کشاورزی عمومی, مطالب

کاشت برنج

مازندران و گیلان از مهم ترین خاستگاه های کاشت برنج در ایران به شمار می آیند.برنج نیز مانند سایر غلات برای رشد بهتر به نیتروژن نیاز دارد همچنین برای افزایش ریشه و مقاومت در برابر آفات و بیماری ها به کود های فسفر دار احتیاج دارد- کاشت برنج - زمان کاشت برنج - کشت برنج بدون آب - کاشت برنج در ایران

(کاشت برنجزمان کاشت برنج – کشت برنج بدون آب – کاشت برنج در ایران)

کاشت برنج

یکی از مهم ترین غلات و غذای نیمی از مردم دنیا برنج است. عموما شالی کاران برای کاشت برنج، بذری را که پس از برداشت وخشک کردن برنج نگه می دارند تا برای سال بعد برای کشت استفاده کنند، مگر در شرایطی که بخواهند نوع رقم کشت را تغییر دهند.

روش کاشت برنج:

.کشت نشا

.بذر پاشی

ارقام برنج براساس دوره ی رشد:

.زود رس(۱۳۰ تا ۱۴۵ روز)

.متوسط رشد(۱۵۰ تا ۱۶۰ روز)

.دیر رس(۱۷۰تا ۱۸۰ روز)

خصوصیات گیاه شناسی برنج:

. ریشه(سطحی وافشان،در هنگام باز شدن گل و به خوشه رفتن برنج،ریشه بالاترین میزان رشد را دارد.)

. ساقه (ساقه ای بند بند و توخالی،ارتفاع بوته برنج از ۵۰ تا ۱۵۰ سانتی متر متغیر است و گاها تا ۲۰۰ سانتی متر نیز می رسد.)

. برگ(برگ هایی متناوب که در دو طرف ساقه وجود دارند ،با افزایش دما ،تعداد برگ ها افزایش می یابد.)

شرایط لازم برای کاشت برنج:

. نور(در اوایل فصل زراعی به عنوان عامل محدود کننده به شمار می آید اما با نزدیک شدن به پایان فصل زراعی رقابت بین بوته ها برای جذب نور بیشتر می شود.)

. دما(برای رشد برنج میانگین دما بین ۲۰ تا ۳۷ درجه سانتی گراد است،اگر دما پایین تر باشد رسیدن دانه عقب می افتد و بالا بودن دما هم باعثئگم شدن سنبلچه های بارور و وزن دانه خواهد شد.)

. رطوبت(بهترین میزان رطوبت برای گلدهی بین ۷۰ تا ۸۰ درصد می باشد.در مجموع گیاهی آب دوست به حساب می آید اما آبزی نیست.)

. آب ( بیشتر از سایر غلات به آب احتیاج دارد.)

. خاک(خاک رسی با مقدار زیادی مواد آلی برای کاشت برنج مناسب است.)

زمان کاشت برنج

افزایش میزان دمای هوا و کاهش میزان بارندگی سبب جابجایی فصلی و تقویم زراعی شده است البت کشاورزان با تغییر تاریخ زمان کاشت برنج و انتخاب ارقام با طول دوره ی کشت مختلف توانسته اند تا حدودی روش کاشت را با تغییرات آب و هوایی تطابق دهند.

تاریخ زمان کاشت برنج و زمان گلدهی و رسیدن آن با بیشینه و کمینه ی دما ارتباط مستقیم دارد.

زمان کاشت برنج در مناطق شمالی کشور از اواخر فروردین و اردیبهشت ماه آغاز می شود.

مراحل کاشت برنج:

. انتخاب زمین کشت حاصلخیز و پر آب

. آماده سازی زمین(خزانه و زمین اصلی)

ـ آماده سازی خزانه(مکانیزه، ایستگاهی)

ـ آماده سازی زمین اصلی( شخم اولیه « سه هفته قبل از نشا کاری»، شخم دوم « دو هفته قبل از نشا کاری»، شخم سوم «تسطیح زمین»)

.انتخاب بذر مرغوب(میزان بذر، ضد عفونی کردن، هم زنی و آب دهی آن)

.کاشت بذر آماده(کاشت در خزانه، کاشت در زمین اصلی)

تراکم بذر در خزانه حدودا ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم در متر مربع است که براساس ارقام مختلف متفاوت است.

هنگامی که حدود ۸۰ تا ۹۵ درصد شالی ها زرد شدند و فقط بخش کمی از پایه خوشه ها سبز باشد زمان برداشت برنج فرا رسیده است.

نحوه برداشت برنج:

. مکانیزه(کمباین)

. دستی (دروگرها)

در برداشت مکانیزه بذر ها باید پس از خرمن کوبی بلافاصله در دستگاه خشک کن قرار بگیرند یا هوا دهی شوند تا رطوبت آن کاهش پیدا کنند.

فرآیند تبدیل شلتوک به برنج سفید :

. خشک کردن

. تمیز کردن

. پوست کندن

. سفید کردن

. براق کردن

. درجه بندی

شیوه های مختلف خشک کردن برنج:

. خشک کردن سنتی(متداول ترین روش با استفاده از نور خورشید و سطحی مقاوم به نفوذ آب)

. خشک کردن سنتی (بستر ثابت، جریان مداوم)

کاشت برنج بدون آب

با توجه به افزایش رقابت بین آب در صنعت و شرب و محدودیت منابع آب مصرفی، شیوه ی کاشت برنج بدون آب حائز اهمیت است.

از مزایای کاشت برنج بدون آب (خشکه کاری) می توان به موارد زیر اشاره کرد:

. کاهش آلودگی آب و خاک(کاهش ۵۰ تا ۸۰ درصدی)

. بهبود تهویه خاک(کاهش سطح ایستایی آب)

. بهبود شرایط خرد اقلیم زمین کشت (افزایش تفاوت دما و کاهش رطوبت نسبی بین ردیف های کشت)

. کاهش بیماری ها و آفات گیاه برنج

. بهبود بیلان آب و پیشرفت اقتصادی مناطق ( ذخیره ی آب های زیر زمینی، افزایش عملکرد و در نتیجه در آمد سالانه کشاورزان)

این شیوه ی کاشت در ایران اولین بار در اراضی خوزستان در سال ۸۴ به صورت آزمایشی انجام شد.

مزایای کاشت مستقیم و بدون آبیاری نسبت به نشا کاری و غرقابی کردن زمین :

. جوانه زنی بهتر

. افزایش بهره وری در استفاده از نهاده ها(آب،بذر،کود و سم)

. کاهش زحمت کشاورز

. کاهش هزینه

. امکان استفاده از کمباین در برداشت و همچنین کاشت مستقیم

در روش کاشت مستقیم استفاده از روش سنتی (دست پاش) در پاشیدن بذر در هکتار حدود ۲۰۰ کیلوگرم است و زمان طولانی تری می برد اما با استفاده از دستگاه های مکانیزه به ۸۰ کیلو گرم و زمان حدود نیم ساعت کاهش می یابد.

کاشت مستقیم برنج به شیوه ی خشکه کاری به دلیل نیاز پایین به آب روش بسیار مؤثری برای مقابله با خشک سالی می باشد.

کاشت برنج در ایران

مازندران و گیلان از مهم ترین خاستگاه های کاشت برنج در ایران به شمار می آیند.برنج نیز مانند سایر غلات برای رشد بهتر به نیتروژن نیاز دارد همچنین برای افزایش ریشه و مقاومت در برابر آفات و بیماری ها به کود های فسفر دار احتیاج دارد و برای افزایش انتقال مواد فتوسنتزی از برگ به سایر اعضا به خصوص دانه و همچنین استقامت بوته ها باید از کود های پتاسیم دار استفاده کنیم، بنابراین استفاده از کودهای ان پی کا باعث بهبود عملکرد برنج می شود.

انواع برنج های ایرانی:

. طارم

. صدری

. پر محصول

. گرده

از خصوصیات مهم برنج شمال دانه های درشت و بلند آن ها است.

از بیماری ها و آفاتی که برنج را مورد تهاجم قرار می دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد :

. بیماری قارچی بلاست ساقه ی برنج

. پوسیدگی طوقه برنج (ژیگانتیسم)

. کرم ساقه خوار برنج

. سر خرطومی برنج

. مگس خزانه برنج

. سیاهک برنج

. پوسیدگی ساقه

. کرم برگ خوار

طبقه بندی ارقام مختلف برنج بر اساس شرایط اقلیمی :

. ایندیکا

. ژاپونیکا

. جاوانیکا

طبقه بندی گیاه شناسی ارقام برنج :

. دانه بلند

. دانه متوسط

.دانه گرد یا کوتاه

خواص درمانی مصرف برنج :

. ضد التهاب عصبی

. کاهش تحریکات معده و روده

. آب برنج برای شست و شوی زخم ها

. برطرف کننده تشنگی

. آب برنج برای درمان ورم معده

. خواب آور

. تعدیل قند خون

زمان برداشت محصول با توجه به دما از مرداد و شهریور آغاز و تا اواخر آبان و اوایل آذر ادامه پیدا می کند.

برنج به عنوان دومین غله ی مهم دنیا پس از گندم محسوب می شود. از قدیمی ترین گیاهانی است که در دنیا کشت می شد و خاستگاه آن هند و چین و کشوره های جنوب شرقی آسیا است و امروزه نیز حدود ۹۵ درصد برنج دنیا را تولید می کنند.

(کاشت برنجزمان کاشت برنج – کشت برنج بدون آب – کاشت برنج در ایران)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 13 =