بذور کشاورزی, مطالب

بذرهای تقلبی

قاچاق بذر

(بذرهای تقلبیقاچاق بذرواردات بذر)

بذرهای تقلبی

با توجه به اهمیت، بیان و شفاف سازی موضوعات وابسته به بذر یکی از مهم ترین نهاده های بخش کشاورزی در این نوشتار سعی می شود به ابعاد مختلف موضوعاتی همچون

در حوضه کشاورزی و بحث شناخت ارقام گیاهی موجود در بازار همواره کشاورزان سعی در خرید بذرهایی دارند که از کیفیت و ویژگی های آن اطمینان داشته و بدانند که در مناطق مورد نظر که قصد کشت آن را دارند عملکرد خوبی خواهد داشت، وجود این لازمه ایجاد قوانینی شد که تولیدکنندگان بذر حتی شرکت هایی که واردات بذر را انجام می دهند ملزم به نامگذاری ارقام گیاهی شدند و بدین ترتیب زمانی که رقم های متفاوت در مناطق مختلف کشور مورد آزمایش قرار بگیرند نامی به آن ها اطلاق می گردد و از آن به بعد کشاورزان جهت تامین آن واریته، نام اختصاصی مرتبط با آن را می شناسند.

برای مثال شرکتی که واردات بذر را انجام می دهد برای آنکه کشاورزان رقم مورد نظر خود را بشناسند برای آن نامی انتخاب می کنند، برای نمونه خیار زمینی با نام گرین استار که بدین ترتیب زمانی که کشاورز بذری با این نام خریداری می کند بی تردید همانی خواهد بود که سال قبل کاشته است مگر اینکه بحث بذرهای تقلبی و قاچاق بذر پیش بیاید.

واردات بذر

واردات بذر همواره با چالش هایی روبه رو می باشد که یکی از آن ها بحث قاچاق بذر است شرکت هایی که در زمینه واردات بذر فعالیت می کنند معمولا حق انحصاری برند خاصی را در اختیار دارند و پس از ثبت ارقام مختلف گیاهی (بذرهای مختلف) و انتخاب نام خاصی برای آن (مثال گرین استار) شروع به توزیع یا فروش آن می کنند. طی سالیان متمادی آن واریته یا رقم خاص طرفدارانی پیدا می کند و این موضوع برای متخلفینی که قصد قاچاق بذر را دارند جذاب می شود. از این رو این افراد سعی می کنند از روش های مختلفی رقم خاص را از طریق قاچاق بذر وارد کشور کنند و از فروش سود بالایی را از آن خود کنند.

یکی از مشکلات اساسی مواجه با این نوع از ارقام که با روش قاچاق بذر وارد کشور می شوند فارغ از بحث های قانونی مرتبط با آن (موارد مرتبط با واردات بذر) این است که کشاورزان در صورت بروز مشکلاتی برای بذر عملا هیچ مرجع و جایگاهی را برای اعتراض ندارند و به عنوان خریدار نیز مرتکب تخلف شده اند. شرکت های فعال در واردات بذر همواره سعی می کنند با کنترل فروش و عاملین فروش مشتریان خود را از درگیر شدن یا مواجه شدن با مقوله قاچاق بذر آگاه کنند.

قاچاق بذر

قاچاق بذر و رواج آن برای شکل گیری و افزایش بذرهای تقلبی مهیا می کند.

منظور از بذرهای تقلبی آن دسته از بذرهایی می باشند که:

  • نام واریته با بذرهای مطرح بازار را به خود اطلاق کرده باشند
  • ولی از نظر منبع هیچ ارتباطی با آن رقم نداشته باشند

به زبان ساده تربسته بندی بذرهای مطرح را تقلید کرده و بذر استفاده شده از منبع یا محل دیگری باشند. بذرهای تقلبی همواره مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد کرده است و اگر کشاورزان به منابع معتبر برای تامین بذر دسترسی نداشته باشند با مشکلات زیادی در موضوع بذرهای تقلبی مواجه می شوند. زمانی که کشاورزان از کیفیت یک بذر شکایتی دارند اولین موضوعی که مورد بررسی قرار می گیرد بحث بذرهای تقلبی می باشد و بدین ترتیب شرکت واردکننده ابتدا بررسی می کند بذری که کشاورز خرید کرده آیا واریته اصلی می باشد یا خیر و پس از اثبات این موضوع اقدامات بعدی صورت می گیرد.

تامین کننده

از عواملی که زمینه ساز بروز فضای بی اعتمادی در رابطه فی مابین کشاورزان و تامین کنندگان بذر می باشد:

کشاورزان برای آن که از مواجه شدن با بذرهای تقلبی و از مقوله قاچاق بذر جلوگیری کنند تنها راه مراجعه به تامین کنندگان معتبر و شناخته شده بذر می باشد که یکی شناخته شده ترین و قابل اعتمادترین این مراجع سایت www.behrooyesh.ir  می باشد که علاوه بر ارائه بذرهای ارجینال و اصل در زمینه خرید و انتخاب بذر نیز امکان مشاوره و مقایسه را فراهم می آورد.

قاچاق بذر معمولا زمان هایی که بذر اصلی مورد نظر به میزان مورد نیاز کشاورزان در دسترس نباشد و یا زمان هایی که به هر دلیلی واردات بذر یا تولید آن به تعویق افتاده باشد، موضوعیت پیدا کرده و این موارد نیز زمینه ساز ظهور بذرهای تقلبی می گردد. یکی از سازمان های دولتی که در صورت نظارت بر این مورد می تواند نقش مهمی ایفا کند سازمان تحقیقات ثبت و گواهی نهال و بذر می باشد که می تواند با کلاس های توجیهی-ترویجی کشاورزان هر منطقه را با بذرهای تقلبی و قاچاق بذر آشنا کرده و آن ها را به سمت مراجع اصلی تامین کننده بذر سوق دهد.

(بذرهای تقلبیقاچاق بذرواردات بذر)


(فروشگاه اینترنتی بهرویش همیار کشاورزان)

www.behrooyesh.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 16 =