات بسیار گران قیمت است به بودجه ی مناسب نیاز دارد.

باید دقت نمود که آزمایشات انجام شده در سطح آزمایشگاه را به خوبی بتوان به مزرعه نعمیم داد .دقت درانتخاب گیاهانی که ضمن برخورداری از مصرف آب پایین در شرایط شوری نیز علاوه بر پایداری از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر باشد .

( شوری آب آبیاری ـ تنش شوری آبراهکار شوری آب  – گیاهان شور زی )  


(فروشگاه  آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − پنج =