گیاهان نیز همانند انسان های نیاز به غذا و دارو دارند تا بتوانند محصول و عملکرد خوبی داشته باشند. از جمله مهمترین غذای گیاه عناصر معدنی است، در این مقاله قصد داریم علائم کمبود کلسیم در گیاه را تشریح کنیم پس با ما همراه باشید.
به طور کلی گیاه ۱۶ عنصر ضروری نیاز دارد، به این معنا که در صورت نبودن هر کدام از این عناصر رشد گیاه دچار مشکل می شود، البته علائم کمبود کلسیم در گیاه دارای مشخصه هایی نیز می باشد. از بین عناصر ضروری، سه عنصر کربن، اکسیژن و هیدروژن از طریق هوا و برگ جذب می شود. عناصر ماکرو (فسفر، پتاسیم، گوگرد، کلسیم و منیزیم) از جمله عناصری هستند که گیاه بیشتر نیاز دارد.
علائم کمبود کلسیم در گیاه :
باید توجه داشت علائم کمبود کلسیم در گیاه عموما درخشکسالی و خاک های شنی رخ می دهد.
علائم کمبود کلسیم در گیاه را ابتدا در برگ ها و ساقه های جوان به صورت لکههای کلروز مشاهده می کنیم، در این زمان است که اگر کشاورز عزیز متوجه این مسئله نشود گیاه وارد فاز بعدی کمبود می شود، یعنی برگ ها به صورت پیچ خورده با لبه های نکروزه دیده می شود.
جالب است بدانید عموما برگ های پیرتر دچار معض نمی شوند و فقط برگ های جوان را درگیر می کند.
در علائم کمبود کلسیم در گیاه شاهد ضعیف شدن ریشه ی گیاه، گندیدگی گُلگاه میوه، از بین رفتن انتهای ریشه، ساقه و همچنین برگ، نرم شدن دیواره ی سلولی و ساقه ی گیاهان نیز هستیم. چنانچه در این مرحله نیز کمبود برطرف نشود گل های گیاه از بین می رود، طعم محصول تغییر پیدا می کند، میوه ها کوچکتر می شوند، در کل بازارپسندی و کیفیت محصول به شدت کاهش پیدا می کند.
علائم کمبود عنصر در گیاه:
علائم کمبود عنصر بر در گیاه و علائم کمبود کلسیم در گیاه عموما در مراحل اولیه ی کشت مشهود است، البته باید متذکر شوم علامت های کمبود بر در گیاهان و شرایط های مختلف کمی متفاوت است. اولین علائم کمبود عنصر بر در گیاه نازک شدن و بی رنگی برگ های جوان تر است. حساس و شکننده شدن برگ ها و ساقه هایی که در نوک نیز از دیگر علائم کمبود عنصر بود می باشد. چروک شدن برگ ها به سمت پایین ، پیچ خوردگی دمبرگ ها و ضخیم شدن رگبرگ های برگ نیز از دیگر علائم این کمبود است.
علائم کمبود عنصر پتاسیم در گیاه:
عنصر پتاسیم از جمله عناصر بسیار ضروری در جهت رشد گیاه است، از جهتی می توان گفت عنصر پتاسیم در فتوسنتز، سنتز پروتئین ها و… نقشی اساسی را دارا می باشد.
مقداراستفاده پتاسیم در گیاهان بعد از عنصر ازت بیش تر از سایر عناصر لازم گیاه است.
خاکهای خشک در صورت اتفاق نیوفتادن آبشویی، پتاسیم قابل استفاده در خاک را موجود دارد و نیازی به کود پتاسیم ندارد.
حال در مناطق مرطوب، به دلیل آبشویی، پتاسیم قابل استفاده از خاک خارج می شود و در نتیجه جهت برداشت محصول متوسط تا زیاد و افزایش کیفیت محصول و گیاه کود پتاسیم به خاک اضافه می شود.
گیاهان غدهای مانند سیبزمینی و چغندر نیاز به مقدار قابل توجهی پتاسیم دارند. بطور کل میزان کافی پتاسیم، سبب جلوگیری از گوشتی و آبدار شدن برگها می شود.
بالاترین مقدار قند در چغندر قند و نیشکر زمانی بدست میآید که میزان متوسط کود ازت همراه با مقدارو میزان مناسب کود پتاسیم، به خاک داده شود.
پتاسیم نقش اساسی در بالا رفتن مقدار قند در چغندر قند و نیشکر را دارا می باشد.
در خاکهای آلی کمبود پتاسیم شدید است و کشاورزان عزیز باید به این نکته دقت داشته باشند.
حال چگونه کمبود پتاسیم در گیاه خود را تشخیص دهیم؟
اولین علائم کمبود عنصر پتاسیم در گیاه در برگهای پایینی و یا برگ های جوان گیاه رویت می شود و با افزایش کمبود پتاسیم علائم بهسوی قسمتهای بالایی و یا قسمت های پیرتر گیاه پیشرفت می کند.
از شایعترین و بارزترین علائم کمبود پتاسیم در گیاه سوختگی زرد رنگ و یا کلروز شدن حاشیه ی برگ ها است.
حال با پیشرفت علائم کمبود عنصر پتاسیم در گیاه شاهده جداشدن حاشیه ی برگ های سوخته خواهیم بود.
جالب است بدانید گیاهان پهن برگی، مانند سویا و پنبه، در صورت کمبود عنصر پتاسیم تمامی برگ هایشان ممکن است فرو بریزد. عموما گیاهانی که کمبود عنصر پتاسیم برخورد کرده اند، رشد کندتری دارند و سیستم ریشه ضعیفی را دارا می باشند. در پیرو آن ساقهها ضعیف می شود و غلاتی همچون ذرت و … دچارکاهش شدید در رشد دانه ها میشوند.
در زمان کمبود پتاسیم گیاهان چندسالهای مثل یونجه و چمن درمعرض سرمازدگی قرار خواهند گرفت بنابراین کود پتاس بالا سبب جلوگیری از سرمازدگی نیز می شود.