آفات و بیماری ها, مطالب

آفات انباری

کنترل آفات انباری

(آفات انباریخسارت آفات انباریکنترل آفات انباری)

آفات انباری

آفات انباری موجوداتِ زنده ای هستند که به صورت های مختلف به محصولات انباری خسارت می زنند.

  • همه جا زی می باشند
  • تنوع میزبانی زیادی دارند
  • سریع از یک نقطه یا محل به نقطه دیگر منتقل می شوند و شامل
  • حشرات
  • کنه ها
  • جوندگان
  • قارچها می شوند.

در میان آفات انباری، حشرات جایگاه ویژه و خاصی دارند زیرا در شرایط مناسب در مدت کوتاهی تکثیر و نسل های متعدد ایجاد می نمایند.

معرفی محصولات انباری

  • غلات
  • حبوبات
  • خشکبار
  • دانه های روغنی
  • منسوجات پشمی
  • مصنوعات چوبی
  • مواد سلولزی گوناگون
  • بذرهای سبزیجات
  • گیاهان کمیاب پژوهشی
  • تره بار شامل: سیب زمینی، پیاز،سبزیجات و میوه ها
  • مواد گوشتی
  • مواد دارویی
  • مواد صنعتی

و هر چیزی که به صورتی در انبارها و منازل و سیلوها نگهداری می شود را شامل می شوند.

خسارت آفات انباری

خسارت آفات انباری تنها در غلات در سطح جهانی به ۱۰ درصد کل محصول می رسد. مقدار این خسارت در برخی از نقاط جهان و در برخی از محصولات به ۵۰ درصد یا بالاتر از محصول برداشت شده نیز می رسد. سوسک های حبوبات در ایران  ۷۵ الی ۱۰۰ درصد محصول را دچار زیان و نابود می کنند .
درهر سال میلیاردها تومان به کشورهای در حال توسعه از این راه خسارت و زیان وارد می شود که شامل:

  • خسارت اقتصادی
  • ایجاد مشکلات بهداشتی، همانند ایجاد انواع بیماری ها، ایجاد مسمومیت های حاد، ایجاداختلالات گوارشی در انسان و دام و طیور، ناراحتی های پوستی دراطراف دهان، بینی و چشم بر اثر ماندگاری فضولات
  • از بین رفتن ویتامین های موادغذایی و دیگر عناصر آن ها همچنین باعث فساد محصولات ودانه های شکسته شده می شوند.
  • خسارت کمی
  • خسارت کیفی
  • هدر رفت محصولات
  • عدم بازارپسندی و…

طبقه بندی آفات انباری از نظر نوع خسارت:

آفات  درجه اول از مهم ترین آفات و پرخسارت ترین آفات انباری به حساب می آیند که در اکثر نقاط دنیا پراکنده هستند و در اغلب موارد برعلیه آن ها مبارزه باید صورت گیرد مانند: ۱-شپشه استرالیایی گندم ۲- شپشه دندانه دار ۳-شپشه برنج ۴-شپشه گندم ۵-لمبه وبید گندم ۶-بعضی از سوسک های حبوبات و شب پره هندی

پس از آفات اصلی یا درجه اول، آفات اتفاقی در رده بعدی خسارت زایی قرار میگیرند که تعدادی از آفات درجه یک و دو و ۱۵۰ گونه از حشرات و کنه را شامل می شود که بسیار کم  به خود دانه ها خسارت می زنند و دراصل باید گفت معمولا تغذیه آن ها از قارچ های انباری و ميكرو ارگانيسم های موجود بر روی محصولات  است.
۱-سوسک های عنكبوتی

۲-سوسک های خانواده Tenebrionidae

۳-سوسک های خانواده Staphilidae

۴-بيدهای خانواده Tineiidae هستند.

حشرات پارازيتوئيد و شكارگر موجود در انبارها با این که از خود محصولات تغذیه ندارند و باعث كنترل آفات انباری مي شوند اما بقایای آن ها  روی

محصولات و همراه آن ها ممکن است باعث ایجاد مشکلات بهداشتی گردد. اكثر آفات انباری از راسته سخت بالپوشان (Coleoptera) هستند.

۱-چوبخوارها(Xylophages ): معمولا تغذیه از چوب های خشک و يا چوب های صنعتی صورت می گیرد. همانند

خانواده ۱-Lyctidae-2 Anobydae

۲- دانه خوارها(Clethrophages): تغذیه از دانه های غلات و بقولات است مثل گونه های جنس

۱-Sitophillu spp
۲-Callosobruchus spp

۳- ريزه خوارها (Psichophages): اين حشرات قادرند از دانه های شکسته تغذیه کنند ولی نمی توانند از دانه های کامل تغذیه داشته باشند. مانند حشرات خانواده

۱-Ostomatidae

۲-Cucujiidae

۳-Lathritidae

۴-ساپروفيت ها (Saprophages) : خانواده Criptophagidae را میتوان نام برد.

۵- قارچ خوارها (Mycophages) : شامل:

۱-Mycetophagiidae

۲-Cleridae

۳-Endomychiidae

۴-Corynetidae

۵-ophages  می شود.

 لاشه خوارها: تغذیه این دسته از حشرات گوشتخوار و حشرات شكارگر است.

کنترل آفات انباری

کنترل آفات انباری نیازمند اطلاع داشتن، شناخت و رعایت موارد زیر است:

ابتدا شناخت از نظر نوع تغذیه، چرخه زندگی، پناهگاه، اطلاع داشتن از نظر دامنه میزبانی و سپس رعایت موارد زیر:

الف ) پیشگیری

برای پیشگیری باید به شرایط کلی ساختمان انبار توجه شود. قابل نگهداری گاز باشد وحداقل به مدت ۲۴ ساعت گاز به بیرون نشت پیدا نکند. دیوارهای انبار دوجداره باشد وسطح بیرونی انبار از مواد یا رنگ هایی پوشیده شود که نسبت به نور و گرما غیر قابل نفوذ باشد. بهترین نوع انبار ها برای نگهداری مواد غذایی، انبارهای نفوذ ناپذیر هستند.

مراقبت های ساختمانی، رعایت اصول فنی سالم بودن سقف و کف انبار که راه عبور و درز نداشته باشد و بهداشت انبار در سیلو باید مرتبا چک شود.

پاک کردن انبار و سیلو از باقیمانده های محصول سال قبل با مه پاش با گاز های تدخینی یا وسایل مکشی.

سفید کردن سطوح داخلی انبار، جلوگیری از نگهداری و پذیرش دانه های مرطوب، جلوگیری از ورود غلاتی با ناخالصی بیش از حد مجاز  که از ۱۰ الی ۱۲ درصد بیشتر باشد که شامل تخم علف های هرز، انواع بیماری ها، خاک و سنگریزه و بذرهای از قبل آفت زده می شود.

ب ) مبارزه

استفاده از قرص برای ترخین مواد انباری یا هدایت گازهای سمی همانند متیل بروماید زیر چادر های برزنتی و یا نایلونی

مخلوط سازی دزهای مناسب گرد ها یا پودرهای سمی با محصولات داخل انبار

مایع پاشی بر روی دانه های غلات موجود

استفاده از  آفت کش های گازی در انبار های کشتی ها و کامیون های حمل و نقل محصولات

استفاده از سم های پودری در روی و اطراف کیسه های محصولات

موارد بسیار مهم در مبارزه شیمیایی

در ابتدای کار حتما باید نمونه برداری در انبار انجام گیرد و موارد مهمی مثل تاریخ سمپاشی، نوع آفت کش و مقدار یا دوز باید ثبت گردد. نمونه برداری هم باید توسط کسانی که به این کار وارد هستند انجام شود. چون حشرات در ساعات گرم در پناهگاه هستند، نمونه برداری باید در ساعات خنک روز باشد.

(آفات انباریخسارت آفات انباریکنترل آفات انباری)


(فروشگاه آنلاین کشاورزی همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + یک =