(npk خارجی – کود npk – کودهای npk)
npk خارجی
بنابر تحقیقات صورت گرفته درباره انواع گیاهان، محققان به این نتیجه رسیده اند که گیاهان به طور کل به ۱۶ عنصر شناخته شده نیازمند هستند که نیازهای غذایی آنها را برآورده می نمایند. در این بین سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم از پر مصرف ترین عناصر می باشند. شرکت های تولید کننده ی کودهای شیمیایی به منظور رفع نیاز های غذایی گیاه در پی تولید کودهای با بالاترین کاربرد و کیفیت بوده تا بتوانند جایگاه هرچه بهتر و بالاتری را در بین مصرف کنندگان کود فراهم نمایند و در پی آن به تولید کودهای npk که حاوی سه عنصر پر مصرف گیاه می باشد پرداختند. در کودهای npk علاوه بر عناصر پرمصرف از انواع عناصر ریز مغذی نیز با درصد های پایین تر استفاده می گردد تا کشاورزان بتوانند تا حد امکان با اقدام به خرید یک کود شیمیایی حد اکثر نیاز خود را برطرف نمایند.
به منظور خرید یک کود npk باید تمامی شرایط گیاه و نیاز های آن را در نظر گرفت تا بتوان از بین انواع مختلف کود npk موجود در بازار پر کاربرد ترین کود را بسته به شرایط گیاه خریداری نمود:
- منطقه
- شرایط آب و هوایی
- نوع خاک
هر کدام از عناصر استفاده شده درکود گروهی از نیاز های گیاه را تامین می نماید که در زیر به هر کدام از آنها می پردازیم:
نیتروژن:
- کمک به رشد شاخ و برگ گیاه
- کمک به افزایش میوه
- در بهبود فرایند فتوسنتز گیاه تاثیر گذار است
- بالا بردن کیفیت کلی محصول نهایی
فسفر:
- بالا بردن توانایی گیاه در برابر استرس
- کمک به افزایش ریشه
- زیاد شدن شکوفه های گیاه
پتاسیم:
- بالا بردن میزان پروتئین موجود در میوه
- بالا بردن میزان مقاومت گیاه در برابر بیماریها
- در درختان به درشت نمودن میوه کمک می کند
- در گیاهان زینتی به گلدهی کمک می کند
هر کدام از این عناصر به صورت های مختلف امکان دارد که در کود مخلوط گردیده باشند برای مثال عنصر نیتروژن می تواند به شکل آمونیوم و یا اوره مورد استفاده قرار بگیرد و یا دیگر عناصر به شکل های مختلف دیگر، علاوه بر عناصر اصلی در کود های npk ، از عناصر ریز مغذی مانند آهن، مس، روی، منگنز و دیگر عناصر میکرو که در فرمولاسیون های کود npk با درصد های پایین قرار داده می شوند و با نشان +TE نشان داده می شوند تا بتوانند نیاز های گیاه را به عناصر غذایی تامین نمایند. به طور معمول کودهای npk ای که اعداد آخر آنها بالا می باشد نشان دهنده ی کودهایی هستند که به منظور گلدهی و به بار نشستن محصول مورد استفاده قرار می گیرد و طبیعتا روش ترکیب مقدار و میزان عناصر کاری کاملا علمی و تحقیق شده است.
در مورد کودهای npk که دارای درصد های مشابه می باشند مانند ۲۰-۲۰-۲۰ و یا ۱۸-۱۸-۱۸ درصد های عناصر اصلی را به دلیل بالا بردن میزان عناصر ریز مغذی بر اساس نیاز گیاه پایین آورده اند. با این وجود به منظور خرید کود npk توصیه می گردد از کود های داخلی استفاده شود، برای مثال در مورد کودnpk 20-20-20 خارجی قیمت بازار برای هر کیلوگرم ممکن است به دلیل دارا بودن واسطه های زیاد بسیار بالا رفته و برای کشاورز به صرفه نباشد اما مسلما در مورد کودهای ایرانی این مورد صدق نمی کند و کود ۲۰-۲۰-۲۰ را با قیمت های بسیار پایین تر میتوان خریداری نمود.
از جمله مواردی که در خرید npk خارجی و ایرانی باید در نظر گرفته شود:
- دقت در خرید محصول از واحدهای مجاز
- توجه به شماره ثبت روی بسته بندی محصول
- تاریخ تولید محصول
- تاریخ انقضاء آن
پیش از خرید کودهای npk باید به این نکته توجه نمود که علاوه بر دقت به میزان درج شده ی روی بسته بندی در مورد میزان مصرف، حتما با کارشناسان کارآزموده و با تجربه در زمینه ی مصرف کود و تمامی عوامل تعیین کننده در مورد میزان جواب دهی کود مشورت صورت گیرد. توجه به این مسئله که قبل از استفاده در مساحتی کوچک به صورت آزمایشی از کود استفاده گردد و در نطر گرفته شود که کود به چه صورت باید مورد استفاده قرار بگیرد، اینکه کود مایع مناسب می باشد یا انواع کود پودری از ارقام NPK و البته توجه به بسیاری مسائل دیگر، زیرا کودهای npk به دلیل دارا بودن فرمولاسیون شیمیایی به نسبت دیگر کودهای موجود بیشترین و سریع ترین پاسخگویی را از جانب گیاه دارد زیرا نسبتا سریع جذب گیاه می گردد.
(npk خارجی – کود npk – کودهای npk)
(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)