کشاورزی عمومی, مطالب

نیاز غذایی هویج

علائم کمبود عناصر

(نیاز غذایی هویجعناصر غذایی مورد نیاز – علائم کمبود عناصر)

نیاز غذایی هویج

نیاز غذایی هویج و یا هر گیاه دیگری وابستگی شدید به آزمایش خاک و نتایج آن دارد. در طی آزمایش خاک میزان کمبود و یا بیش بود مواد غذایی موجود در خاک مشخص شده و با توجه به میزان آن ها و نیاز غذایی هر گیاهی میزان مصرف کود در طی دوره کشت تعیین می گردد. کمبود استفاده از عناصر غذایی و یا استفاده بیشتر از نیاز گیاه خسارات جبران ناپذیری را به همراه دارد.

عناصر غذایی مورد نیاز

عناصر غذایی مورد نیاز هویج عبارتند از:

  • نیتروژن (N)
  • فسفر (P)
  • پتاسیم (K)
  • منیزیم (Mg)
  • بر (B)

به طور کلی توصیه می شود عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان به صورت دوره ای و در طی کشت به خاک اضافه شود و از استفاده یکجا خودداری شود. برای گیاهان ریشه ای مانند هویج استفاده از کود های معدنی رایج تر از کود های آلی مانند کود دامی هستند زیرا استفاده از کود های آلی می تواند علائم زیر را بروز دهد:

  • افزایش چند ریشه ای شدن
  • افزایش بیماری های قارچی مانند پیتیوم و فایتوفترا
  • غیر قابل اندازه گیری بودن میزان عناصر موجود در کود دامی
  • نیتروژن زیاد در کود دامی کاهش ماندگاری بعد از برداشت را به همراه دارد.

البته استفاده از کود دامی کاملا پوسیده نیز می تواند در کشت هویج استفاده شود. کمبود و یا بیش بود استفاده از عناصر علائمی را روی گیاه نمایان می کند که در زیر به تفضیل توضیح داده می شود.

علائم کمبود نیتروژن در هویج:

  • زرد شدن ساقه و برگ ها
  • کاهش رشد رویشی
  • کاهش عملکرد محصول

علائم بیش بود نیتروژن در هویج:

  • افزایش رشد رویشی که مانع از رشد کامل ریشه می شود.
  • افزایش ابتلا به بیماری های قارچی و باکتریایی مانند اسکلروتنیا، پیتیوم و اروینیا
  • افزایش چند شاخه ای شدن ریشه
  • کاهش تردی ریشه و شکننده بودن آن در زمان برداشت
  • جلوگیری از رنگ پذیری کامل و روشن بودن رنگ ریشه
  • کاهش از طعم و مزه هویج

فسفر و علائم آن

علائم کمبود فسفر در هویج شباهت زیادی به علائم سرمازدگی در این گیاه دارد. نشانه بارز در کمبود فسفر ضعف ساقه و برگ ها و با گذر زمان و افزایش سن گیاه، برگ ها و ساقه ها به رنگ قرمز نشان داده می شوند.

پتاسیم

مصرف پتاسیم در هویج مانند سایر گیاهان باعث ایجاد مقاومت در ساختار میوه و در نهایت افزایش ماندگاری محصول می شود. در هویج می توان بیان کرد که مصرف پتاسیم علائم زیر را دارد:

  • مقاومت ریشه ها در برابر شکستگی و ترک خوردگی
  • افزایش رنگدانه کاروتن و ریشه رنگ پر رنگ تری دارد.

علائم کمبود مصرف پتاسیم را می توان به صورت زیر مشاهده کرد:

  • کاهش رشد ساقه و برگ و در نهایت کوتوله ماندن بوته
  • پیچ خوردن برگ ها به سمت بالا

لازم به ذکر است استفاده بیش از اندازه از پتاسیم باعث جلوگیری از جذب منیزیم می گردد که به دلیل حساسیت زیاد هویج به این عنصر با زرد شدن سریع فضای بین رگبرگ برگ های جوان و خشکی برگ های مسن مواجه می شویم.

بر

علائم کمبود بر در خاک های اسیدی نشان داده می شود و در خاک های قلیایی کمبود آن اصولا نمایان نیست.

  • بروز لکه های قهوه ای و تیره بر روی پوست هویج پس از شستشو
  • کاهش رشد برگ و ساقه و به طور کلی کاهش رشد رویشی

از علائم کمبود بر هستند. البته لکه های قهوه ای و یا خاکستری می تواند در اثر خراشیدگی و زخمی شدن پوست هویج در زمان برداشت و شستشو محصول نیز ظاهر شوند.

توصیه های لازم جهت مصرف کود در کشت هویج

  • استفاده از کود ها با توجه به نتایج آزمایش خاک صورت گیرد.
  • نیتروژن مورد نیاز گیاه طی ۳ – ۵ مرتبه در طول دوره رشد به گیاه داده شود.
  • مصرف نیتروژن با توجه به رشد ریشه صورت گیرد نه با توجه به رشد رویشی ساقه و برگ ها
  • پتاسیم نیز مانند نیتروژن طی چند مرحله (۳ – ۵ مرتبه) و به همراه هم به گیاه داده شود.
  • استفاده از سولفات پتاسیم جهت افزایش رنگدانه ها توصیه می شود.
  • کود های دارای بر به صورت محلول پاشی و طی ۲ – ۳ مرتبه در طی رشد استفاده شود.
  • کود های دارای عنصر بر می تواند قبل از کشت نیز به خاک اضافه شود.

(نیاز غذایی هویجعناصر غذایی مورد نیاز – علائم کمبود عناصر)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × پنج =