چرا باید از کود در تغذیه پاییزه درخت میوه استفاده کرد
درختان میوه جهت رشد و پرورش به نور، co2، آب و مواد غذایی نیاز دارند. تغذیه پاییزه درختان میوه از اهمیت بالایی برخوردار است به طوری که از ابتدای فصل رشد تا زمان رسیدن میوه، درخت باید مقدار زیادی از ذخایر غذایی را مصرف کند. بیشترین مقدار جذب مواد غذایی از راه ریشه و برگ درخت انجام می شود. سپس با پایان فصل و برداشت محصول، عناصر غذایی در خاک کاهش می یابد که می توان با کوددهی پاییزه درخت آن را جبران کرد.
بهترین زمان برای بالا بردن ذخیره غذایی درختان, فصل پاییز است. افزایش غلظت عناصر غذایی در تغذیه پاییزه موجب گرم شدن محیط ریشه و افزایش مقاومت به سرمای زمستانه می شود. تامین نیاز غذایی کامل اندام های درخت با تغذیه پاییزه آن، موجب رشد بهتر آن در اول فصل و همچنین افزایش تولید دانه گرده و گل و میوه ی آن می شود.
هدف اصلی استفاده از کود دهی پاییزه درخت میوه, جهت اطمینان از کافی بودن ذخایز غذایی برای فصل بعد و همچنین افزایش تولید شکوفه و نیز پیشگیری از ابتلا به بیماری های فصل قبل و افزایش عملکرد می باشد.
زمان استفاده از کود در پاییز:
بهترین زمان استفاده از کود, یک ماه بعد از برداشت، قبل ریزش برگ ها می باشد.
باید ۲ تا ۳ روز قبل از استفاده از کود پاییزه باغ را آبیاری کنید.
استفاده از کود پاییزه در عصر بهتر است زیرا در این هنگام جذب عناصر غذایی مورد نیاز بیشتر می شود.
چالکود
چالکود چیست:
به طور کلی به هر نوع کود شیمیایی یا آلی که به هر طریقی در عمق خاک مصرف می شود چالکود گفته می شود. دارای اصول و قواعد خاصی است.
معمولاً کود های چالکود برای مصارف باغی و درختان مثمر مورد استفاده قرار می گیرند و برای کشت های زراعی بیشتر این کود ها با عنوان کود های پیش کشت شناخته می شود. چالکود انواع مختلفی دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
انجام عملیات چالکود نه تنها باعث جلوگیری از ضعف درختان است بلکه موجب مقاومت بیشتر آن در برابر آفات و بیماری ها می شود. ترکیبات درون آن کاملا تخصصی بوده و باید عملیات توسط کارشناسان و متخصص مربوطه انجام گیرد زیرا اجرای نا درست آن باعث خسارت می شود.
از فواید عملیت چالکود به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- قابلیت جذب بهتر کود و عناصر غذایی میکرو توسط ریشه
- تهویه بهتر و نفوذ بهتر آب از طریق چاله های اطراف ریشه ی درخت
- باعث جلوگیری از خشکیدگی سرشاخه های درختان میوه
- توسعه ریشه درختان میوه در خاک های آهکی
- باعث افزایش سطح برگ در درختان میوه
- باعث افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه ها
- افزایش نفوذ پذیری آب به داخل خاک توسط حفره های مملو از مواد
- از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر نسبت به سایر روش های کوددهی
- کاهش رشد علف های هرز
- بالا بردن نفوذ پذیری خاک
بهترین محل برای حفر چاله
بهترین محل برای حفر چاله یک سوم انتهای سایه انداز درخت است که در این ناحیه بیشترین تراکم ریشههای جوان و فعال وجود دارد و حفر چاله در این جا موجب کمترین خسارت به ریشه های اصلی و همچنین قطور درخت می شود.
بهتر است محل چاله ها در مسیر جریان آب باشد.
تعداد چاله ها بستگی به
- نوع درخت
- وضعیت خاک
- سن درخت
متفاوت ااست
حال می خواهیم بدانیم که اصول اساسی در اجرای چالکود چیست؟
۱- ابعاد چاله های حفر شده با سن گیاه متناسب باشد.
۲- فاصله چاله ها از درختان متناسب با حجم ریشه و نیز در سایه انداز گیاه باشد.
۳- حفر چالکود درختان در مسیر عبور آب باشد.
۴- ترکیبات به کاربرده شده در آن اصولی و بررسی شده باشد.
۵- هنگام حفر گودال کمترین آسیب به ریشه درختان وارد شود.
کود دهی درختان میوه در پاییز و زمستان
کود دهی درختان میوه در پاییز و زمستان از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی همه ی درختان پس از پایان فصل رشد و همزمان با آغاز فصل سرما، به استراحت و تجدید قوا برای رشد و نمو مجدد در فصل بهار نیازمند هستند که در بین آن ها درختان مثمر به علت تولید میوه که برای گیاه بسیار انرژی بر است، نیاز به مراقبت های بیشتری دارند.
از مهم ترین مراقبت های انجام شده در فصل خواب درختان، استفاده از کودهای مناسب جهت افزایش بازدهی گیاه می باشد.
در ادامه ی مقاله سعی داریم تا این کودها را که تحت عناوین مختلف مانند کود چالکود، کود زیر و کود چاله ای شناخته می شوند، به شما عزیزان معرفی نمائیم.
معمولاً درصد عناصر موجود در چالکود به نسبت پایین تر از مقداری است که در فصول فعالیت درخت مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی استفاده از چالکود به دو روش انجام میگیرد:
روش اول به صورت دستی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه با هم ترکیب می شود.
روش دوم استفاده از کودهای کامل گرانوله مخصوص چالکود که توسط تولید کنندگان کود فرموله شده است.
که هر دو این روش ها در جای خود کاربردی و مناسب هستند اما معمولا با توجه به بی توجهی باغداران به آنالیز شیمیایی خاک و اقدام به مصرف چالکود، روش دوم یعنی استفاده از ترکیبات آماده در بازار تحت عنوان کود کامل گرانوله بیشتر پیشنهاد می شود.
اگر نیاز به خرید این دسته از کودهای آماده داشتید به بخش کودها مراجعه و یا با کارشناسان و متخصصین ما تماس حاصل فرمائید.
دقت داشته باشید که چنانچه خاک باغ آنالیز شده باشد و درصد عناصر آن مشخص باشد می توان با توجه به نیاز باغ به صورت دستی ترکیب چالکود را آماده و استفاده نمود.
زمان مناسب چالکود در پاییز و زمستان
اگر از فرم دست ساز ترکیب چالکود استفاده می کنید، چون معمولا مجموع ترکیبات آن از حلالیت بالایی در آب برخوردارند که ممکن است با اولین آبیاری یا باران شسته شوند، در نتیجه بهتر است آن ها را در اواخر فصل سرما و قبل از بیدار شدن درختان استفاده کرد. اما استفاده از ترکیبات شرکتی و آماده گرانوله به دلیل ترکیبات و ماندگاری بیشتر، از اواسط پاییز تا اواخر فصل سرما قابل استفاده می باشد.
چالکود زمستانه
با شروع فصل زمستان و به خواب رفتن درختان یکی از عملیات مهم و ضروری در این فصل چالکود می باشد.
بهتر است قبل از این عملیات، نمونه برداری از خاک و آزمایش خاک به روش صحیح انجام گیرد تا با توجه به کمبودها و نیز عوامل محدود کننده جذب، بهترین برنامه کودی را تهیه نمود.
همان طور که گفته شد چالکود از مواد آلی به همراه کودهای شیمیایی و سولفاتها (البته با توجه به آزمایش خاک مزرعه) تشکیل شده است.
اما ماده آلی خاک که مهمترین و بیشترین قسمت چالکود را شامل می شود از کودهای حیوانی کاملا پوسیده و فرآوری شده تهیه شده است.
دقت داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از کود های حیوانی تازه در چالکود استفاده کرد چون کود حیوانی تازه حاوی بذر علفهای هرز، انواع اسپورهای قارچی خطرناک و عوامل بیماریزایی است که باعث کاهش ازت خاک خواهد شد. بنابراین قبل از استفاده کود حیوانی در چالکود باید از پوسیده بودن کامل اطمینان پیدا کرد و یا عملیات فرآوری کردن را روی کود حیوانی انجام داد تا با مشکل رو به رو نشویم.
نکته ی مهمی که باید بدانیم این است که از اهداف مهم چالکود علاوه بر تامین نیاز کودی گیاه، تحریک ریشه زایی و حرکت ریشه به عمق خاک است. مخصوصا در باغات مبتلا به نماتد پسته.
در زمان حفر کردن، مقداری از ریشه ها قطع خواهند شد که خسارت زیادی نخواهد داشت. باید هر سال در یک طرف درخت اقدام به چالکود نمود.
بهترین حالت اضافه کردن کودهای شیمیایی و سولفاتهها با کودهای حیوانی در داخل چالکود به صورت ساندویچوار است یعنی به دلیل PH بالای خاک کمترین تماس با خاک داشته باشند و بیشتر با کود حیوانی در تماس باشند.
معمولا بیشتر خاکهای مناطق پسته کاری دارای خاکی با PH قلیایی و شور و حتی خاکی آهکی هستند که در چالکود باید محیطی اسیدی ایجاد کرد.
و جهت حفر چال تقریبا در یک سوم انتهای سایه انداز درخت در محل عبور آب و به عمق حداقل هشتاد سانت به بالا گود را کرد .(چون بیشتر ریشه های مفید درخت پسته یعنی ریشه هایی که جذب بالایی دارند و به اصطلاح ریشه های مویین بسته به بافت خاک، تقریبا در عمق بین چهل تا هشتاد سانت خاک هستند) سپس باید کود های تهیه شده را در این عمق قرار داد و به هیچ عنوان نباید کود را در سطح خاک ریخت چون عملا استفاده مفیدی نخواهیم برد.
معمولا کود هایی که در چالکود استفاده می شود کود هایی هستند که در خاک ثابت و یا کند حرکت می کنند و در صورت ریخته شدن در سطح خاک که متاسفانه بعضی از باغداران به اشتباه کودهای فسفاته به اصطلاح کود ریشه (سیاه) و حتی پتاس سنگی به همراه کود حیوانی در سطح خاک می ریرند، در عمل کارایی زیادی نخواهد داشت.
چالکود زمستانه درخت پسته
یکی از مهمترین کارها در باغداری، چالکود زمستانه ست. معمولا درختان مثمر، به کود دهی زیادی نیاز دارند که در این بین درخت پسته به دلیل حساسیت خاصی که دارد نسبت به سایر درختان، به کود دهی زمستانه ی بیشتری احتیاج دارد.
چالکود زمستانه کود را در زیر خاک برای استفاده گیاه در اول فصل رشد آماده کرده و همچنین در طول دوره رشد نیاز تغذیه ای گیاه را به طور کامل تامین می نماید. بنابراین می توان گفت چالکود راهی مناسب برای جبران کمبود کودی درختان می باشد.
بهترین کود برای چالکود پسته:
بهترین کود برای چالکود کود ورمی کمپوست است که با توجه به سن درخت از سه کیلو تا ده کیلو برای هر درخت چالکود در نظر گرفته می شود.
بهتر است بدانیم با استفاده از کودهای تقویتی دیگر به همراه کود ورمی کمپوست که ساختار هوموسی بالایی دارد، شاهد تاثیر چند برابری آن خواهیم بود.
همچنین برای تغذیه بهتر درختان میوه می توان از کودهای آلی (کودهای حیوانی) استفاده کنید که یکی از بهترین کود های آلی، کود آلی آب نگهدار است.
این کود باید به صورت چالکود مصرف شود و متشکل از دو بخش آلی و معدنی است. بخش آلی آن دارای کود گاوی و کود مرغی است و بخش معدنی آن دارای مواد نگهدارنده آب می باشد.
کود آلی آب نگهدار حاوی تمامی عناصر غذایی گیاهان(عناصر ماکرو و میکرو) می باشد و دارای مواد نگهدارنده آب است که علاوه بر تامین عناصر غذایی درختان باعث نگه داشتن آب در ناحیه ی ریشه شده و بنابراین باعث افزایش راندمان آبیاری می شود.
زمان چالکود پسته:
همان طور که گفته شد معمولا چالکود زمستانه در طول فصل زمستان انجام می شود. برای جلوگیری از آب شویی کود ها بهتر است عملیات چالکود در بهمن ماه انجام گیرد تا کود فرصت ۲ ماهه تا بهار داشته باشد که در اثر بارندگی، عناصر آن آزاد شده و در کنار ریشه های گیاه قرار گیرد.
مکان چالکود:
معمولا چالکود در سایه انداز درخت انجام می شود زیرا اصولا ریشه های موئین که وظیفه ی جذب مواد غذایی و آب را به عهده دارند اغلب تا سایه انداز درخت امتداد دارد.
همچنین باید بدانیم که همیشه ریشه درخت به طرف آب حرکت می کند بنابراین چالکود باید در محل عبور آب انجام شود.
نحوه کود دادن پسته:
معمولا درخت پسته بیش از ۸۰ درصد آب و غذای موردنیاز خود را از عمق ۴۰ تا ۸۰ سانتی متر جذب میکند و ظرفیت تثبیت خاک نیز در بیشتر مناطق پستهکاری، بالا است، بنابراین کود دادن در سطح زمین و هفت بیل کردن، کودها را حداکثر در عمق ۲۰ سانتی متری که هیچ ریشه فعالی وجود ندارد قرار میدهد. در نتیجه بهترین راه برای تغذیه ی درخت پسته «چالکود» است.
برای چالکود، پس از حفر کانال با عمق مناسب (عمقی که بهترین تراکم و فعالیت ریشه در آن است) یک لایه کود ورمی کمپوست ۱۰ سانتی متر در کف کانال ریخته، سپس روی آن مقادیر توصیه شده کودهای شیمیایی را بپاشید.
دقت داشته باشید که این کانال باید حداکثر تا دهه اول اسفند ماه با خاک پر شود.
شما عزیزان می توانید برای ایجاد چالکود در باغ و زمین های خود از کانال کن پشت تراکتوری استفاده کنید. این کانال کن، کنالی به عمق ۴۵ تا ۵۰ سانتی متر حفر می کند. برای خرید کانال کن پشت تراکتوری یا هرگونه مشاوره می توانید به فروشگاه آنلاین ما مراجعه کنید.
در آخر باید گفت چالکود به تنهایی نمی تواند نیاز تغذیه ای گیاه را برطرف کند اما به عنوان یکی از مراقبت های سالیانه درختان به حساب می آید و حذف آن باعث کاهش بازده ی تولیدی درختان میوه ای می شود.