تغذیه و آبیاری, مطالب

کوددهی هویج

منشا و خواستگاه گیاه هویج آسیا بوده و در اشکال و رنگ های مختلف ریشه گسترش یافته است. هویج گیاهی دو ساله می باشد که در سال اول دارای رشد رویشی بوده و در سال دوم ساقه گل دهنده تشکیل شده و تولید بذر می کند. کوددهی هویج – کاشت بذر هویج – میزان برداشت هویج – انواع بذر هویج

(کوددهی هویج – کاشت بذر هویج – میزان برداشت هویج – انواع بذر هویج)

کوددهی هویج

در نوشتار حاضر سعی می شود توجه ویژه ای به بحث کوددهی هویج داشته باشیم لیکن نیاز است پیش از آن مقدمه ای در مورد خواستگاه و نیازهای ابتدایی این گونه گیاهی بیان کنیم.

خواستگاه و تاریخچه

  • خواستگاه و منشا آسیایی
  •  اشکال و رنگ های مختلف ریشه
  • گیاهی دو ساله می باشد
  • در سال اول دارای رشد رویشی بوده
  • سال دوم ساقه گل دهنده تشکیل شده و تولید بذر می کند
  • این گیاه در صورتی که جهت تولید و استفاده از ریشه ی آن کشت شود گیاهی یک ساله به حساب می آید.

 

نیازهای اقلیمی یا آب و هوایی

 

هویج در شرایط آب و هوایی سرد و معتدل بهترین عملکرد را داشته و به عبارت دیگر در دامنه دمایی ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد عملکرد مطلوب را نشان می دهد.

به طور کلی دما و رطوبت خاک تاثیر به سزایی در شکل ریشه، رنگ و کیفیت نهایی محصول دارد. ریشه هویج در دامنه دمایی ذکر شده دارای بهترین رنگ می باشد و در صورتی که دما در بالای این دامنه یا دمای پایین تر از این دامنه ی دمایی (۱۰ تا ۲۵) قرار بگیرد از کیفیت رنگ کاسته شده و در حقیقت رنگ ریشه هویج کم رنگ تر می گردد.

کاشت بذر هویج

  • اهمیت تراکم مناسب در کاشت بذر هویج
  • بزرگ تر شدن از حالت طبیعی و بروز شکاف در صورت تراکم پایین
  • ریشه های کوچک شده و در هم فرو رفته در صورت تراکم بیش از حد
  • کاشت بذر هویج  با توجه به شرایط مختلف در تراکم ۱۵۰۰۰۰۰-۹۰۰۰۰۰ بذر در هکتار
  • عمق کاشت با توجه به شرایط اقلیمی بین ۲-۵/. سانتی متر

شرایط اقلیمی برای رشد هویج

آماده کردن زمین

  • آماده کردن زمین جهت کاشت بذر هویج یکی از مهم ترین عملیات های زراعی در کشت این محصول می باشد.
  • با توجه به رشد ریشه ای هویج در عمق ۳۰ سانتی متر باید خاک به گونه ای آماده گردد تا به ریشه ها اجازه دهد به خوبی به رشد مطلوب خود ادامه دهند.
  • استفاده از ادواتی مانند چیزل ها و زیرشکن ها می تواند تاثیر به سزایی در عملکرد نهایی محصول هویج داشته باشد.

میزان برداشت هویج

میزان برداشت هویج وابستگی بالایی به عوامل مختلف از جمله شرایط محیطی، تاریخ کاشت، تراکم، کنترل آفات و بیماری ها و … دارد.

میزان برداشت هویج علاوه بر موارد ذکر شده به نوع واریته کشت شده نیز وابسته می باشد.

انواع بذر هویج

  • دارای انواع ارقام op و استاندارد در ایران
  • عملکرد بهتر در ارقام هیبرید(به دلیل ویژگی های کمی و کیفی)
  •  تیپ نانتس متداول ترین شکل دربازار کشاورزی ایران

در تیپ نانتس طول ریشه ها متوسط بوده(۱۸-۱۵ سانتی متر) و همچنین دارای قطری به اندازه ۵/۳-۵/۲ سانتی متر می باشد. شکل ریشه در تیپ نانتس سیلندری می باشد.

کوددهی هویج

کوددهی هویج یکی از مواردی است که اگر به خوبی به آن توجه نشود عملکرد نهایی محصول به شدت کاهش می یابد.

مهم ترین اقدامی که در کوددهی هویج باید نسبت به آن اقدام کرد انجام آزمایش خاک و همچنین آنالیز آب آبیاری می باشد و بدین طریق به شاخص های مهمی نظیر میزان مواد معدنی موجود در خاک، PH،EC و بسیاری شاخص های دیگر پی می بریم.

  • رشد نامطلوب در PHهای اسیدی(PH کمتر از ۵)
  •  مناسب ترین و ایده آل ترین دامنه PH  برای رشد هویج ۵/۶ تا ۷
  • نیاز کمتر به  عنصر نیتروژن نسبت به دو عنصر پتاسیم و فسفر (دلیل آن به ویژگی های گیاه هویج مرتبط می باشد)
  • اهمیت بالای رشد ریشه هویج نسبت به رشد قسمت هوایی

در نتیجه با توجه به این که نیتروژن گیاه را به رشد رویشی تشویق می کند باید نسبت به استفاده از آن در طول دوره رشد توجه ویژه داشت و نرخ مصرف آن در مقایسه با پتاسیم و فسفر کم تر باشد.

عناصر غذایی در کوددهی

  • کلسیم
  • منیزیم
  • بر

در کوددهی هویج دخیل می باشند.

هویج به شکل قابل توجهی باعث برداشت عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم از خاک می گردد. برداشت ۱۰۰ تن در هکتار ریشه هویج باعث حذف ۱۷۰ کیلوگرم نیتروژن، ۳۵ کیلوگرم فسفر و ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار پتاسیم می گردد.

روش های کوددهی هویج

جهت کوددهی هویج روش های متفاوتی وجود دارد:

  • قرار دادن عناصر در محیط خاک قبل از کاشت
  • تزریق کود در سیستم آبیاری مواد و عناصر پس از کاشت گیاه(کود های محلول در آب)
  • استفاده از فرمول های NPK  مختلف می تواند راه کار مناسبی برای کشاورزان جهت افزایش عملکرد
  • در بین فرمول های مختلف NPK  شاید بتوان ۳۰-۵-۱۵ را یکی از مناسب ترین فرمول ها برای کشت هویج دانست.

به طور کلی تامین نیاز هویج به عنصر نیتروژن باید به صورت تقسیط این عنصر صورت گیرد و استفاده از کود شیمیایی اوره یکی از گزینه های مناسب برای کشاورزان در ایران می باشد.

فرمول های کودی مورد استفاده

  • نیترات پتاسیم:

فرمول کودی دیگری که به خوبی می تواند نیاز گیاه هویج را به پتاسیم و نیتروژن تامین کند نیترات پتاسیم می باشد که حلالیت بالای این فرمول کودی در آب آن را به یکی از بهترین گزینه ها تبدیل کرده است.

  • نیترات کلسیم:

عنصر دیگری که در زراعت هویج باید به خوبی فراهم گردد کلسیم می باشد که این عنصر نیز در فرمول کودی نیترات کلسیم جای دارد که این فرمول نیز به خوبی می تواند نیاز این گیاه را تامین کند.

  • بوریک، نیترات منیزیم و سولفات منیزیم:

عناصر بر و منیزیم نیز باید در زمان های مناسبی تامین گردد که از منابع اسید بوریک، نیترات منیزیم و سولفات منیزیم قابلیت کاربرد دارد.

به طور کلی در صورت رعایت تمامی موارد به زراعی عملکرد مطلوب حاصل می گردد. محصول نهایی مزرعه هویج را می توان در شرایطی مشابه شرایط انبارداری چغندرقند نگه داری کرد. در صورتی که بخش هوایی هویج از آن جدا نگردد ماندگاری آن کاهش یافته و قند موجود در ریشه به سمت برگ ها حرکت کرده و کیفیت نهایی محصول کاهش می یابد.

رعایت نکات ذکر شده در طول این نوشتار در کنار تجربه و مشاوره با متخصصین کشاورزی می تواند نتایج بسیار موفقی در کشت هویج در ایران داشته باشد.

شرکت بهرویش با تمرکز بر نیاز روز افرون بازار کشاورزی و نیاز به بذر با کیفیت بالا اقدام به تولید بذر هویج سیدزلند نموده است که با ویژگی های زیر به بازار عرضه می گردد:
تیپ نانتس

  • دارای ریشه سیلندری و کشیده
  • تک ریشه ای و فاقد ریشه جانبی
  • رنگ پوست نارنجی مطلوب و بازارپسند
  • طعم شیرین و آب دار
  • عملکرد بالا متحمل به سفیدک سطحی

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هویج سیدزلند با ما تماس بگیرید  ۳-۰۳۱۳۷۷۳۵۸۵۱

(کوددهی هویج – کاشت بذر هویج – میزان برداشت هویج – انواع بذر هویج)


(فروشگاه اینترنتی بهرویش همیار کشاورزان)

www.behrooyesh.ir

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “کوددهی هویج

  1. محمد جعفری گفت:

    سلام وقت بخیر
    در هر مرحله از مرحله رشدی باید کود مختص به همان مرحله رو استفاده کرد و برای هر محصولی فقط استفاده ازکود مرغی توصیه نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − 2 =