تغذیه و آبیاری, مطالب

ورمی کمپوست

ورمی کمپوست

(ورمی کمپوستکود آلیپیت ماسکشاورزی زیستی)

ورمی کمپوست

ورمی کمپوست نوعی کود آلی است که از فعالیت بیولوژیکی نوعی کرم خاکی به دست می آید.

ورمی کمپوست از غنی ترین کود های دنیا به حساب می آیدکه با فعالیت کرم ها در خاک و تغذیه از عناصر آن و ترکیب آن در بدنشان، سبب تازگی خاک و افزایش قدرت باروری خاک می شوند و هم چنین کاوش کرم ها سبب تهویه خاک می شود که راه نفوذ اکسیژن را باز می کنند.

از مزایای استفاده از ورمی کمپوست می توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱ ـ فاقد علف های هرز

۲ ـ سبک و بی بو

۳ ـ شامل میکروارگانیسم های هوازی مفید

۴ ـ بالا بودن میزان عناصر غذایی اصلی

۵ ـ دارای عناصر میکرو مثل آهن و روی و …

۶ ـ حاوی مواد محرکه رشد مثل ویتامین ها

از ویژکی های فراوان ورمی کمپوست به چند مورد در اینجا اشاره می کنیم :

۱ ـ توانایی بالا در ذخیره آب و مواد غذایی

۲ ـ اصلاح کننده خاک (فیزیکی،شیمیایی و بیولوژیکی)

۳ ـ قابلیت تولید صد در صد داخل کشور

۴ ـ سود دهی بالا برای تولید کننده

چه زمانی ورمی کمپوست های ما کیفیت مطلوب را دارند و آماده استفاده هستند؟

۱ ـ رنگ تیره

۲ ـ رطوبتی قابل قبول( بین دو انگشت حالت صابونی و لغزنده داشته باشد)

۳ ـ دانه بندی مشخص

۴ ـ آبگیری بالا( که زمان و تکرار آبیاری را کاهش می دهد)

طریقه ی مصرف آن :

ـ کود دهی سطحی

ـ چالکود

برای توجیه اقتصادی بهتر است تا ۳۰ درصد حجم خاک از ورمی کمپوست استفاده شود اگرچه مقادیر بالای آن بر خلاف کود های دامی و شیمیایی ریشه گیاهان را نمی سوزاند.

معایب استفاده از ورمی کمپوست :

ـ قیمت بالای آن به نسبت مقادیر برابر در مقایسه با سایر کود ها

ـ محدودیت دسترسی به آن در مقایسه با سایر کود ها

کود آلی

کود آلی از بقایای حیوانی یا گیاهی یا ترکیبی از هر رو به دست می آید که حاوی یک یا چند نوع ماده آلی است.

کود آلی حاوی انواع مختلفی از مواد مغذی و معدنی است که باعث بهبود فعالیت میکروارگانیسم ها می شود.

از مزایای استفاده از کود آلی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱ – بهبود کیفیت خاک و تولید مثل میکروبی

۲ – افزایش قابلیت نفوذ خاک و ذخیره سازی آب

۳ – افزایش مقاومت به خشکی و بیماری ها

۴ – حاوی مقادیر زیادی مواد غذایی و قند ها و چربی های مناسب رشد گیاه

انواع کود آلی:

ـ کود سبز

ـ کود حیوانی

ـ کمپوست

کود سبز در واقع مواد غذایی به خاک نمی افزاید بلکه همه ی آنچه که در طی رشد از خاک جذب و ذخیره می کند را به خاک پس می دهد.استفاده از کود سبز در شرایط دیم کاری ایران محدود به نواحی پر باران حاشیه ی دریای خزر می شود.

درصد مواد غذایی کود های حیوانی به مواردی مانند نوع حیوان ،کیفیت مواد بستری ،تغذیه دام ،مقدار سدیم ،اسپور بیماری ها و … بستگی دارد.

کمپوست به بقایای گیاهی و جانوری ،زباله های شهری و لجن فاضلاب ها که دچار پوسیدگی شده اند تا جایی که مواد سمی آن ها از بین رفته و مواد فرم خود را از دست داده و پودر شده اند را می گویند.

از مزایای استفاده از کمپوست می توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱ ـ ایجاد کشاورزی پایدار

۲ – جلوگیری از کاهش محصول

۳ ـ بهبود تولید محصول

۴ ـ منبع بزرگ ذخیره آب و عناصر غذایی

۵ ـ بهبود ساختمان خاک و تسهیل شخم زدن

۶ ـ افزایش هوموس و مواد آلی خاک

۷ ـ ایجاد تعادل در خاک و افزایش تهویه خاک

۸ ـ کاهش شدید وزن مخصوص ظاهری خاک

۹ ـ حاوی عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف که در اختیار گیاه قرار می دهد

پیت ماس

پیت ماس مواد فیبری مرده است که از تجزیه خزه یا موجودات زنده ی در باتلاق توربی هستند، به وجود می آید.

پیت ماس ها رنگ ها، جنس ها و بافت های متفاوتی دارند.

از مزایای استفاده از پیت ماس می توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱ ـ بالا بردن مواد آلی خاک

۲ ـ تقویت خاک

۳ ـ بهبود تهویه خاک های سنگین

۴ ـ جلوگیری از فرسایش خاک

۵ ـ ذخیره رطوبت

از پیت ماس در مصارف عمومی مثل باغبانی، گلخانه ها، پرورش گل، صیفی جات و سبزیجات استفاده می شود.

امروزه یکی از بهترین معادن تشکیل پیت ماس در کشور استونی می باشد.

موارد استفاده از پیت ماس :

ـ کاشت درختان

ـ بستر کاشت در سینی نشا

ـ چمن کاری

ـ سبزی کاری

ـ تولید قارچ

ـ بستر کشت مناسب برای گیاهان حساس به شوری

کشاورزی زیستی

کشاورزی زیستی نوعی کشاورزی طبیعی است که در تولید محصولات آن از کود های شیمیایی ، سموم ،هورمون ها ،دستکاری های ژنتیکی و … استفاده نکنیم و تمام مراحل عملیات کشاورزی با استفاده از نهاده های طبیعی مثل کود زیستی، کمپوست ها ،حشرات سودمند و … استفاده کنیم.

دلایل تقاضای بالا برای محصولات کشاورزی زیستی:

ـ مزه بهتر

ـ خواص غذایی بیشتر

ـ سازگاری زیست محیطی

ـ باورهای اخلاقی و دینی

در گذشته کشاورزی به صورت زیستی انجام می شد اما امروزه به دلیل رشد جمعیت و تقاضای بالا برای مواد غذایی سبب شده تا استفاده از کود و سموم شیمیایی رواج پیدا کند.

اقدامات در کشاورزی زیستی:

۱ ـ کشت مخلوط و کود سبز

۲ ـ مالچ های زیستی و تناوب زراعی

۳ ـ شخم کم و استفاده از عنلصر غذایی مجاز

۴ ـ استفاده از هوموس و بقایای گیاهی و جانوری

نخستین و مهم ترین هدف در کشاورزی زیستی حفظ خاک می باشد.

از نهاده های کشاورزی زیستی می توان موارد زیر را نام برد :

ـ میکرو ارگانیسم های سودمند

ـ کود دامی و کمپوست

ـ کشت گیاهان تله و کیاهان مانع

ـ انتخاب و مدیریت گیاهان زراعی

ـ مدیریت کنترل آفات و بیماری ها

چه کارهایی در کشاورزی زیستی ممنوع است ؟

۱ ـ استفاده از سم ،علف کش و آفت کش های مصنوعی

۲ ـ استفاده از فاضلاب های شهری برای آبیاری و اصلاح خاک

۳ ـ دگرگونی های ژنتیکی و استفاده از هورمون ها

۴ ـ استفاده از فرآورده های ژنتیکی مثل بذر و غذای دام و …

از مزایای استفاده از کشت زیستی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

ـ تولید محصولات با کیفیت و ارزش غذایی بالا

ـ استفاده از مواد تجدید شونده

ـ حفظ و افزایش حاصلخیزی بستر خاک در بلند مدت

ـ حفظ تنوع ژنتیکی سیستم کشاورزی

استفاده از کود های زیستی سبب بهبود تقویت و حاصلخیزی خاک و تامین مواد غذای سالم تر و سرشار از عناصر غذایی می شود.امروزه با توجه به ارزش بالای مواد غذایی تولیدی در کشت زیستی متخصصین این علم را بر استفاده بیش از پیش موجودات زنده در خاک برای تامین نیاز های غذایی وا داشته است.

(ورمی کمپوستکود آلیپیت ماسکشاورزی زیستی)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − سیزده =