کشاورزی عمومی, مطالب

پرورش قارچ

برای پرورش قارچ در ابتدا به یک سالن احتیاج است که بسته به میزان تولید اندازه ی سالن ها متفاوت است.پرورش قارچ دکمه ای در منزل و بدون توجه به آب و هوا و رطوبت نیز امکان پذیر است..پرورش قارچ - پرورش قارچ در خانه - پرورش قارچ کفیر - پرورش قارچ دکمه ای - پرورش قارچ گانودرما در ایران

(پرورش  قارچپرورش قارچ در خانهپرورش قارچ کفیرپرورش قارچ دکمه ایپرورش قارچ گانودرما در ایران)

پرورش قارچ

امروزه تعداد کسانی که علاقه مند به پرورش قارچ  در زیر زمین یا انباری خود هستند تا به طور هم زمان سرگرمی و در آمدی داشته باشند بسیار زیاد است.

برای پرورش قارچ داشتن اطلاعات زیادی لازم است، مانند:

  • مراحل آغاز کار
  • حجم سرمایه گذاری
  • میزان بازگشت سرمایه

برای پرورش قارچ در ابتدا به یک سالن احتیاج است که بسته به میزان تولید اندازه ی سالن ها متفاوت است.

بعد از انتخاب فضای مناسب برای پرورش قارچ باید در سالن  پرورش اقداماتی انجام داد:

عایق کاری سالن(جلوگیری از اتلاف گرما وسرما)

  • قفسه بندی
  • وارد کردن کمپوست ها در قفسه ها
  • ضد عفونی کردن
  • پنجه دوانی
  • تخت کوبی
  • خاک دهی
  • آبیاری
  • به وسیله ی روزنامه بستر کشت را مرطوب نگه داریم
  • پنجه کشی
  • برداشتن روزنامه و شوک اولیه
  • شوک مرحله دوم و سوم
  • تولید محصول
  • تخلیه کمپوست و نظافت سالن

مدت زمان پرورش قارچ حدودا دو ماه طول می کشد.

پرورش قارچ در خانه

پرورش قارچ در خانه به دلیل بالا رفتن هر روزه ی قیمت انواع محصولات پروتئینی خانواده گوشت و مضرات استفاده ی بی رویه آن و استقبال عمومی از محصولات پروتئینی سالم تر با ارزش غذایی بالاتر مثل قارچ رو به افزایش است.

عموما بهترین زمان برای پرورش قارچ در خانه بین ماه های مهر تا آذر است، البته در صورت مهیا بودن امکانات لازم می توان در ماه های دیگر نیز این کار را انجام داد.

از ویژگی های محل پرورش قارچ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محیط تاریک(نور مستقیم خورشید نتابد)
  • تهویه هوا به خوبی صورت بگیرد
  • درجه حرارت حدودا بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی گراد
  • کاملا تمیز و ضدعفونی
  • فاقد درز و شکاف(محلی برای رشد باکتری ها حشرات و قارچ ها هستند)

از نکات پرورش قارچ در خانه می توان موارد زیر را نام برد:

  • فاصله کف زمین تا طبقه اول حدود ۱۵ سانتی متر
  • فاصله هر طبقه حدود ۶۰ سانتی متر
  • عموما فقط سه طبقه در نظر گرفته می شود
  • تنظیم رطوبت هوا(عموما بین هوا ۷۰ تا ۸۰ درصد)
  • آبیاری کافی

پرورش قارچ کفیر

قارچ کفیر ماده ای به رنگ سفید و شبیه گل کلم است که برای تخمیر شیر و تولید دوغ، پنیر و نوشیدنی کفیر استفاده می شود. پرورش قارچ کفیر به دو صورت سنتی و مدرن انجام می شود. منشا کفیر به حدود ۲۰۰۰ سال پیش بر میگردد.

امروزه پرورش قارچ کفیر به دلیل داشتن خواص درمانی بی شمار بسیار مورد توجه است:

  • درمان آلرژی
  • درمان بیماری های گوارشی
  • درمان فشار خون
  • جلوگیری از پوکی استخوان
  • مانع نفخ روده ای
  • بالا بردن سیستم ایمنی بدن در برابر عوامل بیماری زا
  • بهبود افسردگی های خفیف
  • موجب شادی پوست و مو

پرورش قارچ خوراکی محصولی زود بازده است و به دلایل زیادی از جمله شاخص اقتصادی، زیست محیطی، تغذیه ای و دارویی حائز اهمیت است.

قارچ کفیر

پرورش قارچ دکمه ای

پرورش قارچ دکمه ای در منزل و بدون توجه به آب و هوا و رطوبت نیز امکان پذیر است. برای پرورش قارچ دکمه ای می توان از کمپوست آماده بذر زده شده استفاده کرد.

مراحل پرورش قارچ دکمه ای پس از خرید کمپوست:

  • دوره ریسه دوانی در کمپوست
  • دوره ریسه دوانی در خاک پوششی
  • مرحله هوا دهی
  • مرحله بار دهی

دوره ریسه دوانی در کمپوست که به اسپان ران نیز معروف است حدود ۱۴ تا ۱۷ روز طول می کشد. دمای هوا در این مرحله حدود ۲۵ تا ۲۶ درجه ساتی گراد است که میسلیوم در کمپوست ها به خوبی رشد(سفید) می کند.

رطوبت هوا در این مرحله حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد در نظر گرفته می شود که علاوه بر تامین رطوبت مورد نیاز، مانع خشک شدن کمپوست نیز شود.

مرحله ی ریسه دوانی در خاک پوششی به چند دلیل حائز اهمیت است:

  • تامین آب مورد مصرف میسیلیوم
  • دارا بودن باکتری های لازم برای مرحله ی زایشی
  • عامل مهم برای ادامه ی رشد میسیلوم ها

قارچ دکمه ای

پرورش قارچ گانودرما در ایران

پرورش قارچ گانودرما در ایران به منظور اهداف دارویی بسیار ارزشمند است. چینی ها در پرورش، تولید و مصرف قارچ های خوراکی رتبه نخست در دنیا را به خود اختصاص داده اند.

قارچ گانودرما در طب سنتی و درمان بسیاری از بیماری ها کاربردی است:

  • تومور
  • سرطان
  • هپاتیت
  • ایدز
  • دیابت
  • بیماری های قلبی

استفاده از کیسه های پلی پروپیلن حاوی خاک اره(یا کاه) با سبوس گندم که رطوبت بالایی دارد از مواردی است که کاشت قارچ گانودرما منحصر به فرد می کند.

قارچ-گانودرما-2

علاوه بر خواص درمانی، قارچ گانودرما در تولید موارد زیر نیز در آن استفاده می شود:

  • قهوه
  • شکلات داغ
  • چای
  • چای سبز
  • محصولات بهداشتی مثل صابون، شامپو و خمیر دندان

مراحل کاشت و پرورش قارچ گانودرما به ترتیب زیر می باشد:

  • استریلیزاسیون
  • بذر پاشی
  • باز کردن در کیسه ها
  • برداشت اولیه
  • برداشت ثانویه

از جمله آفات قارچ گانودرما می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کپک نوروسپورا
  • کپک تریکودرما
  • کنه ها

این قارچ از حدود ۴۰۰۰ سال قبل در طب سنتی چین و ژاپن کاربرد داشته و امروزه نیز به عنوان یک داروی بسیار مؤثر در درمان و جلوگیری از پیشرفت بسیاری از بیماری های خطرناک دنیا به شمار می آید.

(پرورش قارچپرورش قارچ در خانهپرورش قارچ کفیرپرورش قارچ دکمه ایپرورش قارچ گانودرما در ایران)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + پنج =