کلمات کلیدی: (کودهای حیوانی – کود مرغی – کود گاوی – کود گوسفندی – کود اسبی)
کودهای حیوانی
کودهای حیوانی به علت دارا بودن مواد مغذی برای تقویت خاک کشاوزی مناسب است و کمک می کند که خاک از لحاظ ساختاری اصلاح شود.
کودهای حیوانی از فضولات حیواناتی نظیر:
- گوسفند
- گاو
- اسب
- مرغ
تشکیل میشود. این کود به دلیل دارا بودن مواد آلی و غذایی باقی مانده ی زیاد که می تواند برای غنای خاک مفید باشد، همواره در کانون توجه کشاورزان بوده است. لازم به ذکر است که کود انسانی نیز در رده کودهای حیوانی محسوب می شود.
کود مرغی
کود مرغی شامل مقادیر زیادی موارد زیر می باشد:
- سیستئین
- متیونین
- لیزین
ارزش کود مرغی به مواردی همچون نوع ترکیب غذائی، نوع نگهداری مرغ و نوع ماده ای که برای بستر مرغ مورد استفاده قرار می گیرد، بستگی دارد. طبق مقایسه ای که در یکی از کشورهای اروپایی بین کود مرغ، کود گاو و کود خوک انجام گرفته متوجه می شویم، ارزش فرآوری کود مرغ به مراتب بیشتر از کودهای دیگر است.
انواع کود مرغ که بر اساس نوع پرورش تقسیم بندی می شوند عبارتست از:
- کود بستر جوجه های گوشتی
که دارای پروتئین زیادی است و انرژی آن از سایر کود های مرغی بیش تر است.
- کود نیم چههای تخم گذار یا مادر
غذای این مرحله مرغ حاوی انرژی و پروتئین خام کم تر و الیاف بیش تر از غذای جوجه های گوشتی است. به عبارتی ارزش کود نیم چه های تخم گذار یا همان مادر از کود بستر جوجه های گوشتی کم تر است.
- کود مادر در روش بستر یا مرغ های تخم گذار
در این نوع کود نیز نسبت بستر به فضولات در آن کم تر از کود جوجه های گوشتی است.
- فضولات یا کود سیستم قفس
به دلیل اینکه کود پرندگانی که در قفس نگهداری می شوند، خالص است. ارزش آن ها زیاد بوده و برای استفاده در تغذیه دام ها مفید می باشند. بر اساس آمار منتشر شده در آمریکا در سال ۱۹۹۸ هر ۱۰۰۰ جوجه گوشتی تا وزن ۱۸۲۰ گرم (جوجه ای با سنی حدود شش هفته) مقدار ۳٫۲ تن کود و هر ۱۰۰۰ مرغ تخم گذار تا سنی حدود ۶۰ هفتگی ۱۵ تن کود خالص تولید می کنند. طبق آمار منتشر شده در ایران در سال ۱۳۸۹ حدود یک میلیارد نیم چه گوشتی تولید شده و هم چنین حدود ۶۰ میلیون مرغ تخم گذار نیز پرورش داده شده است. طبق ارقام بررسی شده کود تولید شده در سال مذکور را به میزان ۳٫۵۰۰٫۰۰۰ تن می توان تخمین زد که استفاده صحیح آن از نظر اقتصادی می تواند برای مرغداران و کشاورزان رقم چشم گیری باشد.
کود گاوی
سیستم گوارش گاو کارآیی بالایی دارد گاو حیوانی نوشخوار کننده است که غذای خود را دو بار می جود. در نتیجه کود گاوی داری بذر علف هرز کم تری است. کود گاوی از نظر اقتصادی بسیار مناسب می باشد. بنابر این هر ساله کشاورزان به مقدار زیادی از آن استفاده می کنند. این کود برای بهبود شرایط مکانیکی خاک مفید است. چرا که میزان شوری کم تری نسبت به سایر کود های حیوانی داشته و دارای مواد آلی و معدنی می باشد. از جمله معایب کود گاوی می توان به کمبود مواد مغذی نسبت به سایر کودها در آن اشاره کرد. که در نتیجه باید از این کود به میزان بیش تری مصرف شود. هم چنین وجود درصد بالای ازت موجود در آن می تواند موجب ایجاد آمونیاک شود که برای خاک کشاورزی مناسب نیست.
کیفیت این کود به عواملی همچون موارد زیر بستگی دارد:
- تغذیه دام
- آب و هوا
- سن دام
- نژاد
- بستر
شایان ذکر است کود گاوی به علت دارا بودن بستر کاه، سرعت تجزیه کم تری نسبت به کود گوسفندی دارد.
از کود گاوی برای مصارف زیر میتوان استفاده کرد:
- غنی سازی خاک های کشاورزی
- تولید گاز متان و بیوگاز
- فروش کود گاو برای کشاورزی به عنوان پر کننده جهت تولید کودهای پلت شده.
کود گوسفندی
کود گوسفندی برای تقویت و اصلاح خاک زمین کشاورزی از زمان های قدیم تا به امروز مورد استفاده ی کشاورزان بوده است. کودهای حاصل از گوسفندان زنده دارای فواید زیادی می باشند که از جمله ی این فواید سرعت تجزیه بالای آن ها می باشد.
این کودها غنی از عناصری چون:
- ازت
- گوگرد
- پتاسیم
- کلسیم
- منگنز
- روی
- آهن
بوده که برای رشد بسیاری از گیاهان مفید هستند. به عبارتی این کودهای حیوانی ارزش بالایی برای تامین مواد آلی خاک خواهند داشت. البته باید توجه داشته باشیم که در مصرف کودهای گوسفندی احتیاط نماییم. در صورت مصرف زیاد کود گوسفندی ریشه گیاهان ممکن است از بین برود. هم چنین در اثر تجزیه کود، آمونیاک آزاد شده، که همان طور که می دانیم تجمع آمونیاک باعث مسمویت گیاه می شود. کود گوسفندان زنده، نوعی کود گرم محسوب می شود که از این نوع کود برای تولید و پرورش کرم نیز می توان استفاده ککرد
- هشدار: برای این کار باید درصدی از کود گاوی و خوراک های مکمل کرم را با کود گوسفندی مخلوط نماییم. دادن کود گوسفندی به تنهایی به کرم ها کار اشتباهی است. زیرا امکان مرگ کرم ها را به دنبال دارد.
کود اسبی
کود اسبی، نسبتا خشک بوده که فاقد بذر علف هرز است. این کود می تواند به آسانی ساختمان خاک را تغییر بدهد و سبب بهبود کیفیت خاک شود. کود اسبی از ازت غنی بوده که به سرعت تخمیر می شود و توانایی ایجاد حرارت زیادی را دارد. همین ویژگی سبب شده تا آن را کود گرم نیز بنامند. اما از نظر مواد غذایی از سایر کودها ضعیف تر است. کود اسبی برای پوشاندن روی بذرهای کاشته شده به ویژه برای چمن کاری، مناسب است.
کلمات کلیدی: (کودهای حیوانی – کود مرغی – کود گاوی – کود گوسفندی – کود اسبی)
(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)