(بهترین بذر – انتخاب بذر – کشاورز)
از دیرباز کشاورزان برای رسیدن به عملکرد بالا به دنبال راه های مختلف بسیاری بوده اند که انتخاب بهترین بذر یکی از مهمترین و دشوارترین این راه ها بوده است. از بدو پیدایش کشاورزی تلاش برای انتخاب بذر مناسب ادامه داشته و امروزه به کمک استفاده از علوم نوین به بالاترین سطح خود رسیده است.
کشاورزان به خوبی می دانند تمام زحماتی که در طول دوره رشد گیاه متحمل می شوند می تواند با انتخاب بذر نامرغوب به هدر برود از این رو تصمیم گیری در رابطه با انتخاب بهترین بذر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در ساده ترین تعریف از نظر کشاورزان بهترین بذر را می توان بذری تعریف کرد که با شرایط منطقه سازگار و نسبت به شرایط آب و هوایی و تنش های مختلف منطقه متحمل باشد و بتواند عملکرد خوبی از خود نشان دهد.
شرکت های کشاورزی
شرکت های کشاورزی باید بستری را فراهم کنند تا کشاورزان وقتی به دنبال بهترین بذر هستند بتوانند اسم منطقه خود را در کنار آن بذر ببینند برای مثال ما باید به آن ها بگوییم که بذر خیار گرین استار مناسب منطقه کاشان و نهاوند است یا این که بذر هندوانه یامی برای خوزستان و بهبهان مناسب است.
به طور کلی عوامل تاثیرگذار در انتخاب بهترین بذر توسط کشاورزان شامل :
- بذری که در منطقه آن ها کشت شده و نتیجه مناسب با منطقه را نشان داده باشد، همین طور سایرین هم اقدام به کشت آن رقم و محصول کرده باشند این اتفاق احساس رضایت و اعتماد را در کشاورزان تقویت میکند.
- بذری که در ابتدای امر با توجه به اقلیم و شرایط محیطی آن منطقه دارای عملکرد بالایی باشد که این شرایط محیطی شامل نور(لوکس نوری آن منطقه است)، بافت و ساختمان خاک، رسی یا شنی بودن، دمای منطقه، دوره سرما و گرما و… است.
۳-مقاومت یا Resistance تحمل یا Tolerance یک بذر به بیماری ها و آفات هم خیلی مهم است. با توجه به این موضوع که اکثر بذرها به صورت وارداتی هستند مبنی بر آن که مقاومت به ویروس و بیماری در آنها با شرایط محیطی آن کشور تولید کننده تعیین و کنترل شده است و این عاملی می شود که یک بذر در منطقه دیگر برای مثال ایران مقاومت نسبی به عوامل خسارت زای محیطی را داشته باشد.
۴- در نهایت کیفیت محصول از اهمیت بسزایی برای کشاورزان برخوردار است، برای مثال قطعا کشاورزان یک هندوانه با عملکرد بالا (پربار) را نمیخواهند که رنگ ضعیف و پوست ضخیم داشته باشد.
بازار پسندی
۵- بحث بازارپسندی هم باعث می شود کشاورزان بذری را انتخاب کنند که در هنگام برداشت، میوه ای با تناسب ظاهری و شکل مناسب را جهت سودآوری مورد توجه در میدان میوه و تره بار را داشته باشند.
بذر پس از کاشت در زمین متحمل تنش های بسیاری می شود از جمله دماهای بسیار پایین( سرمازدگی)، دمای بالا و در کل تنش های محیطی، همچنین احتمال آلودگی و حمله پاتوژن های بیماری زا مانند قارچ ها، باکتری ها، ویروس ها و آفات بسیاری را پشت سر می گذارد از همین رو در زمان انتخاب بذر و خرید بذر باید به تمام ویژگی های آن که از سمت تولیدکنندگان مطرح می شود دقت کرد.
تولیدکنندگان بذر
تولیدکنندگان بذر جهت رسیدن به بهترین بذر آزمایشات زیادی را انجام می دهند تا بتوانند بذرهایی را شناسایی کنند تا هم از نظر عملکرد کمی و هم کیفی در سطح مطلوبی قرار داشته باشند. برای مثال مقاومت ارقام به بیماری ها به کشاورزان کمک می کند تا خسارت کمتری را از یک بیماری خاص در منطقه متحمل شوند و یا حتی در مواردی وجود یک بیماری مانع کشت یک گونه گیاهی خاص می شود که در صورت تولید بذر مقاوم این امکان فراهم می گردد.
کشاورزان انتخاب بهترین بذر از اهمیت بالایی برخوردار است و به دلیل اینکه انتخاب بذر نیازمند انجام آزمایشات پیچیده است شرکت های تولید کننده در طی فصل های زراعی مختلف نسبت به انجام تست های مزرعه ای اقدام می کنند و در نهات این ارقام را به کشاورزان مناطق مختلف معرفی می کنند.
شرکت کشاورزی بهرویش به عنوان شرکتی پیش رو در این زمینه همواره تلاش می کند تا ارقام گیاهی مناسب برای تمامی استان های کشور را شناسایی کند و در اختیار کشاورزان قرار دهد.
(بهترین بذر – انتخاب بذر – کشاورز)
(فروشگاه اینترنتی بهرویش همیار کشاورزان)
www.behrooyesh.ir