کشاورزی عمومی, مطالب

کاشت گوجه فرنگی

Tomato

(کاشت گوجه فرنگیدمای مناسب برای کاشت گوجهزمان کاشت گوجه فرنگی)

راهنمای کاشت گوجه فرنگی برای تازه کارها

مطلب حاضر توضیح مختصری می باشد در خصوص کاشت گوجه فرنگی و یا پاسخ به این سوال که گوجه فرنگی چگونه رشد می کند؟ توجه به نوع بذر، زمانکاشت گوجه فرنگی، دمای مناسب برای کاشت گوجه فرنگی، تهویه مناسب و کود مناسب مواردی هستند که در این مقاله بررسی می شود.

کاشت گوجه فرنگی

گوجه گیاهی مناسب فصل گرم می باشد. این گیاه به آب و هوای گرم و خشک نیاز دارد. گوجه فرنگی تحمل شرایط یخبندان و رطوبت های بسیار بالا را ندارد. شدت نور نیز یکی از عوامل محیطی می باشد که موارد زیر را تحت تاثیر قرار می دهد.

  • میزان رنگ دانه ها
  • گیفیت رنگ میوه
  • میوه بستن و توانایی تبدیل گل به میوه

گیاه گوجه فرنگی به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی نا مساعد می باشد.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت گیاه گوجه فرنگی بسته به شرایط زیر می باشد:

  • مناسب کشت در فصل گرم
  • عدم تحمل یخبندان
  • وابستگی بالا به شدت نور

این گیاه به دامنه متفاوتی از شرایط اقلیمی محیط برای مراحل زیر نیازمند است:

  • جوانه زنی بذر
  • رشد گیاهچه اولیه یا به اصطلاح رشد رویشی
  • مرحله تشکیل گل
  • مرحله تشکیل و ایجاد میوه ها (fruit set)
  • مرحله رسیدگی میوه

لازم به ذکر است تابش آفتاب در زمان میوه بستن یا تشکیل میوه (fruit set) باعث به وجود آمدن میوه هایی با رنگ قرمز پر رنگ می گردد.

دمای مناسب برای کاشت گوجه

به طور کلی می توان گفت دمای مناسب برای کاشت گوجه دماهای زیر ۱۰ درجه سانتی گراد و بالای ۳۸ درجه سانتی گراد به شدت بر روی بافت های گیاه تاثیر گذاشته و فعالیت فیزیولوژیک را کاهش می دهد.
این گیاه در دامنه دمایی ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتی گراد به خوبی پرورش می یابد و دمای بهینه برای برای رشد ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتی گراد می باشد.
به عنوان یک قاعده کلی می توان گفت دماهای زیر ۱۷ درجه سانتی گراد و بالای ۲۷ درجه سانتی گراد جهت پرورش گوجه مطلوب نمی باشد. در کشت گوجه باید از تنش های آبی و دوره های طولانی خشکی اجتناب کرد زیرا باعث ایجاد ترک هایی در میوه می گردد. (cracking if fruit)

جدول زیر به طور خلاصه به دمای مناسب برای کاشت گوجه فرنگی اشاره می کند.

شمارهمرحله رشدیدمای کمینهدمای مناسبدمای بیشینه
۱مرحله جوانه زنی۱۱۱۶-۲۹۳۴
۲رشد رویشی۱۸۲۱-۲۴۳۲
۳تشکیل میوه(روز)۱۰۱۵-۱۷۳۰
۴تشکیل میوه(شب)۱۸۲۰-۲۴۳۰
۴رسیدگی و رنگ گیری میوه۱۰۲۰-۲۴۳۰

خاک مناسب برای زمین گوجه

گیاه گوجه فرنگی خاکی غنی از مواد معدنی را به خوبی می پسندد و بافت خاک شنی لومی را ترجیح می دهد. خاکی که در آن گوجه کشت می گردد از نظر شن و ماسه باید شرایط زیر را داشته باشد:

  1. لایه بالایی تشکیل شده از شن با فضای متخلخل
  2. لایه زیرین خاک تشکیل شده از ماسه

عمق خاک به اندازه ۱۰-۲۰ سانتی متر شرایط را برای داشتن یک گیاه سالم فراهم می کند. در خاک هایی با بافت سنگین انجام عملیات شخم عمیق می تواند شرایط را برای نفوذ خوب ریشه ها فراهم آورد.
گوجه فرنگی نسبتا تحمل بالایی به خاک هایی با PH متفاوت دارد. به طور کلی گیاه گوجه فرنگی PH بین ۵٫۵ تا ۶٫۸ را ترجیح می دهد.
گوجه فرنگی در خاک با :

  • ظرفیت بالای نگه داری آب
  • هوا دهی مطلوب
  • عاری از نمک های شوری

به خوبی رشد کرده و می بایست چنین خاکی توسط کشاورزان جهت کشت گوجه فرنگی انتخاب گردد.

شماره تماس مستقیم خرید بذر گلخانه ای ۰۹۱۳۰۲۸۲۸۰۸

انتخاب بذر برای کاشت گوجه فرنگی

جهت انتخاب بذر برای کاشت گوجه فرنگی می توان از هر دو نوع بذر های موجود استفاده کرد.

  1. ارقام OP (استاندارد)
  2. ارقام هیبرید

در بین دو مورد بالا ارقام هیبرید که بذر هایی حاصل نسل F1 هستند. این ارقام دارای ویژگی هایی هستند که کمتر در دسته OP یا استاندارد قابل رویت می باشد که در زیر به آنها اشاره می کنیم :

  1. برخی از این اقام بسیار زودرس می باشند.
  2. توانایی بار دهی بسیار بالا و داشتن عملکرد مطلوب
  3. داشتن میوه های یک شکل و یکنواخت در کل مزرعه
  4. متحمل به شرایط نا مساعد محیطی
  5. مقاومت نسبی به برخی از بیماری ها

زمان کاشت گوجه فرنگی

کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

گوجه فرنگی ها با روش هیدروپونیک، در محلول های غیر خاکی قرار دارند که این محلول های غذایی می توانند از ریشه های گیاه محافظت و مواد مفید و مغذی را برای گیاه فراهم کند. کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی باعث می شود در محیطی کنترل شده با کم‌ترین احتمال بیماری، رشد سریع تر و بیش‌ترین عملکرد محصول را داشته باشند.

روش هیدروپونیک فواید بسیار زیادی دارد اما باغبانی به این روش کاری پر زحمت و اغلب گران تر از کاشت معمولی گوجه فرنگی است، به ویژه اگر در شروع راه اندازی سیستم هیدروپونیک هستید. دقت داشته باشید که کشت هیدروپونیک در کشورهای پیشرفته جایگاه با اهمیتی در تولید مواد غذایی دارد. در این سیستم چون بهره‌وری مصرف آب بالا است و تمام شرایط محیطی تحت کنترل است، خسارت را کاهش می‌دهد. البته با توجه به بسته بودن محیط، در کنترل آفات و بیماری‌ها باید دقت بیشتری شود.

خلاصه اگر به دنبال تولید محصولات کشاورزی و کارآفرینی در این زمینه هستید، کشت هیدروپونیک یک تکنیک خلاقانه و مناسب مناطق کم باران و خشک ایران است. در روش های نوین، بذر گیاهان در برابر  بیماری ها مقاوم شده و نیاز کم‌تری به کود آلی دارد. رشد بذر به روش هیدروپونیک در مدت زمان کوتاهی امکان پذیر  بوده و اشتغال زایی خوبی را نیز در جامعه فراهم می‌کند

زمان کاشت گوجه فرنگی

زمان کاشت گوجه فرنگی ، به علت روز خنثی بودن این گیاه در تمامی فصول قابلیت کشت دارد و تنها موردی که باید در نظر گرفته شود این است که از شرایط یخبندان جلوگیری شود.
در اغلب نقاط کشت گوجه فرنگی به وسیله کاشت نشا صورت گرفته و زمان انتقال نشا متناسب با دامنه دمایی انتخاب می گردد.

زمان کاشت گوجه فرنگی به منطقه کشت آن بستگی دارد.

به طور کلی می توان گفت در کشت در مناطقی که کاشت پاییزه انجام می شود فاصله ۷۵ در ۶۰ سانتی متر توصیه می شود و در مناطقی که کشت بهاره مد نظر است فاصله ۷۵ در ۴۵ توصیه می گردد.

برای کشت گلخانه ای گوجه فرنگی موارد متعددی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. فراهم نمودن شرایط مناسب درگلخانه مانند دما،رطوبت، نور و… از الزامات کاشت این محصول است

رطوبت گلخانه برای کشت گوجه فرنگی

در دوره رشد در طول روز بهترین رطوبت ۸۰ تا ۹۰% و در طول شب ۶۵ تا ۷۵%

دمای مناسب گلخانه برای کشت گوجه فرنگی

در دوره جوانه زنی در طول روز دمای ۲۹ درجه و در طول شب به دمای ۱۷ درجه سانتی گراد نیاز دارد
در دوره نشا در طول روز ۲۴  و در طول شد ۲۰ درجه سانتی گراد
در دوره رنگ گیری نیز دمای گلخانه در طول روز ۲۰ تا ۲۵ درجه و در طول شب نیاد از ۱۵ درجه کمتر شود
به طور کلی به منظور حصول بهترین نتیجه در طول دوره رشد دما نباید از ۳۰ درجه بیشتر و از ۱۷ درجه کمتر شود.

در مورد نور مناسب باید دقت نمود که برای کشت گوجه فرنگی نباید میزان نور دریافتی از حد نرمال بیشتر و یا کمتر باشد، دریافت بیش از حد نور باعث آفتاب سوختگی و دریافت کم نور باعث ضعیف شدن بوته ها و ریشه های گوجه فرنگی میشود.
به طور کلی برای صیفیجات شدت نور مناسب ۱۰ هزار لوکس می باشد.

مورد بعدی بسیار حائز اهمیت برای کشت گوجه گلخانه ای انتخاب بذر با کیفیت بالا به منظور کسب بیشترین نتیجه از کشت می باشد.
برای کشت گلخانه ای به طور معمول از بذر های گلخانه ای هیبرید استفاده می شود، این نکته که چه نوع بذری برای چه نوع آب و هوایی مناسب می باشد نیز بسیار اهمیت دارد.

به منظور دریافت مشاوره در مورد بذر  گوجه گلخانه ای تماس بگیرید.

بذ رهای مختلفی در حال حاظر در بازار موجود می باشد که بهترین راهکار برای انتخاب بذر باکیفیت، دریافت مشاوره از افراد با تجربه در این زمینه هست.

کود مورد نیاز برای گوجه

در صورتی که به کود دامی کاملا پوسیده دسترسی داشته باشیم برای استفاده می توان به میزان ۲۰ تا ۲۵ تن در هکتار به صورت مخلوط با خاک استفاده می گردد.

برای انتخاب کود مناسب کلیک کنید -> کود شیمیایی
استفاده از عناصر پر مصرف باید مورد توجه قرار بگیرد به خصوص عناصر زیر :

  1. نیتروژن : یک چهارم کل میزان این عنصر باید ۲۰ تا ۲۵ روز بعد از کاشت نشا مورد استفاده قرار بگیرد.
  2. فسفر : تمامی میزان مورد نیاز باید قبل از کاشت به خاک اضافه گردد.
  3. پتاسیم : نصف میزان مورد نیاز قبل از کاشت استفاده گردد.
  4. کلسیم : از زمان رشد محصول به خاک اضافه گردد.

با توجه به مطالب گفته شده بی تردید برای داشتن یک مزرعه گوجه فرنگی موفق در کنار هم هستیم.

شرکت بهرویش بذر های گوجه فرنگی مناسب فضای باز و گلخانه به بازار ارئه کرده است

بذر گوجه فرنگی گلخانه ای جواهر:

  • رقمی هیبرید و رشد نامحدود
  • بوته قوی با پوشش برگی خوب
  • میوه با میانگین وزن ۲۳۰-۲۱۰ گرم
  • میوه ها گرد با یکنواختی بالا در سایز و شکل
  • میوه به رنگ قرمز با طعم عالی
  • ۶-۴ میوه در هر کلاستر
  • بریکس بالا
  • قابلیت حمل و نقل و انبارداری بالا
  • عملکرد بالا
  • زودرس

مبارزه با آفات گوجه فرنگی

تقریبا تمامی گیاهانی که گل تولید می کنند و گل آنها تبدیل به میوه می شود در اقلیم های یکسان آفات و بیماری های یکسانی را تجربه می کنند. اما بعضی از این آفات و بیماری ها در محصول گوجه فرنگی بیشتر دیده می شود. منشا بیماری های گوجه فرنگی معمولا باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و نماتدها هستند که در زیر با نگاهی گذار به نشانه های آن در جهت شناسایی عمومی پرداخته می شود:

بیماری های باکتریایی:

این نوع از بیماری ها معمولا با نقاط گردی که بعدها با گسترش آلودگی تبدیل به دایره های گرد می شوند بروز کرده و یا با لکه های هشتی شکل در بعدها به کل حاشیه برگ ها بروز می یابند. نوع دیگر آنها نیز باعث انسداد آوندی می شوند که با برش اوریب ساقه کاملا مشهود هستند.
گاهی اوقات هم با درگیر کردن میوه در شرایط گسترش بیماری نقاط دایره ای روی میوه مشاهده می شود.

بیماری های قارچی:

این نوع از بیماری ها عموما روی برگ ها به صورت لکه های بدون زاویه مشاهده می شوند که از این نظر با نشانه های بیماری باکتریایی متفاوت است.
البته باید این نکته را عنوان کرد که بعضی از بیماری های قارچی نیز همانند نشانه های بیماری های باکتریایی نقاط گردی را از خود به جا می گذارند که باید با کارشناسان مربوط مشورت کرد.

بیماری های ویروسی:

بیماری های ویروسی غالبا با خودی خود روی گیاه بروز نمی یابند. غالبا بیماری های ویروسی بایستی از طریق یک زخم از روی بدن حشرات یا کنه ها به گیاه انتقال یابد تا آلودگی شروع شود. به طور مثال آفات مکنده نظیر شته سهم بسزایی در آلودگی های ویروسی دارند.
عمده ویروس هایی که غالبا در ایران ایجاد آلودگی می نمایند ویروس های موزائیک گوجه فرنگی و پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی هستند که آلودگی بالایی را خصوصا در گلخانه ها ایجاد می نمایند

آفات گوجه فرنگی:

غالبا آفاتی نظیر مگس سفید، مینوز برگ گوجه فرنگی، شته جالیز، کنه حنایی و کرم میوه گوجه فرنگی عمده آفاتی هستند که خسارت های مستقیم و غیر مستقیم روی گوجه فرنگی باقی می گذارند که میتواند عملکرد را به طور جدی تحت تاثیر قرار بدهد. این آفات غالبا در فضای باز و گلخانه ها ایجاد آلودگی کرده و غالبا در ایران برای مبارزه با این آفات از مبارزه شیمیایی استفاده می گردد.
توصیه اغلب متخصصان و کارشناسان در این حوزه همیشه این بوده است که مبارزه شیمیایی علیه آفات گوجه فرنگی بدون در نظر گرفتن بقیه فاکتورها نظیر کنترل علف های هرز یا استفاده از کودهای نیتراته کمتر در تغذیه، تاثیر به مراتب کمتری را روی کنترل آفات و یا حتی بیماری ها می گذارد.

بیماری های گوجه فرنگی:

بیشتر اختلالات فیزیولوژیکی که اغلب به علت شرایط محیطی نامساعد بروز می کند در زیر به همراه دلایل آن آورده شده است:

  • پوسیدگی گلگاه – مستقیما در اثر تغذیه نامتعادل و خصوصا در شرایط کمبود کلسیم از محل ته میوه شروع به لکه انداختن قهوه ای رنگ می نماید که عواملی نظیر آب آبیاری سرد و برودت هوا به طور غیر مستقیم باعث تشدید بیماری می شود.
  • آفتاب سوختگی- در اثر تابش نور مستقیم آفتاب بعضی از نقاط میوه دچار لکه های سفید و برنزه شده که با نرم شدگی میوه همراه شده و بازار پسندی آن را کاهش می دهد. پیشنهاد استفاده از شیلدهای کلسیمی باعث کاهش این نوع خسارات می گردد.
  • صورت گربه ای- در این نوع اختلال گوجه به صورت لپ دار درمی آید و مرز های مشخصی روی میوه به وجود می آید. دمای پایین،علف کش ها،تغییرات شدید رطوبتی خاک و نیتروژن زیاد باعث تشدید و به وجود آمدن این عارضه می شوند.

 

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بذر های گوجه فرنگی جواهر با کارشناسان بهرویش تماس بگیرید ۰۹۹۰۲۷۷۴۸۲۲

(کاشت گوجه فرنگیدمای مناسب برای کاشت گوجهزمان کاشت گوجه فرنگی)


7 دیدگاه در “کاشت گوجه فرنگی

  1. حسین گفت:

    سلام بسیار مفید وآموزنده بود باتشکر مکی آبادی از سیرجان

    1. fatima akbari گفت:

      سلام
      با تشکر از شما

  2. علی گفت:

    سلام چهمدت طول میکشه تا گوجه فرنگیها برسند و مورد استفاده قرار بگیرند؟

  3. Dina گفت:

    سلام
    میشه برای اواخر تابستان کشت گوجه در فضای باز داشت؟

    1. mr reyhani reyhani گفت:

      سلام
      خیر

  4. امینی گفت:

    سلام من در خرمشهر یک هکتار زمین دارم که میخام در اون کشاورزی کنم چه محصولاتی رو میتونم کاشت کنم که به شرایط آب و هوایی منطقه سازگار باشه

    1. محمد جعفری گفت:

      سلام وقت بخیر اگر قصد کاشت گوجه رو دارید میتوانید گوجه هایی که مناسب کشت در منطقه شما رو دارند تحقیق و بررسی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − هفت =