باغبانی و گیاهان زینتی, مطالب

گیاه آلوئه ورا

پرورش آلوئه ورا در گلخانه

( گیاه آلوئه ورا – آلوئه ورا – پرورش آلوئه ورا در خانه – پرورش آلوئه ورا در گلخانه )

گیاه آلوئه ورا

گیاه آلوئه ورا امروزه به دلیل داشتن خواص موضعی و خوراکی و همچنین شرایط نگهداری آسان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه را به نام های

  • آلوئه ورا
  • صبر زرد
  • شاخ بزی

می شناسند. گیاه آلوئه ورا شباهت زیادی به کاکتوس ها دارد ولی به هیچ عنوان به آن ها تعلق نمیگیرد. معروف ترین گیاه خانواده ی آلوئه ورا گیاه تره، سیر، پیاز و گل سوسن است.

شرایط نگهداری گیاه آلوئه ورا

این گیاه در مناطق گرم و خشک رشد بهتری دارد و دمای مناسب برای آلوئه ورا دمای بین ۱۷ تا ۲۵ درجه می باشد.  در گرما و یا سرمای زیاد صدمه می بیند و از بین می رود. این گیاه به آبیاری کمی احتیاج دارد و به طور متوسط هر ۱۲ الی ۱۴ روز یک بار باید به آن اب داد و آب زیاد نیز باعث خراب شدن آن می شود.

نکات نگهداری گیاه آلوئه ورا

نور زیاد غیر مستقیم می خواهد.

به کاکتوس ها شباهت دارد و آبیاری روزانه نمی خواهد.

نیازی به اسپری آب بر روی گیاه نیست.

خاک شنی و خاک کاکتوس برای این گیاه مناسب است.

شرایط نگهداری گیاه آلوئه ورا

تقویت و خاک مناسب

برای تقویت این گیاه می توان در نیمه ی اول سال از کود های رقیق، در هر ماه تنها یک بار استفاده کرد. خاک مناسب برای این گیاه خاک کاکتوس و یا ترکیب ماسه و خاک برگ به همراه زهکشی بسیار خوب است، تا آب باقی مانده باعث پوسیدگی ریشه ها نشود.

آفات و بیماری ها

بیشتر گیاهانی که در مزرعه ها پرورش میابند در معرض بیماری ها و یا آفات قرار می گیرند ولی در خانه به ندرت دچار بیماری می شوند. بیماری های احتمالی این گیاه :

لکه ی سیاه که دراثر گزیدگی حشرات و یا تخم ریزی روی گیاه ایجاد می شود

  • شپشک آردآلود و یا شپشک سفید
  • پوسیدگی ریشه در اثر آبیاری زیاد

تکثیر و پرورش آلوئه ورا در خانه

راه های زیادی برای تکثیر و پرورش آلوئه ورا در خانه وجود دارد ولی ساده ترین راه آن استفاده از پاجوش های گیاه است. در این گیاه پاجوش ها هر ۶  ماه یک بار در قاعده ی گیاه رشد می کنند.

برای تکثیر آلوئه ورا :

پاجوش هایی با طول عمر ۳ الی ۴ ماه که ارتفاع آن ها حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر است و دارای ۴ الی ۵ برگ هستند را انتخاب کنید.

خیلی آهسته آن ها را همراه با ریشه از گیاه جدا کنید ( توجه کنید ریشه ها در معرض هوا قرار نگیرند )

در گلدان های جداگانه بکارید و تا ۳ هفته آبیاری نکنید تا ریشه قدرت جذب آب را پیدا کند.

بعد از ۲ الی ۳ هفته ریشه ها شروع به رشد کرده و گیاه جدیدی به وجود آمده است. ( ممکن است برگ ها برای مدتی خاکستری و یا قهوه ای رنگ شوند نگران نشوید بعد از مدتی به رنگ سبز طبیعی خود باز میگردند. )

تکثیر و پرورش آلوئه ورا در گلخانه

برای تکثیر و پرورش گیاه آلوئه ورا در گلخانه ها از چندین روش می توان کمک گرفت.

  • کشت از طریق بذر
  • کاشت از طریق قلمه
  • کاشت توسط پاجوش ( در قسمت پرورش آلوئه ورا در خانه توضیح داده شده است )
  • کاشت پیوندی
  • کشت بافت
  • کاشت توسط بذر

برای کاشت تعداد زیادی آلوئه ورا بهتر است از طریق بذر اقدام کرد اما در این روش علاوه بر سرعت کم تولید گیاه، گیاهان همسانی به وجود نمی آیند.

برای استفاده از این روش باید در فصل بهار و دمای ۲۱ درجه ی سانتی گراد بذر ها را در جعبه و یا خزانه کشت کرد.

حداکثر عمق کاشت بذر ها باید ۱ سانتی متر باشد در غیر این صورت جوانه زنی بذر ها کاهش میابد.

حفظ رطوبت خاک در این مرحله بسیار مهم است.

پس از اینکه گیاهان به ارتفاع ۳ سانتیمتری رسیدند قابل انتقال به گلدان های مجزا هستند و در صورتی که بخواهید آن ها را در زمین کشت کنید بهترین فاصله بین گیاهان ۶۰ الی ۹۰ سانتیمتر می باشد.

تکثیر و پرورش آلوئه ورا در گلخانه

تکثیر توسط قلمه

برای تکثیر توسط قلمه باید:

  •  برگ های گوشتی را به قطعات کوچک تقسیم کنید
  • برای جلوگیری از وارونه کاشتن، سر شاخه ها را علامت بزنید.
  • قلمه ها را به مدت ۱ هفته در سایه قرار دهید و سپس در خاک مناسب کشت کنید.
تکثیر توسط پیوند

گیاه آلوئه ورا به دلیل داشتن شیره ی گیاهی زیاد برای پیوند زدن مناسب است و می توان آن را در فصل رشد از طریق پیوند تکثیر کرد.

تکثیر توسط کشت بافت

یکی از بهترین روش ها برای پرورش آلوئه ورا در گلخانه کشت بافت می باشد.  در این روش قسمت کوچکی از سلول های انتهایی آلوئه ورا که در حال تکثیر هستند،  کشت داده می شوند و در نهایت یک گیاه جدید به وجود می آید. ویژگی این روش:

  • سرعت بالا
  • کنترل ژنتیکی گیاهان
  • تولید گیاهانی همسان
  • تغییر نکردن خواص
  • بازدهی اقتصادی بیشتر می باشد.

در روش طبیعی و استفاده از پاجوش هر ۶ ماه تنها ۳ گیاه تولید می شود اما با این روش در همان مدت زمان حدود ۱۰۰ گیاه تولید می شود.

نکات مهم این روش استریل بودن فضا و وسایل مورد استفاده است زیرا که شرایط برای رشد قارچ و باکتری ها بسیار مناسب است و حتما باید در محیطی بسته و راکد مثل محفظه ی شیشه ای یا پلاستیکی که نور قابل انتقال باشد، انجام شود.


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 4 =