(تزریق کود در سیستم آبیاری قطره ای – تزریق اسید در سیستم آبیاری قطره ای و بابلر – انواع تزریق در کشاورزی)
تزریق کود در سیستم آبیاری قطره ای
با توجه به رشد سریع جمعیت، نیاز به تولید بیشتر محصولات کشاورزی احساس می شود. در کشاورزی، استفاده از کودهای شیمیایی، بیش از سایر نهاده ها در تولید محصول و افزایش تولید در واحد سطح نقش دارد. از طرف دیگر بهبود کمی و کیفی عملکرد محصولات زراعی نیاز به توجهی خاص دارد که مدرن کردن سیستم های آبیاری و تبدیل آن ها به سیستم های تحت فشار و آبیاری سطحی می تواند اهمیت بالایی داشته باشد. زیرا که در این روش ها با افزایش بازده آبیاری، میزان تولید محصولات در هر واحد سطح افزایش می یابد.
ترکیب آب و کود در این سیستم ها موارد زیر را در پی دارد:
- استفاده ی بهینه از مصرف کود و آب
- کاهش آلودگی محیط زیست
- تقسیط مصرف کودها در مراحل رشد
- آسان شدن کوددهی
کود آبیاری
استفاده از کود شیمیایی همراه با آب آبیاری را کود آبیاری گویند که به اصطلاح به آن تزریق مواد شیمیایی نیز گویند. مواد شیمیایی شامل کودهای محلول، علف کش ها، حشره کش ها و … می باشد. این روش بسیار صرفه ی اقتصادی دارد و مناسب بودن آن به موارد زیر بستگی دارد و با استفاده از کود آبیاری، گیاهان همزمان با آبیاری تغذیه می شوند:
- نوع خاک
- نوع محصول
- روش آبیاری
- کیفیت آب
- نوع کود
مزایای تزریق کود در سیستم آبیاری قطره ای
- کاهش مقدار مصرفی کود
- کاهش مقدار مصرف آب با کود آبیاری
- کاهش هزینه ی کارگری
- کاهش آلودگی محیط زیست
- سهولت دسترسی مواد غذایی مورد نیاز برای گیاه
روش های مختلف کود آبیاری
همه ی مزایای کود آبیاری زمانی مشخص است که در روش آبیاری صحیحی استفاده شود و کود به طور یکنواخت و یکسان در بین گیاهان توزیع شود.
نحوه تزریق کود در سیستم آبیاری قطره ای
استفاده از سیستم آبیاری قطره ای و بابلر برای تزریق کود چند مزیت دارد:
- هر دو عمل کود دهی و آبیاری به صورت همزمان انجام می شود.
- امکان کنترل دقیق بر عمق کوددهی و توزیع توسط لوله های فرعی آبیاری وجود دارد(نفوذ کود به داخل خاک را می توان توسط میزان زمان آبیاری کنترل و مشخص کرد).
- یکنواختی توزیع کود به خوبی توزیع آب، امکان پذیر است.
و اما نوع و کیفیت کودهای مورد استفاده در این سیستم ها بسیار حائز اهمیت است.
خصوصیات کودهای قابل استفاده در تزریق کود در سیستم آبیاری قطره ای:
- حلالیت نسبتا بالا در آب
- درجه شوری پایین و کم
- اسیدی بودن
- موجب کدورت آب نشود
- باعث خوردگی و نرم شدن لوله های سیستم نشود
تزریق اسید در سیستم آبیاری قطره ای و بابلر
یکی دیگر از مزیت های سیستم آبیاری قطره ای، تزریق اسید در سیستم آبیاری قطره ای و بابلر برای پایین اوردن PH خاک و آب، و حتی اسیدهایی که خاصیت تغذیه ای دارند، می باشد. بهتر است اسید در ماه هایی از سال استفاده شود که هوا خنک و معتدل است. تزریق اسید باید حداقل ۱ ساعت بعد از شروع آبیاری و ۲ ساعت تا قبل از اتمام آبیاری انجام شود. بهترین کار برای تزریق اسید در سیستم آبیاری قطره ای و بابلر استفاده از اسید خالص به علت جلوگیری از خوردگی در پمپ و مسیر انتقال آب می باشد.
انواع تزریق در کشاورزی
تزریق کود و سم در کشاورزی به ۳ روش انجام میگیرد:
- گروهی
- نسبی
- تزریق در سیستم آبیاری
- گروهی: در این روش معمولا کل زمین کشاورزی به قطعاتی تقسیم می شوند. برای کوددهی با آبیاری در این روش، کود مورد نیاز برای هر قسمت داخل تانک ریخته می شود و فقط طی یک مرحله برای آن قسمت تعیین شده استفاده می شود.
- نسبی: روش نسبی یکی از انواع تزریق در کشاورزی است که برای سیستم های بارانی پیوسته بیشترین استفاده را دارد. در کوددهی نسبی هر قسمتی از زمین که سیستم بارانی به آرامی از آن رد می شود، کود مورد نیاز را نیز دریافت می کند. بعد از تمام شدن مرحله ی کوددهی، سیستم باید با آب شسته شود تا احتمال خوردگی آن از بین برود.
تزریق در سیستم آبیاری:
- پمپ کردن مواد شیمیایی: آب ورودی می تواند از هر جایی تامین شود، ولی محلول خروجی که شامل کود و آب می باشد، بهتر است از فیلتر های میکرونی وارد سیستم شود تا ناخالصی ها گرفته شود و باعث مسدود شدن قطره چکان ها نشود. زمان پمپ کردن کود نباید ابتدا و انتهای آبیاری باشد. بهتر است پس از خیس شدن عمقی خاک انجام شود تا مواد به راحتی در دسترس گیاهان قرار گیرد. همچنین بهتر است تا ۲ ساعت بعد از توزیع کود نیز آبیاری ادامه یابد تا نازل ها شسته شوند. میزان کود دهی مصرفی باید توسط متخصصین توصیه و مشخص شود، که در این رابطه می توانید با متخصصین بهرویش مشورت کنید.
- تزریق با ایجاد اختلاف فشار: در این روش ابتدا کود را در داخل مخزن ریخته و شیر ورودی آب را باز کرده تا مخزن پر شود سپس شیر خروجی را که به کلکتور ورودی فیلتر ها وصل می شود باز می گردد. در این مرحله فشار مخزن، با فشار کارکرد سیستم یکسان است. سپس برای اینکه آب به حرکت در بیاید و فشار اب ورودی و خروجی لوله های تانک وجود دارد کمی بسته شود تا فشار ورودی افزایش یابد و کودها هم زده شوند. پس از حل شدن کامل کودها، شیرها را بسته و درب مخزن را باز کرده و محلول را از پایین تخلیه کنید.
توصیه های تکمیلی انواع تزریق در کشاورزی
تزریق کود و سم در سیستم آبیاری قطره ای مزایای زیادی دارد که مهم ترین آن توزیع یکنواخت در بین گیاهان می باشد. برای داشتن برنامه منظم کود آبیاری و سم باید به موارد زیر دقت شود تا بهترین نتیجه و عملکرد را داشته باشد:
- نوع خاک
- کیفیت آب
- نوع گیاه
(تزریق کود در سیستم آبیاری قطره ای – تزریق اسید در سیستم آبیاری قطره ای و بابلر – انواع تزریق در کشاورزی)
(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)