یکی از محصولات پر مصرف و پر طرفدار در اروپا و آمریکا که با طعم ها و رنگ های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، فلفل دلمه رنگی گلخانه ای است. فلفل دلمه رنگی هم به صورت پخته و هم به صورت خام مصرف می گیرد و چیزی حدود ۱۲ برابر مرکباتی مانند پرتقال و لیمو ویتامین C را در خود جای داده است.
فلفل های رنگی به نسبت دیگر محصولات گلخانه ای رشد آهسته تری دارند، اما در مقابل میوه بیشتری نیز تولید می کنند. از شرایط مهمی که بر رشد فلفل رنگی ها تاثیر بسیار زیادی می گذارد، کشت محصولات در گلخانه مناسب است.
گلخانه مناسب و هم گام با فناوری های روز با استفاده از حرارت زیاد و کنترل وسیع شرایط آب و هوایی محیط رشد را بهینه سازی می کند. در همین شرایط فلفل با سرعت زیاد و بازدهی بالا رشد کرده و به همین منظور از گونه هایی برای تولید فلفل استفاده می کنند که میزان تولیدات بیشتری در بلند مدت دارند.
در مقابل پرورش فلفل در گلخانه های نامناسب و کمتر کنترل شده، فلفل ها را دچار تنش می کند و همین شرایط استرس زا قدرت گیاه فلفل را برای رشد کم می کند، به همین دلیل باید ارقامی از فلفل را برای تولید انتخاب کرد که مقاومت بیشتری در برابر عوامل تنش زا دارند. ارتفاع بوته های فلفل دلمه رنگی گلخانه ای کوتاه بوده و میوه های آن به سه رنگ قرمز، نارنجی و زرد رشد و پرورش می یابند، رنگ قرمز موجود در فلفل دلمه ای مربوط به آلکالوئید کاپسایسین داخل آن است.
گلخانه مناسب کاشت فلفل دلمه رنگی گلخانه ای:
به جهت راه اندازی و ساخت یک گلخانه مناسب به منظور کاشت انواع فلفل دلمه ای رنگی باید به نوع و مشخصات سازه گلخانه و پوشش و تجهیزات آن دقت و توجه بسیاری بشود. اگر از روش کشت هیدروپونیک برای کاشت فلفل دلمه ای استفاده می کنید باید گلخانه های ایرانی و اسپانیایی با ارتفاع حداقل ۵ متر را در تظر بگیرید. علاوه بر تمام موارد ذکر شده لازم است که گلخانه در برابر باد و برف منطقه و وزن محصولات مقاومت داشته باشد.
اصول کاشت فلفل دلمه رنگی، به چه عواملی بستگی دارد؟
- دما:
دمای مناسب به منظور رشد و پرورش فلفل دلمه رنگی در گلخانه، دمایی حدود ۱۵ الی ۳۵ درجه سانتی گراد است، اگر دما از این بازه خارج شده و به دمایی بالاتر از ۳۵ درجه سانتی گراد برسد، گل ها ریزش کرده و لکه های سوختگی در نوک برگ ها مشاهده می شود. در مقابل اگر دما از ۱۵ درجه کمتر شود، غنچه و برگ های فلفل ریزش پیدا کرده و ریشه ها پوسیده می شوند. پس مناسب ترین دما در طول روز بین ۱۸ الی ۳۰ درجه بوده و در شب حدود ۱۶ الی ۱۸ می باشد. به طور کلی دمای مناسب جهت رشد رویشی گیاه ۲۱ تا ۲۳ درجه و برای رشد زایشی کمتر از ۲۱ درجه سانتی گراد می باشد.
- نور:
نور یکی از عوامل بسیار موثر در پرورش گلخانه ای فلفل دلمه رنگی است، میزان نور تکمیلی مورد نیاز گیاه در روز ۱۶ ساعت و به میزان ۱۲۵ میکرو مول، باعث افزایش عملکرد محصول و زودرسی فلفل دلمه می شود.
- دی اکسید کربن:
بهترین میزان دی اکسید کربن در گلخانه حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰PPm می باشد.
- رطوبت:
بهترین بازه رطوبت مناسب در گلخانه حدود ۷۵ الی ۸۰% بوده که افزایش و کاهش رطوبت باعث رشد و گسترش بیماری های قارچی و باکتریایی می شود و در نهایت ریزش گل ها را به همراه می آورند.
- PH:
بهترین PH مورد نیاز فلفل در حدود ۷ می باشد.
برای کشت گلخانه ای فلفل دلمه رنگی روش نشاء کاری نهال به روش کشت مستقیم بذر ارجحیت بیشتری دارد. از زمان برداشت بذرهای جوان تازه برداشت شده ۶ هفته زمان لازم است، تا از خواب بیدار شده و عملیات جوانه زنی را آغاز نمایند. دمای مناسبی که بذر قبل از جوانه زنی به آن نیاز دارد بین ۹ الی ۱۰ درجه سانتی گراد بوده و زمان جوانه زنی به دمایی کمتر از ۲۵ درجه سانتی گراد نیاز دارند. پس بذر های تازه برداشت شده قادرند بیست روز بعد از برداشت در دمای ۲۴ درجه سانتی گراد عملیات جوانه زنی را آغاز کنند.
بذر فلفل دلمه رنگی را در عمق ۱٫۵ الی ۲ سانتی متری در محیط خزانه و در اواخر آبان آماه کشت کنید و بعد از یک هفته تا ۱۰ روز بعد شاهد سبز شدن بذر باشید. زمانی که شما نیاز دارید تا نشاء خود را تهیه کنید حدود سه ماه خواهد بود. بذرهای موجود و کشت شده در خزانه باید در دمایی بین ۲۵ تا ۲۶ درجه سانتی گراد و در محیط پیت ماس باشند. اگر به دنبال افزایش ۴۰ الی ۷۰ درصدی جوانه زنی بذرهای خود هستید حتما آن ها را انبار کنید.
هنگامی که اولین جوانه گل را مشاهده کردید، زمان انتقال نشاء به زمین اصلی یا محیط اصلی رسیده است. پس ابتدا EC خاک را به منظور کشت نشاء کنترل کنید، این معیار باید میزانی حدود ۲٫۵ میکروموس در خاک داشته باشد، سپس دمای محیط را بعد از کشت نشا تا دمای ۲۱ درجه سانتی گراد کاهش داده و هر دوروز یکبار نشاء را آبیاری کنید.
حتما توجه کنید، زمانی که قصد انتقال نشاء را به گلخانه دارید باید گیاه فلفل حتما ۶ الی ۷ برگ داشته باشد و در هرمتر مربع بیش از ۲ تا ۳٫۵ بوته فلفل کشت نشود و گرنه شاهد پایین آمدن کیفیت فلفل دلمه رنگی و کاهش عملکرد آن خواهید بود.
اگر نشاء عمیق تر کاشته بشود بعد از مدت یک ماه ماده خشک شده و تعداد گل ها افزایش می یابد. زمان انتقال نشاء به یاد داشته باشید که بستر کشت را مرتبا مرطوب نگه دارید و روز قبل کشت حتما به زمین محلول غذایی اضافه کنید. دمای کشت اصلی را در دمای ۲۰ تا ۲۱ درجه به تثبیت برسانید و رطوبت را بین ۷۵ تا ۸۰ درصد ثابت نگه داشته و دی اکسید کربن را به ۸۰۰ تا ۱۲۰۰PPm برسانید.
فلفل دلمه رنگی معمولا هنگامی که گل می دهد، میوه آن حدود ۲۲ هفته بعد رنگ می گیرد و به مدت ۶ تا ۷ هفته بعد از رنگ گیری زمان برداشت آن فرا می رسد. بعد از اینکه ۸۵ % میوه ها رنگ گرفتند می توانید برداشت که یک الی بار در هفته انجام بدهید. در طول مدت رشد می توانید حدود ۷ الی ۱۲ بار برداشت محصول داشته باشید.
شما می توانید از هر متر مربع، حدود ۵ تا ۶ کیلو فلفل دلمه رنگی برداشت کنید، هرچه فلفل ها درشت تر علاقمندان آن ها بیشتر. به منظور برداشت فلفل دلمه ای حتما باید از چاقوی تیز استفاده نمایید.
دمای مناسب برای انبار کردن فلفل دلمه رنگی ۷ تا ۸ درجه سانتی گراد با رطوبت ۹۰% و برای فلفل دلمه سبز دمای ۱۰ درجه سانتی گراد می باشد. بهترین زمان برای انبار کردن فلفل دلمه هنگامی است که رطوبت خود را از دست داده و رو به سفتی رفته، می باشد.
بستن بوته فلفل دلمه رنگی:
در پایان دوره، اگر گیاه فلفل سالم باشد به اندازه ارتفاع مفید و مناسب گلخاه رشد خواهد کرد. پس ۲ تا ۳ را انتخاب کرده، به انتهای شاخه های فرعی نخی ببندید و مانند شاخه اصلی به دور نخ بپیچید، بوته فلفل دلمه به پایین کشیده نمی شود.
تلاش کنید نارسایی های فلفل دلمه های رنگی را بشناسید تا بتوانید آن ها را مرتفع کنید. در صورتی که بعد از رشد رویشی گل، دمای گلخانه در طولانی مدت مناسب نباشد، نتیجه ای جز بد شکلی میوه مشاهده نخواهید کرد، پس به دمای گلخانه دقت کنید به خصوص در ماه های سرد فصل زمستان. همچنین حشرات موزی مکنده هم با مکیدن و تغذیه از شیره گیاهان می توانند عامل بد شکلی فلفل دلمه رنگی بشوند.
اگر فلفل دلمه شما ضخیم و به دو قسمت تقسیم شده باشد، علت آن را می توانید در رطوبت ۸۵ درصدی گلخانه، سردی هوا در شب و یا آبیاری دیر هنگام بوته ها جستجو کنید. اگر میوه فلفل دلمه رنگی به اندازه مناسب رسید اما تغییر رنگ پیدا نکرد بدانید که میانگین دمای گلخانه در طول شبانه روز کم بوده است، پس دما را به میزان ۰٫۵ درجه سانتی گراد افزایش بدهید.
اگر قبل از رسیدن کامل فلفل دلمه رنگی، میوه ها از بوته جدا شوند که اکثر در اوایل دوره هم رخ می دهد، نشانگر کوچک بودن برگ های اولیه و عدم توانایی در غذا رسانی آن ها است.
برداشت فلفل دلمه رنگی:
برداشت فلفل دلمه رنگی بسته به سفارش مشتریان از اواسط تابستان آغاز و تا اواسط پاییز ادامه دارد. وقتی که میوه ها هنوز سبز هستند، فلفل ها شیرین هستند و در این زمان می توانید برداشت فلفل دلمه شیرین را آغاز کنید. فلفل دلمه رنگی را می توان به مدت یک ماه و در دمای ۸ تا ۱۰ درجه سانتی گراد و در کیسه های بلند پلاستیکی نگهداری نمود.
صادرات فلفل دلمه رنگی:
از مهم ترین مشکلاتی که توانسته کشور ما ایران را از رقابت با دیگر کشورها به منظور صادرات فلفل دلمه رنگی دور نگاه دارد عبارتند از:
- عدم وجود قوانین ثابت صادرات در کشور.
- قیمت بالاتر محصولات ایرانی در مقایسه با دیگر رقبا.
- ضعیف بودن قدرت بسته بندی محصولات.
- عدم آشنایی صادر کنندگان با بازارهای هدف و خواهان.
- فرسودگی بسیار بالای ماشین آلات واحدهای تولید محصولات.
جمع بندی
فلفل دلمه رنگی، یکی از محبوب ترین محصولات گلخانه ای که قابلیت رشد بالایی در شرایط گلخانه ای را دارند. رنگ های مختلف در فلفل دلمه رنگی به دلیل وجود مواد تشکیل دهنده متفاوت در آن ها است، که هر کدام خواص منحصر به فرد خود را دارند. کودهای کامل با کمترین میزان نیتروژن می توانند به شکوفه دهی کمک زیادی بکنند. کودهایی که برای گوجه فرنگی وجود دارند برای فلفل دلمه رنگی نیز مناسب اند، اما به شرطی که از یک میزان متعادلی استفاده بشوند. همچنین می توانید به منظور برداشت محصول با کیفیت هرروز به برگ ها و گل های گیاه محلول سولفات منیزیم را اسپری کنید.