(گیاه آپارتمانی – گیاه کروتون – گیاه فردوس – گیاه ورنا – گیاه بگونیا عروس)
گیاه آپارتمانی
گیاه آپارتمانی از عناصر تزیینی طبیعی به حساب می آیند که وجود آن ها در خانه تأثیر زیادی در جسم و روح انسان دارد و باعث شادی و سرزنده بودن افراد خانواده می شود. گیاهان آپارتمانی انواع بسیار متنوعی دارند از گل های ریز گرفته تا درخچه های متوسط که هر کدام زیبایی خاص خود را دارد.
در این مقاله به معرفی ۴ نوع از گیاهان آپارتمانی پر طرفدار می پردازیم و شرایط نگهداری و مراقبت از آن ها را به طور کامل ذکر می کنیم.
گیاهان آپارتمانی مورد بحث در این مقاله
گیاه کروتون
گیاه کروتون به دلیل برگ های زیبا و رنگی خود مورد توجه قرار گرفته شده است. کروتون دارای برگ هایی با اندازه ها و شکل متفاوت و رنگ های زرد تا سبز، قرمز، نارنجی، صورتی و کرم است. گیاه کروتون بسیار آفتاب دوست است اما این بدین معنی نیست که بتوان آن را در زیر نور مستقیم آفتاب نگهداری کرد زیرا که باعث سوختن و قهوه ای شدن برگ ها و در اخر از بین رفتن گیاه می شود. بهترین مکان برای نگهداری کروتن در کنار پنجره آفتاب گیر است تا کروتونی رنگی و زیبا داشته باشید.
گیاه کروتن دارای ۱۵ مدل متفاوت است که معروف ترین آن ها
- کروتن معمولی
- پرتقالی
- آکوبایی یا قطره طلا
- رشته ای یا زنگبار
- پنجه مرغی
- پنجه کلاغی
می باشند.
نکات نگهداری گیاه آپارتمانی کروتون
در نگهداری کروتون یکی از نکات مهم این است که این گیاه علاقه ای به جابه جایی ندارد و همچنین نباید در مسیر رفت و آمد قرار گیرد. گیاه کروتون گرما را می پسندد و رطوبت بالایی احتیاج دارد بنابراین باید در تابستان، هر روز و در زمستان هفته ای ۲ الی ۳ بار با استفاده از آبپاش غبار پاشی شود البته توجه داشته باشید که غبار پاشی نباید در زیر نور مستقیم انجام شود. برای حفظ رطوبت کروتون نیز می توانید جزیره درست کنید ولی دقت کنید که انتهای گلدان داخل آب قرار نگیرد. در شهرهای مرطوب نیازی به غبار پاشی ندارد.
آبیاری و دما
آبیاری گیاه بهتر است زمانی انجام شود که سطح خاک به عمق حدود ۲ سانتی متر خشک شده باشد. عموما در تابستان هفته ای ۳ بار و در زمستان هر ۴ الی ۵ روز به آبیاری احتیاج دارد البته بسته به دمای محل نگهداری دفعات آبیاری کروتون متفاوت است.
برای گیاه کروتن بهتر است دمای محیط ثابت باشد، در تابستان حدود ۲۷ درجه و در زمستان تا ۱۵ درجه مناسب است اما برای رشد بهتر و گلدهی، دمای ۲۰ درجه را ترجیح می دهد.
توصیه می شود که برگ های کروتن را هر هفته با پنبه و یا اسفنج مرطوب تمیز کنید. به هیچ وجه از براق کننده های موجود استفاده نکنید زیرا که باعث بسته شدن روزنه های برگ می شود.
پس به طور کلی کروتن
- رطوبت بالا
- نور زیاد غیر مستقیم
- غبار پاشی و تمیز کردن برگ ها
را دوست دارد.
خاک مناسب گیاه آپارتمانی کروتون
خاک مناسب این گیاه ترکیبی از خاک باغچه ، خاک برگ و ماسه شسته نرم است. تعویض گلدان بهتر است زمانی انجام شود که ریشه های گیاه از زیر گلدان بیرون آمده باشد. بهتر است کف گلدان را مقداری ماسه و سنگ بریزید تا خاک آن از پایین باتلاق مانند نشود که در نهایت سبب پوسیدگی ریشه می شود و همچنین از داشتن زهکش مناسب و خوب مطمئن شوید.
برای رشد بیشتر کروتن باید گیاه را با استفاده از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی که به صورت مایع هستند و با آب مخلوط می شوند، هر ۲ هفته یکبار تغذیه کرد.
تکثیر کروتون
برای قلمه گرفتن باید اجازه دهید تا کروتن به اندازه کافی رشد کند و جوانه های فرعی تولید کند. بهترین زمان برا قلمه کروتون اواخر بهار تا اوایل تابستان است.
مراحل قلمه گیری کروتن
- یکی از شاخه های قوی و خوب را انتخاب کرده و ۸ تا ۱۵ سانتیمتر آن را به صورت اریب توسط چاقو یا قیچی باغبانی جدا کنید. برگ های پایینی قلمه را جدا کنید و تنها ۲ الی ۳ برگ بالا باقی بماند.
- برای تسریع ریشه زایی انتهای قلمه را به پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید.
- گلدان کوچکی را انتخاب کنید و آن را با کمپوست گلدانی و ماسه یا خاک قلمه پر کنید.
- قلمه را به طور مورب در خاک بکارید. دقت کنید برگ ها با خاک تماس پیدا نکند.
- روی گلدان را با پلاستیک بپوشانید تا برای قلمه شرایط گلخانه ای ایجاد شود.
- گلدان را در دمای ۲۵ درجه و در محلی که نور مناسب دارد نگهداری کنید و با توجه به خشکی سطح خاک آن را آبیاری کنید.
- قلمه ها بعد از ۲ الی ۳ ماه ریشه دار می شود. برای اطمینان از ریشه دار شدن قلمه ها کمی آن ها را به سمت بالا بکشید اگر محکم بود و گیر کرد ریشه دار شده اند.
- هر کدام از قلمه ها را جدا کرده و در گلدان مناسب بکارید تا ریشه ها قوی تر شوند و گیاه رشد کند.
مشکلات گیاه آپارتمانی کروتون
۱ – برگ های کروتن کم رنگ و یا سبز شوند به دلیل نور کم و نامناسب است.
۲- برگ قهوه ای نشان دهنده ی هوای آلوده است، بهتر است محل نگهداری گیاه را تغییر دهید.
۳- برگ های زرد و وجود تار عنکبوت بر روی شاخه ها و یا زیر برگ ها نشان دهنده وجود کنه ریز قرمز است. برای از بین بردن کنه قرمز هر ۲ هفته یکبار سم پاشی کنید. البته غبار پاشی در کم شدن این آفت مؤثر است.
۴- اگر ساقه پوسیده شده باشد و برگ ها بریزد به دلیل آبیاری زیاد است.
۵- اگر کل برگ ها شروع به ریزش کرده اند نشان از این است که درجه حرارت محیط به شدت تغییر کرده است.
۶- اگر تنها برگ های پایینی می ریزد به دلیل هوای سرد و خشک می باشد.
۷- رویش کم برگ های گیاه به علت کم شدن عناصر مغذی خاک است و به کود دهی نیاز دارد.
۸-ظهور لک قهوه ای بر روی برگ ها به دلیل غبار پاشی کروتن در آفتاب و سوختن برگهاست.
۹- اگر برگ ها منقبض شوند نشان دهنده ی تشنه بودن گیاه و هوای گرم است.
۱۰- زخم پنبه ای در گیاه وجود آفت را نشان می دهد ، برای از بین بردن آفات ، با پارچه آغشته به حشره کش برگ ها را پاک کنید.
بدون شک گیاه کروتون یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی محسوب می شود و در مقایسه با اکثر گیاهان که برگ های سبز دارند، برگ های رنگی و نشاط آور آن جلوه خاص و بی نظیری دارد. کروتن گیاهی همیشه سبز است و آفت و بیماری خاصی ندارد پس می تواند انتخاب مناسبی برای منزل شما باشد.
گیاه فردوس یا سنادنیوم گرانتی
گیاه فردوس دارای برگ های سبز همراه با رگه هایی از رنگ های قهوه ای مایل به ارغوانی است که زیبایی این گیاه را تکمیل می کند. گیاه فردوس شرایط نگهداری بسیار آسان و راحتی دارد و علاوه بر کم آب بودن آن به نور کم نیز مقاوم است به همین دلیل برای نگهداری در منزل می تواند انتخاب خوبی باشد.
شرایط نگهداری گیاه فردوس
این گیاه به نور خورشید به طور غیر مستقیم نیاز دارد تا بتواند رشد خوبی داشته باشد البته در نور کم نیز به رشد و حیات خود ادامه می دهد. فردوس نیاز آبی متوسط و کمی دارد و به دلیل مقاومتی که به خشکی دارد در فضاهای کم آب و خشک نیز کاشته می شود. مناسب ترین دما برای این گیاه بین ۱۶ تا ۲۹ درجه سانتی گراد است.
تغذیه و خاک گیاه فردوس
برای تقویت فردوس می توانید از کود های مخصوص گیاهان آپارتمانی به صورت محلول در آب استفاده کنید.
بهترین خاک برای گیاه فردوس مخلوطی از خاک باغچه و ماسه درشت است. دقت کنید که زهکشی خوبی داشته باشد.
بیماری های گیاه فردوس
گیاه فردوس بیماری و آفت خاصی ندارد تنها ممکن است در نگهداری آن در خانه با. عنکبوت قرمز و یا شته ها رو به رو شوید که مشکل جدی محسوب نمی شود و به راحتی قابل درمان است.
روش تکثیر گیاه فردوس
این گیاه به ۲ روش بذر و قلمه قابل تکثیر است اما روش رایج آن از طریق قلمه است.
مراحل تکثیر با استفاده از قلمه
_ شاخه هایی از گیاه قوی و سالم که دارای ۲ یا ۳ گره است را با قیچی یا چاقو ببرید، برگ های پایینی را جدا کرده و تنها ۲ برگ بالا را باقی بگذارید
_ چند ساعت قلمه ها را در جایی گذاشته و رها کنید تا شیره آن خارج شود ( شیره گیاه سمی است پس احتیاط کنید)
_ گلدان کوچکی را با خاک کمپوست قلمه و یا مخلوط خاک برگ و ماسه پر کنید و قلمه ها را در آن بکارید.
_ دقت داشته باشید که قلمه ها تا قبل از ریشه دادن در معرض آفتاب نباشند زیرا به دلیل نداشتن ریشه نمی توانند آب تبخیر شده را جایگزین کنند و خشک می شوند.
گل فردوس ریشه های عمودی دارد که دارای گره هایی است که گیاه توسط آن ها عمل تثبیت نیتروژن را انجام می دهد. گل فردوس دارای برگ هایی به شکل نیزه و یا تخم مرغ کشیده است و طول آن ها حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر است. گل هایی به صورت گل آذین های خوشه ای دارد که در بعضی مناطق گل های آن صورتی رنگ است فصل گلدهی فردوس از اردیبهشت تا مهرماه ادامه دارد. گیاه فردوس علاوه بر گل دارای میوه هایی خشک است که بذر های قهوه ای رنگ و استوانه ای گیاه در آن جای دارد.
گیاه ورنا
گیاه ورنا دارای نام های متفاوت از جمله
- پیله آ میکروفیلا
- سرخس توپخانه
- گیاه توپخانه
- کارخانه باروت
می باشد.
ورنا یکی از گیاهان پوششی است که می توان از آن برای پوشش سطح باغ و یا زمین استفاده کرد. گیاه ورنا به دلیل سایه دوست بودنش به عنوان گیاه آپارتمانی در فضای خانه نگهداری می شود.
شرایط نگهداری گیاه ورنا
گیاه ورنا به نور غیر مستقیم و متوسط احتیاج دارد و نور زیاد باعث سوختن و قهوه ای شدن برگ های گیاه می شود اما آفتاب ملایم صبحگاهی به آن صدمه ای نمی زند. گیاهی به نسبت مقاوم در برابر خشکی است و به آبیاری زیادی احتیاج ندارد اما رطوبت را دوست دارد و در فضاهایی که از رطوبت کافی برخوردار است رشد بهتری دارد.
گیاه ورنا نسبت به سرما کمی حساس است و دمای محیط نگهداری آن نباید به زیر ۴ درجه برسد در غیر این صورت برگ ها قهوه ای شده و می ریزند.
در فصل گرما هم به خشکی سطح گلدان و آبیاری گیاه دقت کنید.
تقویت و نوع خاک
برای تقویت گیاه ورنا می توانید از کودهای مایع و یا کودهای گیاهان گلخانه ای استفاده کنید.
به خاک سبک با زهکش خوب احتیاج دارد و بهتر است از خاک برگ در بستر آن استفاده کنید.
- به طور کل گیاه ورنا
- گیاه سایه دوست و پوششی
- تحمل نسبتا خوبی به خشکی دارد
- رطوبت را می پسندد
است.
هرس و تکثیر
گیاه ورنا به دلیل پرپشت بودن هرازچند گاهی نیاز به هرس دارند. گیاه ورنا به راحتی با قلمه تکثیر می شود.
بگونیا عروس
یکی از انواع گوناگون گیاهان آپارتمانی، گیاه بگونیا عروس می باشد. این گیاه به دلیل وجود گل هایش مورد توجه قرار گرفته است. گل بگونیا عروس سازگاری خوبی دارد البته باید به شرایط نگهداری آن توجه کنید. این گیاه در اصل آپارتمانی است ولی در شهرهایی مثل نواحی اطراف دریای خزر می توانند بگونیا را در فضای آزاد نیز نگهداری کنند. گیاه بگونیا عروس دارای گل هایی به رنگ قرمز، صورتی و سفید می باشد.
به طور خلاصه گیاه بگونیا نیاز به شرایط زیر دارد.
- نور کافی و زیاد
- غبار پاشی صورت نگیرد
- درست کردن جزیره برای تامین رطوبت گیاه
- بهترین دما ۱۸ تا ۲۵
- تحمل سرما را ندارد
- خاک بسیار سبک همراه با زهکش مناسب
- کود مخصوص گلدهی ماهی ۱ بار
شرایط نگهداری گیاه بگونیا عروس
نور
گیاه بگونیا عروس برای گلدهی نیاز به نور زیاد و یا حتی کمی تابش مستقیم دارد. پشت پنجره جنوبی و یا غربی با فاصله ی کمی از پنجره مناسب ترین مکان برای نگهداری این گیاه است. توجه داشته باشید که در روزهای گرم نور زیاد باعث سوختگی و خشک شدن برگ ها می شود اما نور مستقیم صبح و غروب برای بگونیا مفید است. در صورتی که گیاه نور کافی را دریافت نکند به مرور رشد علفی پیدا می کند و توانایی گل دهی خود را از دست می دهد.
آبیاری
بهترین زمان آبیاری بگونیا زمانی است که سطح خاک خشک شده باشد.گیاهان بزرگتر مقاومت بالاتری نسبت به خشکی دارند. گیاه بگونیا همیشه خیس بودن خاک خود را دوست ندارد و اگر در چنین شرایطی قرار گیرد برگ ها زرد و شل می شوند و ساقه ی گیاه شروع به پوسیده شدن می کند. غبار پاشی نباید برای بگونیا انجام شود زیرا باعث ابتلا به بیماری های قارچی می شود. برای تأمین رطوب مورد نیاز بگونیا می توانید از سنگ ریزه و آب، در ظرف زیرین گلدان استفاده کنید. (ساخت جزیره)
دما
گیاه آپارتمانی بگونیا عروس تحمل سردی هوا را ندارد و پایین ترین دمایی که می تواند تحمل کند ۱۵ درجه است. بهترین دما برای نگهداری بگونیا بین ۱۸ تا ۲۵ درجه می باشد. از قرار دادن گیاه در کنار منبع گرما مثل بخاری اجتناب کنید و حداقل ۲ الی ۳ متر فاصله را رعایت نمایید.
خاک و تقویت گیاه
مناسب ترین خاک برای این گیاه ، خاکی است که سبک باشد و زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب در اطراف ریشه جمع نشود چون باعث پوسیدگی ریشه ها می شود. بنابراین
از ترکیب خاک باغچه با
- خاک برگ
- شن
- پیت ماس
- پرلیت
استفاده کنید تا خاک سبکی داشته باشید. بگونیا عروس خاک کمی اسیدی را دوست دارد پس وجود پیت ماس می تواند مفید باشد.
برای گلدهی گیاه بگونیا عروس بهتر است هر ماه ۱ بار از کودهای مخصوص گلدهی استفاده کنید.
روش تکثیر
تکثیر گیاه بگونیا عروس توسط قلمه و بذر انجام پذیر است اما به روش بذر بسیار زمان بر و وقت گیر است.
برای تکثیر گیاه بگونیا عروس به روش قلمه
- ساقه ای که حداقل ۲ گره دارد را انتخاب و با چاقو ببرید.
- برگ هایی پایینی را جدا کنید و تنها ۱ الی ۲ برگ در سر ساقه باقی بماند.
- قلمه را در خاک بسیار سبک مثل پرلیت و پیت ماس قرار دهید و خاک را تا حدی مرطوب نگهدارید تا ریشه دار شود
- پس از ریشه دار شدن قلمه ها را جدا کرده و در گلدان مناسب بکارید
گیاه بگونیا عروس بیماری خاصی ندارد و نگهداری بسیار راحت و آسانی دارد که می تواند گزینه مناسبی برای داخل خانه ها و آپارتمان ها باشد.
(گیاه آپارتمانی – گیاه کروتون – گیاه فردوس – گیاه ورنا – گیاه بگونیا عروس)
(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)