کشاورزی عمومی, مطالب

آکواپونیک چیست؟

کاهش مصرف آب بهبود طعم محصولات افزایش کیفیت محصولات بهبود کیفیت آب استخر پرورش ماهی کاهش آلودگی محیط زیست کاهش هزینه تامین آب کاهش مصرف کودهای شیمیایی آکواپونیک چیست؟ - تغذیه آلی گیاهان - گیاهان سیستم آکواپونیک

(آکواپونیک چیست؟تغذیه آلی گیاهان گیاهان سیستم آکواپونیک)

آکواپونیک چیست؟

کشت آکواپونیک به تلفیق سیستم کشت هیدروپونیک و پرورش ماهی می گویند. به این صورت که مواد اضافی و پساب ماهی ها به عنوان کود و تغذیه ی آلی گیاه برای گیاهان کشت شده به روش هیدروپونیک استفاده می شود. پرورش ماهی و آبزیان به صورت مدار بسته و همچنین کشت هیدروپونیک بسیار کارآمد و پر بازده هستند. حال با تلفیق این دو روش نکات منفی هر دو به نکات مثبت تبدیل می شود، لذا نکات مثبت هر دو حفظ شده و نکات منفی آن ها از بین می رود. در رشد گیاهان، تغذیه آلی گیاهان و مواد غذایی مورد استفاده ی آن ها بسیار اهمیت دارد و از طرفی استفاده ی بیش از حد از کودهای فسفات و ازته عوارض زیادی در پی خواهد داشت. متاسفانه خاکهای اکثر مناطق کشور آهکی هستند و به همین دلیل جذب مواد غذایی به خوبی انجام نمی شود در نتیجه کیفیت محصولات پایین می آید.

گیاهان سیستم آکواپونیک چگونه تغذیه می شوند؟

در این سیستم، آب استخر ماهی ها پس از عبور از فیلترهای مکانیکی و جدا شدن ذرات جامد آن ها، به بستر گیاهان می رسند. در آن جا که محیط بسیار مناسبی برای رشد باکتری های مفید (نیتروزموناس و نیتروباکتر) می باشد، نیتریت موجود در آب، توسط این باکتری ها به نیترات تبدیل می شوند که توسط گیاهان مورد استفاده قرار بگیرند و پس از آن آب تصفیه شده دوباره به استخر ماهی ها بر میگردد (در واقع بستر گیاهان مثل بیوفیلتر عمل می کند). ذرات جامد آب که ابتدا توسط فیلتر جدا شده اند به ورمی کمپوست تبدیل می شوند و به عنوان تغذیه آلی گیاهان مورد استفاده قرار می گیرند.

مزایای کشت آکواپونیک چیست؟

  • کاهش مصرف آب
  • بهبود طعم محصولات
  • افزایش کیفیت محصولات
  • بهبود کیفیت آب استخر پرورش ماهی
  • کاهش آلودگی محیط زیست
  • کاهش هزینه تامین آب
  • کاهش مصرف کودهای شیمیایی
اکوافارم

محققان هلندی نمونه ی کوچکی از این سیستم را به نام آکوفارم طراحی کرده اند که مصرف خانگی دارد. این سیستم از یک تنگ کوچک ماهی و محفظه ی مخصوص پرورش گیاه تشکیل شده است. آب کثیف درون تنگ به محفظه ی گیاهان پمپاژ می شود و گیاهان از طریق فضولات ماهی ها تغذیه می کنند و در عوض گیاهان سیستم آکواپونیک نیز وظیفه ی تصفیه آب را بر عهده دارند و آب تمیز به تنگ پمپ می شود.

کیفیت محصولات تولیدی

محصولات تولیدی در این سیستم، محصولاتی کاملا سالم و ارگانیک هستند. گیاهان کوچک و سبزیجات مختلف مثل گوجه فرنگی چری، فلفل ها و میوه های کوچک و استفاده از ماهی های کپور، قزل آلا، تیلاپیا و گلد فیش بهترین نتیجه ها را داشته است. در دسترس بودن محصولات ارگانیک یکی از بهترین مزایای این روش محسوب می شود. آکواپونیک را می توان در اندازه های مختلف (آکواریوم خانگی تا مساحت های هکتاری) اجرا و عملی کرد. این روش به دلیل مصرف کم آب، برای مناطق خشک و نیمه خشک بسیار مناسب است. باید توجه داشت که وجود ماهی های بیمار و گیاهان ناسالم باعث به هم خوردن تعادل مواد غذایی موجود در این چرخه می شوند. عدم وجود عناصر مورد نیاز در پسماند ماهی ها سبب بروز علایم کمبود عناصر در گیاهان می شود در این صورت باید غذا دهی روزانه و یا مقدار گیاهان را تغییر داد.

معایب اکواپونیک چیست؟

  • مخزنها جای زیادی می گیرند و سنگین هستند.
  • در زمستان آب مخازن باید گرم شوند.
  • قرار گرفتن مخزنها در داخل ساختمان باعث مرطوب شدن محل می شود.
  • برخی ماهیها نیاز به تخصص بالایی برای پرورش دارند.
  • نصب، راه اندازی و نگهداری این روش هزینه ی بالایی دارد.

امروزه با به کار گیری روش جدید آکواپونیک می توان این مشکلات را به صورت طبیعی و بدون استفاده از کودهای شیمیایی برطرف کرد. در کشت آکواپونیک، هر چه تعداد و تراکم ماهی ها بیشتر باشد، مواد مغذی بیشتری برای گیاهان تولید می شود و باعث رشد بیشتر آن ها می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ی اجرا کردن کشت آکواپونیک می توانید از مشاوره ی رایگان کارشناسان مجرب و متخصص بهرویش بهره مند گردید. همچنین هر گونه سوال در مورد نحوه ی انواع کاشت، داشت و برداشت محصولات؛ تغذیه و آبیاری محصولات را نیز می توانید به رایگان با کارشناسان ما مطرح نمایید.

(آکواپونیک چیست؟تغذیه آلی گیاهانگیاهان سیستم آکواپونیک)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − شش =