کشاورزی عمومی, مطالب

فلفل دلمه

گلخانه فلفل دلمه ای

(فلفل دلمه – تقسیم بندی انواع فلفل – نیاز رشدهرس فلفلزمان کاشت)

فلفل دلمه

فلفل دلمه از گیاهان خانواده بادمجانیان (Solanacea) می باشد. از سایر گیاهان این خانواده می توان به بادمجان و گوجه اشاره کرد.

تقسیم بندی انواع فلفل

تقسیم بندی انواع فلفل براساس موارد زیر می باشد:

  • تقسیم بندی انواع فلفل بر اساس رنگ میوه
    • قرمز
    • زرد
    • نارنجی
    • سبز

تمامی فلفل ها پس از رشد و قبل از رنگ انداختن سبز رنگ بوده و در مرحله رنگ آمیزی در فاصله زمانی ۱۰-۱۵ روز در شرایط گلخانه با توجه به واریته و رقم به رنگ های زرد، نارنجی و قرمز تغییر می یابد.

  • تقسیم بندی انواع فلفل بر اساس شکل ظاهری
    • فلفل دلمه ای
    • فلفل قلمی (کشیده یا خنجری)
  • تقسیم بندی انواع فلفل بر اساس مزه
    • تند
    • شیرین

نیاز رشد

نیاز رشد برای کشت فلفل به شرح زیر می باشد:

  • نور
  • رطوبت
  • دما
    • در روز ۲۰-۳۰ درجه سانتی گراد
    • در شب ۱۶-۲۰ درجه سانتی گراد
  • خاک
  • تغذیه

نور:

فلفل دلمه ای از گیاهان بسیار حساس به نور کم می باشد به خاطر همین اکثر کشاورزان و گلخانه داران در فصول دارای نور مناسب (نیمه ابتدای سال) اقدام به کشت این محصول می کنند. میزان حساسیت به حدی است که در نور کم گیاه دچار گلریزی یا به اصطلاح گل رد کردن می شود.

رطوبت:

رطوبت مورد نیاز رشد فلفل دلمه ای از موارد مهم دیگری در کشت این محصول می باشد. اگرچه میزان رطوبت موجود بیشتر از رطوبت مورد نیاز گیاه باشد گیاه دچار برگ ریزی و در صورت کمبود آن گل ریزی می شود.

دما:

متوسط دمای مناسب برای رشد فلفل در طول روز  ۲۰-۳۰ درجه سانتی گراد و در  شب بین ۱۶-۲۰ درجه سانتی گراد می باشد. دمای بیشتر از ۳۵ درجه سانتی گراد باعث ریزش گل ها و حتی ایجاد لکه های قهوه ای بر روی میوه ها و دمای کمتر از ۱۵ درجه سانتی گراد باعث ریزش گل وبرگ و آسیب به ریشه می شود.

خاک:

میزان حساسیت فلفل دلمه ای به خاک نبت به سایر موارد کمتر بوده و در خاک های سبک و سنگین می توان اقدام به کشت فلفل نمود. کشت فلفل در خاک های سبک نتیجه بهتر و مطلوب تری را به همراه دارد.

تغذیه:

فلفل دلمه ای از گیاهان پرتوقع برای رشد می باشد. هرگونه تنش تغذیه ای و دمایی باعث ریزش گل می شود.

هرس فلفل دلمه ای

هرس فلفل یکی از موارد مهمی می باشد که تاثیر زیادی در کیفیت میوه تولید شده دارد. جهت هرس فلفل توصیه می شود در زمانی که گیاه به ارتفاع ۴۰ سانتی متری از سطح خاک رسید تمامی برگ ها، گل ها و شاخه های فرعی تا فاصله ۲۰ سانتی متری حذف شود و بعد از آن با توجه به فواصل کشت بوته ها از هم تعداد ۲ یا ۳ شاخه فرعی نگه داشته داشته شود.

شاخه های جانبی تولید شده می تواند به سمت داخل شاخه های فرعی یا سمت خارجی آن باشد. حذف شاخه های فرعی داخلی از الزامات هرس بوته فلفل دلمه ای می باشد. شاخه های فرعی خارجی نیز تا دو بند آن نگه داشته و پس از آن باید کور شود. نگهداری گل ها و میوه های تولید شده در بند های ابتدایی باعث گل ریزی در بند های بعدی می شود زیرا گیاه کلیه تغذیه دریافتی را در راستای تکیمل رشد میوه های ابتدایی کرده و انرژی به گل های بند های بعدی نمی رسد.

زمان کاشت فلفل گلخانه ای

بذر فلفل دلمه گلخانه ای به دلیل گران قیمت بودن و ریز بودن عموما به صورت نشایی کشت می شود. در شرایط مطلوب نشا خانه (دمای ۱۵-۲۰ درجه سانتی گراد و مدت زمان روشنایی ۱۲-۱۴ ساعت) در طول ۲۵-۳۰ روز گیاه به مرحله دو برگی حقیقی رسیده و اماده انتقال به زمین اصلی می شود. هرچه شرایط گلخانه از شرایط فوق فاصله داشته باشد این زمان بیشتر بوده و تا ۶۰ روز نیز به طول می انجامد تا گیاه دارای ریشه کامل شود و قابلیت انتقال پیدا کند. پس از انتقال نشا فلفل به زمین اصلی حدود ۹۰-۱۲۰ روز (۳-۴ ماه) زمان جهت تولید میوه قابل برداشت نیاز است.

  • کشت در گلخانه های دارای سیستم گرمایش و سرمایش
  • کشت در گلخانه های فاقد سیستم سرمایش و گرمایش

اصولا در گلخانه های دارای سیستم گرمایش و سرمایش زمان کاشت فلفل در اواخر دی ماه به زمین اصلی منتقل می شود تا گیاه در ماه های بهمن و اسفند رشد رویشی خود را سپری کند و در فصل بهار وارد مرحله زایشی شود. تولید میوه و برداشت در فروردین و اردیبهشت صورت می گیرد. در این گلخانه ها گاها گلخانه داران در برج ۹ (آذر ماه) پس از برداشت میوه ها از زیر قسمت ۲ یا ۳ شاخه شدگی ساقه اصلی بوته را بریده و در سال بعد نیز اجازه رشد به همان بوته را می دهند و از کشت مجدد و نشا جدید خودداری می کنند. این کار معمولا در راستای کاهش هزینه های تولید صورت می گیرد.

در گلخانه های فاقد سیستم سرمایش و گرمایش زمان کاشت فلفل در اواخر اسفند ماه است و در اواخر فصل بهار (خرداد) میوه ها قابل برداشت هستند و گلخانه داران با توجه به شرایط محیطی در شهریور و مهرماه بوته ها را خارج می کنند.

نکات مهم در کشت فلفل گلخانه ای:

  • فلفل دلمه بازار پسند دارای ۴ لوب و سایز ۸*۸ می باشد. ضخامت دیوار نیز در کیفیت میوه موثر است.
  • گاز مونوکسید کربن تولید شده از سوخت ناقص بخاری در فصل سرد باعث گل ریزی فلفل می شود.
  • فلفل دلمه فاقد جنسیت نر و ماده می باشد. عدم لقاح کامل در زمان تولید میوه باعث ایجاد میوه هایی با اشکال ۳ لوب و یا ناقص می شود.
  • خاک گلخانه کشت فلفل همیشه باید دارای رطوبت باشد و خشکی کامل خاک علاوه بر ریزش گل، باعث جلوگیری از انتقال کلسیم شده و ایجاد لکه هایی در میوه می شود.
  • بیشترین مراکز کشت فلفل دلمه گلخانه ای در استان های هرمزگان و اصفهان صورت می گیرد.

آفات و بیماری های مهم

  • مهم ترین بیماری قارچی در گلخانه های کشت فلفل دلمه سفیدک پودری می باشد که در اثر اختلاف دمای شبانه روز و رطوبت تولید شده به وجود می آید.
  • مهم ترین بیماری فیزیولوژیک در اثر کمبود کلسیم به وجود می آید
  • از آفات مهم می توان به کرم برگخوار و گنجشک اشاره کرد.

کرم های برگخوار پس از تغذیه از برگ به میوه های تازه روئیده نیز حمله می کنند. گنجشک ها با نوک زدن به میوه ها باعث ایجاد سوراخ داخل میوه ها می شوند.

(فلفل دلمه – تقسیم بندی انواع فلفل – نیاز رشدهرس فلفلزمان کاشت)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 1 =