بذور کشاورزی, مطالب

بذر خیار

سبا لندینگ کاور

بذر خیار

در این مقاله سعی شده تا به سوالات مختلف در زمینه کشت خیار گلخانه ای پاسخ داده شود.

تیم تخصصی شرکت بهرویش همواره آماده پاسخگویی به سوالات مختلف شماست ۰۹۹۰۲۷۷۴۸۲۲

بذر خیار گلخانه ای 

رشد خیار

پس از کاشت مراحل رشد، داشت و بعد از آن برداشت محصول را داریم. خیار جز آن دسته از گیاهانی است که می تواند تمام مراحل رشدی از قبیل رویش و زایش را با هم در یک زمان داشته باشد. یعنی همزمان با رشد خیار، بوته مراحل گلدهی، تولید و رسیدگی میوه را نیز دارد. در چنین گیاهانی پایان عمر بوته با توجه به کاهش راندمان تولید و کاهش کیفیت میوه مشخص می شود. در اکثر گیاهان یکساله مرحله رویشی تکمیل و پس از آن گیاه وارد مرحله زایش شده به گل می رود و پس از آن میوه  تولید شده و بعد از برداشت محصول، عمر بوته تمام می شود. اگرچه خیار به عنوان یکی از آسان ترین محصولات برای کشت به حساب می آید اما این همزمانی مراحل رشدی نیاز و حساسیت گیاه به تغذیه مناسب را نشان می دهد.

اگر چند نکته ساده را برای کاشت خیار گلخانه ای در نظر بگیریم می توانیم میوه های با کیفیت بالا به بازار ارائه کنیم و از سود بالایی نیز برخوردار شویم. خیار از گیاهان خانواده کدوئیان بوده و مانند سایر گیاهان برای جوانه زنی و رشد نیاز به موارد متعددی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نور
  • دما
  • خاک مناسب
  • رطوبت کافی

کشاورزان قبل از اقدامات لازم به کاشت باید اصولی از قبیل انتخاب نوع بذر، نوع کشت و آماده سازی زمین را بررسی کنند.

بذر های کشاورزی به روش های مختلف اصلاح می شوند که به دلیل هزینه های احداث گلخانه و ریسک پذیری پایین بذر های هیبرید این نوع بذر ها بهترین گزینه برای کشت خیار گلخانه ای میباشد. در زیر به معرفی انواع روش های اصلاح بذر می پردازیم.

روش های مختلف اصلاح بذر ها:

  • بذر های آزادگرده افشان یا استاندارد

به صورت طبیعی بذر ها و گرده های گیاهان از طریق حشرات، باد، پرندگان و دیگر حیوانات منتقل می شوند تا گیاهان جدید در مناطق مختلف رشد کنند.
کشاورزان از سالهای بسیار دور در بین بذر های مختلفی که کشت کرده اند بذر هایی را که بیشترین نتیجه را از جنبه های مختلف از آنها گرفته اند را ذخیره میکنند تا بتوانند در دوره بعدی کشت از بذرهای با کیفیت بالاتری استفاده کنند.  

بذر های هیبرید به بذر هایی گفته می شود که متخصصان حوزه اصلاح نباتات در طی عملیاتی زمان بر و تخصصی، دو نوع به خصوص از یک محصول را که هر کدام به نوبه ی خود خصوصیات منحصر به فردی دارند که اگر هر دوی این ویژگی ها در یک محصول باید می تواند برای کشاورز و یا مصرف کننده بذر فواید گوناگونی داشته باشد، و از این طریق انواع بذر هیبرید را تولید نمود. 

برای مثال اگر بذر خیاری داشته باشیم که به بیماری فوزاریومی مقاوم است و در عین حال بذر خیاری داشته باشیم که خود تنظیم است (بسته به شرایط محیطی مانند دما، رطوبت، تغذیه و … ) و می توانیم با ترکیب این دو ویژگی در این بذر نهایی بذری داشته باشیم که هر دو ویژگی را داشته باشد به چنین بذری بذر هیبرید(f1) گفته می شود در این صورت می توانیم بذر هیبرید با بیشترین عملکرد در واحد سطح داشته باشیم و سود بیشتری عاید کشاورز و گلخانه دار شود. 

بذر هیبرید به دلیل فرآیند هایی که بر روی آنها انجام میشود قیمت بالاتری دارد و به صورت دانه ای به فروش میرسد که برای شناسایی بذر هیبرید اورجینال از تقلبی باید از فروشگاه های اینترنتی و فروشگاه های سنتی معتبر اقدام به خرید نمود.

  • بذر تراریخته 

برخلاف بذرهای هیبرید و استاندارد، بذر های تراریخته بذرهایی هستند که از طریق تکنولوژِی بسیار پیچیده و گران قیمت از طریق ایجاد تغییرات در DNA بذرها ایجاد می شوند و تا بتوانند ویژگی های کاملا جدید به بذر اضافه کنند. برای مثال بذری تولید میکنند که در زمان رشد باکتری هایی را تولید میکند که میتواند وارد روده کرم های مضر برای گیاه شوند و این کرم های مضر برای گیاه را ازبین ببرند.
با وجود دفاعیات بسیار زیاد شرکت های تولید کننده این نوع بذر ها اما آزمایشات و گزارشات جدید ثابت میکند که این گونه دستکاری های ژنتیکی  می تواند برای انسان و طبیعت ضررات جبران ناپذیری داشته باشد.

سبا1

بذر خیار گلخانه ای

بذر خیار گلخانه ای با توجه به تعداد گل در هر بند و نوع گل(گل نر و ماده در یک بوته) به دو دسته کلی تقسیم میشود که هر دسته ویژگی های خاصی دارند.

  • تقسیم بندی بر اساس تعداد گل در هر بند به شرح ذیل می باشد:
    • بذر خیار تک گل:
      داری ۱-۲ گل در هر بند می باشند.
    • بذر خیار میانگل:
      دارای ۲-۳ گل در هر بند می باشند. این بوته ها نسبت به مشکلات خاک و همچنین شوری آب و خاک مقاوم ترند.
    • بذر خیار پرگل:
      این بذور دارای ۳ و یا بیشتر تعداد گل در هر بند می باشد.
  • تقسیم بندی بر اساس نوع گل موجود بر روی بوته
    • بذر خیار پارتنوکارپ:
      این بذور تنها دارای گل ماده روی بوته هستند و تمام بذور گلخانه و تعداد محدودی از بذور فضای باز در این دسته قرار دارند.
    • بذر خیار نیمه پارتنوکارپ:
      این بذور دارای گل نر و ماده در بوته هستند ولی نسبت گل نر به گل ماده در مقایسه با بذور غیر پارتنوکارپ کمتر می باشد.
    • بذر خیار غیر پارتنوکارپ:
      گل نر و ماده در روی بوته در کنار هم هستند.

کاشت خیار گلخانه ای به دو صورت انجام می گیرد:

  • کشت مستقیم:

در این نوع کشت بذر به صورت مستقیم داخل زمین اصلی قرار می گیرد.

  • کشت نشایی:

در این نوع کشت بذر در داخل گلخانه ها و سینی های مخصوص نشاء کشت شده و پس از آماده شدن به زمین اصلی منتقل می شود.

 توزیع انواع بذر خیار گلخانه ای به روش های مختلف اینترنتی و سنتی (خرید از فروشگاه های فروش بذر) انجام می گردد که از جمله روش هایی که در حال حاضر بسیار مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است خرید اینترنتی بذر خیار می باشد.

بذرخیار

تشنگی دادن به بوته خیار

پس از انتقال نشا خیار به زمین اصلی پس از گذشت دو هفته جهت افزایش و بهبود سیستم ریشه، کشاورزان گیاه را وارد مرحله تشنگی می کنند. بعد از مستقر شدن نشا خیار داخل زمین تا چند روز آبیاری به صورت منظم انجام می گیرد و بعد از آن به مدت ۲ هفته میزان آبیاری کاهش می یابد.در این مرحله گیاه دارای ۴-۵ برگ می باشد. در این هنگام گلخانه داران یک آبیاری سنگین انجام داده و گیاه را وارد مرحله تشنگی می کنند. پس از گذشت زمان ۱۵-۳۰ روزه با توجه به فصل کشت و نوع خاک، گیاه در ابتدای صبح و یا هنگام غروب آفتاب علائم پژمردگی را نشان می دهد. این علائم بیان کننده این است که ریشه گیاه تا جایی که آب در زمین نفوذ کرده و قابل جذب بوده است رشد کرده و نیاز به آب دارد.

اهداف هرس خیار

  1. کمک به بهبود ریشه‌های آسیب‌دیده
  2. حذف بخش‌های خشک‌شده و صدمه‌دیده، بی‌مصرف و غیرمفید گیاه
  3. محدود کردن رشد ناخواسته گیاه
  4. تقویت و نگهداری بخش‌هایی از گیاه که از وضعیت خوبی برخوردارند.
  5. جوان‌سازی گیاهان مسن و تناسب بین شاخ و برگ و میوه
  6. تسریع و افزایش در تولید و رشد گل و میوه و بالا بردن کیفیت میوه‌ها و عملکرد بوته‌ها.
  7. آسان کردن نفوذ بهتر نور در سرتاسر تاج گیاه.
  8. عبور و مرور و انجام عملیات داشت و برداشت و سم‌پاشی راحت‌تر بوده و آلودگی بوته‌ها به آفات و بیماری‌ها کاهش می‌یابد.

پایین کشی

پس از رشد بوته خیار و رسیدن شاخه اصلی به سیم های کشیده شده در گلخانه مرحله پایین کشی صورت می گیرد. در این مرحله بوته با احتیاط از طنابی که دور بوته پیچیده شده (به عنوان قیم) باز کرده و روی زمین میخوابانیم. در این مرحله مراقبت بسیار لازم است تا به بوته آسیبی وارد نشود.

بوته خیار در زمانی که دارای رشد رویشی و گلدهی است میوه قابل برداشت نیز دارد. در ایران سلیقه غالب برای انتخاب میوه خیار، خیارهایی با سایز ۱۶-۱۸ سانتی متر و دارای پوست سبز تیره و باشیار های طولی در سرتاسر میوه می باشد.

نکات کلیدی:

کشت ارقام خیار با رشد شاخه جانبی زیاد، برای مناطق دارای خاک و آب شور (EC بالا) مناسب می باشد زیرا شوری خاک و آب عامل محدود کننده جلوگیری کننده از رشد گیاه می باشد. در صورتی که در زمان انتخاب نوع رقم ارقام با شاخه جانبی محدود برای این مناطق انتخاب شود بوته ضعیف بوده و آنچه که انتظار می رود حاصل نمی شود.

فاصله مناسب برای کشت بذر خیار چقدر است ؟

به منظور حفظ مناسب فاصله کشت موارد زیر را باید در نظر گرفت:

_زمان کاشت بذر خیار:

به طور کلی به منظور تهویه مناسب بین بوته های خیار در نیمه اول سال به نسبت نیمه دوم سال به دلیل دریافت نور کافی توسط گیاه فاصله کشت کمتر در نظر گرفته می شود.

_نوع بذر خیار :

برای خیار های پر گل فاصله کشت را به نسبت بذر های میانگل و تک گل بیشتر در نظر می گیرند.

_ شاخه های جانبی:

شاخه های جانبی نیز عاملی تعیین کننده در فاصله های بین بوته ها می باشد در صورتی که تصمیم به کاشت بذری با شاخه های جانبی کم دارید می توانید فاصله های کشت را کمتر در نظر بگیرید.

با توجه به نکات گفته شده در بالا در هر هکتار( ۱۰۰۰۰ متر) تعداد بذر کشت شده بین ۲۵۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ عدد می باشد.

زمین مناسب برای کشت خیار

بذر خیار به منظور ریشه دهی مناسب و در ادامه رشد مطلوب به خاک سبک نیاز دارد زیرا ریشه ها رشد سطحی دارند و از حساسیت بالایی برخوردارند. در زمان کشت بذر خیار باید میزان سفتی خاک( میزان شن و ماسه موجود در خاک) و البته کمبود های خاک را در نظر بگیرید و با توجه به آنها به میزان ۵ تا ۱۲ تن کود دامی برای هر هکتار استفاده نمایید تا خاک به سبکی مورد نظر برسد. در نظر گرفتن این موارد به دریافت میوه های با کیفیت بالاتر منجر خواهد شد.

بذر خیار سبا4

چه بذری برای کشت گلخانه ای مناسب است 

توجه به انتخاب بذر به منظور کاشتی اصولی و صحیح برای بذر خیار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

امروزه بیشترین میزان تولید بذرهای گلخانه ای به دست کارشناسان اصلاح نباتات تولید می گردد که در زمره بذر های هیبرید می باشد، برای تولید این بذر ها کارشناسان از انواع روش های علمی و پر هزینه ژنتیکی به منظور تولید بذر های با کیفیت بهره می برند، به علاوه به دلیل عمدتا وارداتی بودن این بذرها قیمت های بالایی برای هر عدد بذر باید توسط کشاورز پرداخت گردد.

بذر خیار را چگونه کشت کنیم 

نحوه ی کشت بذر از اهمیت بالایی برخوردار است که نحوی که حتی اگر بذری بسیار با کیفیت و زمینی بسایر مناسب را انتخاب کنید اما اصول کشت رعایت نشود، نتیجه نخواهید گرفت.

کاشت خیار بصورت خزانه

اگر به دنبال بهترین بستر برای کشت بذر خیار در گلدان های نشاء هستید، پیت موس یکی از بهترین هاست.

نشاها را در پیت موس در سینی های و یا گلدان های نشاء کشت کنید باید توجه داشته باشید که دمای محیط ۳۰ درجه سانتی گراد و با نور و رطوبت کافی نگه داری کنید،  این موارد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

انتخاب روش کاشت به صورت خزانه به نسبت کاشت مستقیم به این دلیل که می توانیم در امکانات موجود در گلخانه صرفه جویی کنیم و البته می توانیم مراقبت های بیشتر و بهتری تا مرحله جوانه زدن بر روی جوانه ها داشته باشیم می تواند کار آمد تر باشد.

روش انتقال نشاء های خیار به زمین اصلی

حال زمان آن است که نشاء هایی که جوانه زده اند را به زمین کشت منتقل کنید، در زمین حفره هایی کوچک و با فاصله معین و تعیین شده ایجاد کرده و نشاءها را بعد از خارج کردن از گلدان و یا سینی نشا به همراه خاک سینی نشا به زمین در حفره های تعیین شده منتقل کنید باید دقت کنید که به ریشه نشاء ها صدمه ای وارد نشود، بعد از انتقال نشاء ها به زمین گلخانه آبیاری شروع می شود.

آبیاری صحیح در گلخانه چگونه است

عواملی متعددی وجود دارد که بر اساس آنها می توانیم تعیین کنیم که تعداد دفعات آبیاری چگونه باشد. عواملی از قبیل بافت و جنس خاکی که کشت در آن انجام شده، فصل سال، دمای هوا، سن گیاه. توجه به این نکته که باید در آبیاری بوته های خیار حدتعادل حفظ گردد اهمیت بالایی دارد، آبیاری زیاد باعث شسته شدن املاح خاک و آبیاری کم باعث ایجاد پژمردگی و تنش در گیاه می شود.

به طور کلی زمانی که رطوبت خاک به ۲۵ درصد می رسد بهترین زمان برای آبیاری می باشد.

هرس بوته های خیار

هرس بوته های خیار تا قبل از رسیدن بوته های خیار به ارتفاع ۳۰ سانتی متر اکیدا توصیه نمی شود. هرس گیاه به منظور رساندن حداکثر انرژی که توسط گیاه دریافت می شود به ساقه ها و برگ های اصلی به منظور دریافت میوه های با کیفیت بالا انجام می شود، برای این منظور شاخه های فرعی، میوه و گل ها به تدریج حذف میگردد تا بوته شادابی خود را از دست ندهد.

زمان برداشت:

به طور معمول در گلخانه های خیار یک روز در میان برداشت انجام می گردد.

دلیل پایین کشیدن بوته ها چیست؟

هر گلخانه ای یک سقف معین و مفیدی دارد بوته های خیار زمانی که به این ارتفاع برسند نیاز هست تا عمل پایین کشیدن انجام شود، بدین منظور برگ های پیرتر هرس می گردد که البته باید به تدریج انجام شود، درواقع باید دقت نمود که در هر نوبت بیشتر از ۳ برگ حذف نگردد.

سبا12

مدیریت حاصلخیزی خاک

حاصلخیزی خاک 

حاصلخیزی خاک و اجزای آن به معنی توانایی خاک در رشد پایدار محصولات کشاورزی می باشد.

از جمله ویژگی های مدیریت حاصلخیزی خاک به شرح زیر است:
• قادر به تهیه مواد مغذی مورد نیاز گیاه و همچنین میزان کافی آب مناسب برای رشد گیاه و بازتولید آن
• فاقد مواد سمی که باعث اختلال در رشد گیاه شود
و همچنین
• عمق کافی خاک جهت رشد متناسب ریشه گیاهان و نگه‌ داری آب
• زهکشی درونی بهینه که اجازه نگه‌داری کافی آب جهت رشد مناسب گیاه را می‌دهد (بعضی از گیاهان مثل برنج در خاک غرقابی دوام می‌آورند)
• دارای ماده آلی کافی در سطح بالای خاک جهت حفظ ساختمان خاک و نگه‌ داری رطوبت
• پی‌اچ خاک در بازه ۵/۵ تا ۷
• که برای اغلب گیاهان مناسب بوده ولی بعضی از گیاهان خاک‌های اسیدی ‌تر یا قلیایی ‌تر را ترجیح داده یا می توانند تحمل کنند.
• غلظت کافی و متناسب مواد مغذی ضروری و مهم گیاهان
• دارای میزان کافی از میکروارگانیسم‌ ها جهت رشد گیاه

در واقع واژه ی حاصلخیزی، توصیف یک خاک خوب زراعی است که به طور عام، برای همه تولید بیشینه ی محصول را تداعی کند ولی در عین حال هنوز بسیاری از جنبه های مربوط با مدیریت آن، حتی برای خبرگان این رشته، ناشناخته مانده است.
برای هر نقطه ی مشخص درجه ی حاصلخیزی خاک و اجزای حاصلخیزی آن‌ به خصوصیات ذاتی آن خاک بستگی دارد که با توجه به منشاء خاک و عملیات مدیریتی اراضی مغایر است.
از نظر کشاورزی، «حاصلخیزی خاک» در حقیقت توان تأمین همه کیفیت های مورد نیاز برای تولید محصولات گیاهی و دامی است.

چگونه حاصلخیزی خاک را مدیریت کنیم؟

از نظر علم کشاورزی، خاکی حاصلخیز است که بتواند مواد مقوی مورد نیاز جهت رشد گیاه را تأمین کند که برایند آن محصولی با بازده و کیفیت بیشتر می باشد.
حال میخواهیم بدانیم که عوامل تأثیرگذار برحاصلخیزی خاک، چیست؟
عوامل زیادی وجود دارند که به حاصلخیزی خاک کمک می کنند.

ترکیب مواد معدنی

با آگاهی از ترکیبات مواد معدنی درخاک می توانیم توانایی حفظ مواد مقوی گیاهی را پیش گویی کنیم .
با رجوع به موادمعدنی خاک، اختلاف بسیاری بین میزان کل مواد معدنی موجود در خاک و مقدار در دسترس بودن آن ها برای گیاه مشاهده می شود. درحقیقت، فقط بخشی کوچک ازمواد معدنی خاک برای گیاه قابل دسترس است.
به کار بردن کود های شیمیایی و اصلاح كننده های خاک، عامل مهم در افزایش و نگه داشتن محتوای مواد معدنی خاک است. بنابراین وجود یک برنامه کود دهی مطلوب از موثرترین عوامل درحاصلخیزی خاک است.

PH خاک

(PH) از عوامل مهم در نگه داشتن حاصلخیزی خاک است چون بر ميزان دسترسی مواد مقوی از راه خاک توسط گياه تاثیر می گذارد.
معمولا محدوده PH بین ۵/۵ تا ۷برای بسیاری از گیاهان مطلوب است.

مواد ارگانیک

مواد ارگانیک به عنوان یک منبع نیتروژن و فسفر به حساب می آید.
نیتروژن و فسفر می توانند به شکل معدنی درآمده و در معرض گیاه قرار گيرند.
موادآلی، حاصلخیزی خاک را افزایش می دهد، به اين صورت كه ساختمان خاک توسط افزایش CEC بهبود می یابد.

 بافت خاک

مواد معدنی با اندازه های متفاوت ساختمان خاک را تشکیل می دهند.
خاک شن و ماسه، گل و لای، در قیاس با خاک رس مواد مغذی را بیشتر حفظ کرده و در نتیجه به عنوان یک معدن بزرگتری برای مواد مغذی عمل می کند.

 CEC خاک (ظرفیت تبادل کاتیونی)

CEC می تواند به عنوان نشانه حاصلخیزی خاک استفاده شود. CEC بالاتر به معنای توانایی بیشتر خاک جهت نگهداری مواد مقوی است.
CEC خاک رسی بالاتر از خاک های شنی بوده، در نتیجه معمولا حاصلخيزتر است.

بسته بندی خیار سبا

حفظ حاصلخیزی خاک:

  •  مدیریت های تغذيه صحیح

استفاده و مصرف نامناسب از کودهای شیمیایی تأثیر منفی بر حاصلخیزی خاک خواهد داشت.
همچنین استفاده بیش از اندازه از کودهای کشاورزی نه تنها هزینه بر است، بلکه سلامت خاک را به خطر می اندازد.
نمک های معدنی که از طریق گياه استفاده نمی شوند، متراکم شده و بر رشد محصولات آینده درخاک تاثیر خواهد گذاشت.
از طرفی، در واقع می توان گفت بدون استفاده از میزان کافی از کودهای کشاورزی، خاک حاصلخیز به تدریج از مواد مغذی تخلیه می شود و محصول رشد نمی کند و عملکرد بالقوه آن کاهش میابد.
نظارت بر محتوای مواد مغذی و استفاده از کودهای شیمیایی باید دقت لازم را به عمل آورد تا با توجه به مرحله رشد محصول تقسیم شود.

  •  ارزیابی و سنجش حاصلخیزی خاک

تحلیل بافت خاک و گیاه، ابزاری مهم جهت پیگیری وضعیت حاصلخیزی خاک است.
جهت دستیابی به بازده بالا وحفظ حاصلخیزی خاک برای سال های آینده، طراحی برنامه کودی مناسب امری مهم است.

  • حاصلخیزی خاک های زراعی

طی سالهای اخیر بعد از ظهور کودها و سموم شیمیایی، متاسفانه این تفکر که کاربرد انواع این کود و سموم، بهترین راه جهت دستیابی به بالاترین سطح تولید محصول و حفظ سلامت گیاه است، بر برنامه های کشاورزی به اصطلاح مدرن، حاکم شده است.
معمولا اغلب کشاورزان فکر می کنند که عملکرد بالا نشان دهنده ی یک خاک بارور است.
اما از نظر اکولوژی کشاورزی که هدف حفظ و افزایش تشکیل خاک و فرآیندهای حفاظتی حاوی مواد آلی است، یک خاک بارور ضرورتا یک خاک حاصلخیز نیست.
در کشاورزی پایدار، پروسه های خاک که امکان تولید را فراهم می کنند از ارزش بیشتری برخوردار هستند.
اضافه نمودن کودها، فقط از روش شناخت چرخه ی مواد و فرآیندهای اکولوژیکی خاک به خصوص پویندگی مواد آلی و حفظ حاصلخیزی خاک، می توانند سبب ازدیاد تولید شوند.
در پژوهش های اولیه، اغلب خصوصیات مربوط به شناسایی و گروه بندی خاک ها، ویژگی فیزیکی، شیمیایی و هیدرولوژیک خاک مورد برسی قرار گرفته است.
شایان ذکر است که موجودات زنده ی خاک نقش رابط در بعضی از فرآیندهای مهم پدولوژی، فیزیکی و شیمیایی خاک دارند. تا  اینجا کمی با حاصلخیزی خاک و اجزای آن آشنا شدیم.

گسترش و رونق های اخیر امکان سنجش تأثیر فرآیندهای بیولوژیک بر عملکرد مفید خاک را فراهم کرده که این خود نسبت به روش های سنتی مبنی بر انتخاب انواع ریز جانداران خاک، پیشرفت قابل چشمگیری داشته.

نقش کرم های خاکی در حاصلخیزی خاک :

کرم خاکی

در پژوهش های اخیر ثابت شده است که کرم های خاکی نقش به سزایی در بهبود حاصلخیزی خاک در گلخانه ها دارند. هر کشاورزی و یا گلخانه داری می داند که وجود کرم های خاکی در خاک گلخانه نشان از سلامت خاک بستر کشت می باشد.

تاثیر کرم های خاکی بر ویژگی های فیزیکی خاک 

– پایداری خاک دانه ها را افزایش می دهند
– بهبود تهویه خاک
– به یکنواخت نمودن پروفیل خاک کمک می کنند

به طور کلی کرم های خاکی به زهکشی و حاصلخیزی بستر کشت کمک بسیاری می کنند طبق مطالعات انجام شده، خاک های حاوی کرم خاکی ۴ تا ۱۰ برابر بیشتر زهکش دارد، حرکت کرم ها در خاک باعث ایجاد حفره های در خاک می شود که در هنگام آبیاری به حرکت آب در نقاط مختلف خاک کمک می کند و کمک میکن تا آب های اضافی از طریق زهکش ها از خاک خارج شوند
همچنین کرم های خاکی به افزایش میزان اسیدیته خاک کمک میکنند که در تجزیه مواد آلی تاثیر بسیار زیادی دارد، این کرم ها باقی مانده های گیاهی ریشه ها پوسیده موجود در خاک را میخورند( هر روز هم وزن بدن خود )و بعد از هضم با دفع آنها میزان نیتروژن موجود در خاک را افزایش می دهند، این درحالی است که گیاهان قادر به جذب نیتروژن معدنی نیستند به علاوه با تنفس در خاک و مصرف کربن نسبت نیتروژن به کربن را تنظیم می کنند.
نکته قابل تامل توجه و جلوگیری از افزایش بیش از حد کرم های خاکی می باشد زیرا درصورتی که تعداد آنها بیش از حد افزایش پیدا کند، اقدام به خوردن ریشه ها گیاهان زنده می کنند و همچنین تعادل ویژگی های شیمیایی خاک را نیز به هم می زنند که این امر به نابودی کیاهان منجر خواهد شد. 

 

شماره تماس خرید بذر هیبرید سبا ۰۹۹۰۲۷۷۴۸۲۲

کمبود های تغذیه ای در خیار گلخانه ای 

خیار گلخانه ای از جمله محصولاتی است که به دلیل تولید محصول زیاد در واحد سطح به نیاز تغذیه ای بالایی نیز نیاز دارد.

انتخاب رقم مناسب خیار به منظور کشت از لحاظ میزان عملکرد، تراکم کشت، دوره رشد گیاه، کیفیت محصول و همچنین انجام آزمون خاک قبل انجام مراحل کشت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

عموما در هر هکتار به حدود ۵۰۰۰ مترمکعب آب نیاز دارد.
برای کاشت خیار در گلخانه باید از یک ماه قبل برای آماده سازی خاک گلخانه اقدام نمود، برای انجام کشت پاییزه اقداماتی مانند انجام ضد عفونی خاک، حذف علف های هرز، دیسک زدن باید در تابستان انجام شود.

به منظور شناسایی اختلالات تغذیه ای در بوته های خیار بهترین و سریع ترین راهکار شناسایی اختلالات برگی است

هر بوته خیار می تواند در روز تا ۳ لیتر آب مصرف کند، ریشه های خیار به خاک مرطوب نیاز دارند. باید توجه نمود که آبیاری به اندازه ای انجام شود که از رسیدن اکسیژن کافی به گیاه جلوگیری نگردد.

در بسیاری از مناطق ایران خاک ها دچار فقر مواد آلی هستند پس توصیه می شود یا بر طبق نتایج آزمون خاک تا سقف دو درصد از مواد آلی تجویز شده استفاده شود و یا به خاک گلخانه در هر هزار متر مربع یک تا دوتن کود دامی پوسیده شده اضافه شود. باید دقت کنید که در صورتی که بیش از حد از کود دامی استفاده شود ممکن است باعث افزایش شوری خاک گردد و از رشد بوته های خیار جلوگیری کند از بهترین نوع کود های دامی کود های مرغی و گاو است.

کمبود نیتروژن:

درصورتی که اختلال تغذیه ای ناشی از کمبود نیتروژن باشد، گیاه متمایل به زرد میشود. برگ ها جوان کوچک و سبز و برگ های پیرتر زرد میشوند و می میرند، اگر میزان کمبود نیتروژن تداوم داشته باشد به مرور برگ های جوان نیز خصوصا در قسمت راس گیاه زرد می شوند.

رفع کمبود:

برای بوته هایی که در بستر خاکی کشت شده اند، برای هر هکتار میزان ۲۰ تا ۵۰ کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار به صورت زمینی توصیه میشود، و یا میتوان به صورت محلول پاشی محلول دو درصد اوره در حجم زیاد هر دو هفته یکبار توصیه می شود. برای بستر های غیر خاکی، مصرف نیتروژن با غلظت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر توصیه میشود.

کمبود فسفر:

هر گیاهی در تمامی مراحل رشد به فسفر نیاز دارد. این درحالی است که ابتدای مراحل رشد رویشی این نیاز به بالاترین حد خود می رسد.

در بذر خیار به این دلیل که به صورت مداوم تولید میوه و رشد رویشی دارند، تامین مداوم فسفر حیاتی است. به طور کلی کمبود فسفر در خیار به صورت ریشه های ضعیف، ناکارآمد و کوتاه شناسایی می شود، همچنین برگ های کوچک به رنگ خاکستری متمایل می شوند و در برگ های بالغ بین رگ برگ ها لکه های قهوه ای ایجاد می شود و در صورت تداوم کمبود فسفر، لکه های قهوه ای به لکه های سوخته تبدیل می شوند.

رفع کمبود :

قبل از کاشت بوته های خیار گلخانه ای در بستر های خاکی باید آزمون خاک انجام شود و بسته به میزان کمبود فسفر به میزان لازم به خاک اضافه گردد. باید توجه داشت که بعد از رشد بوته ها در صورت مشاهده کمبود فسفر این کمبود بهسرعت جبران نمیشود، چه به صورت محلول پاشی و چه به صورت مصرف زمینی، با اینحال بهترین گزینه مصرف مونو پتاسیم فسفات از طریق آب آبیاری می باشد.  برای محصولات کشت شده در بستر غیر خاکی محلول غذایی فسفر با غلظت ۲۵ تا ۵۰ میلی لیتر توصیه میشود.

کمبود پتاسیم:

کمبود پتاسیم به زردی و سوختگی برگ های مسن منجر می شود، که از حاشیه برگ ها شروع می شود و به سمت مرکز برگ و در بین رگ برگ ها زیاد می شود، در صورت کمبود شدید پتاسیم، بخش بزرگی از بافت اطراف رگبرگ های اصلی سبز می مانند و در صورت تداوم کمبود پتاسیم این سوختگی ها به سمت رگبرگ اصلی حرکت می کنند تا جایی که برگ به طور کامل کاغذی می شود.

رفع کمبود :

برای رفع کمبود در خاک های شنی لازم است که بر روی بستر در کنار گیاهان دچار کمبود از پتاسیم استفاده گردد، در این صورت پتاسیم از سمت ریشه جذب می گردد و در دسترس گیاه قرار می گیرد، اما برای انواع دیگر خاک بهتر است که طبق آزمون خاک پتاسیم، قبل از کاشت به خاک دچار کمبود اضافه گردد. به طور کلی کود آبیاری برای گیاهان دچار کمبود پتاسیم راه حل بهتری به نسبت محلول پاشی است زیرا ممکن است باعث سوختگی در برگ ها شود.

برای کشت های غیر خاکی محلول غذایی پتاسیم با غلظت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر در لیتر توصیه می شود.

کمبود کلسیم:

کلسیم به استحکام غشاء سلولی کمک می کند که بخش بزرگی از اختلالات تغذیه ای را می توان به عدم دسترسی ریشه ها به کلسیم در طول مراحل رشد دانست.

کمبود کلسیم در برگ های جوان و البته نقاط رشد مشاهده می شود، برگ ها به صورت پیچ خورده در می آیند و ممکن است که اطراف برگ به سمت پایین جمع شوند. در کمبود های شدید کلسیم، گل ها عقیم می شوند و نقاط رشد بوته می میرد.

رفع کمبود:

به منظور رفع این مشکل میتوان از نیترات کلسیم با غلظت ۵۰۰ گرم نیترات کلسیم در ۱۰۰ لیتر آب به صورت محلول پاشی استفاده نمود، باید در خاک های اسیدی از آهک استفاده نمود و مصرف کود های آمونیومی و پتاسیمی را محدود نمود.

برای بستر های کشت غیر خاکی برای هر لیتر آب، مواد غذایی کلسیم با غلظت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم توصیه می شود. 

کمبود منیزیم:

عنصر منیزیم در گیاه در ساختار کلروفیل نقش به سزایی دارد، پس در ساخت قندها و همچنین فتوسنتز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، در کمبود منیزیم، برگ های بوته های خیار از سمت رگبرگ ها شروع به زرد شدن میکند تا آنجایی که تنها یک حاشیه باریک سبز رنگ در اطراف برگ باقی می ماند در صورتی که کمبود منیزیم تشدید شود، نقاط زرد رنگ برگ به رنگ قهوه ای متمایل میشود

رفع کمبود :

در کشت های خاکی لازم است که قبل از کشت بوته ای خیار آزمون خاک انجام شود و به طور معمول ۴۰-۵۰ کیلوگرم سولفات منیزیم به خاک بستر اضافه گردد. در صورت مشاهده کمبود منیزیم بعد از کشت میتوان از سولفات منیزیم به صورت محلول پاشی نیز استفاده نمود به این صورت که برای هر ۱۰۰۰ لیتر آب ۳ کیلوگرم سولفات منیزیم استفاده گردد و میزان مصرف نیز باید در حجم بالا انجام گرددبرای مثال در هر هکتار به میزان ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ لیتر آب استفاده شود. برای بستر های غیر خاکی محلول غذایی منیزیم به میزان ۳۰ میلی لیتر در هر لیتر آب توصیه می شود. 

 

انواع خیار گلخانه ای

اگر چه از بذور پارتنوکارپ برای کشت در گلخانه استفاده می شود ولی تنش های وارد شده به گیاه از قبیل

  • _طول روز
  • _میزان تابش خورشید
  • _دمای گلخانه (افزایش دما بالا تر از ۳۰ درجه سانتیگراد)

باعث ایجاد گل نر در گیاه می شود.

بذور تک گل و میانگل نسبت به پرگل ها در مقابل سرما مقاوم تر هستند و تاریخ دقیقی برای کشت ندارند این در صورتی است که ارقام پرگل حتما باید در زمانی که نور کافی (بهار و تابستان) باشد کشت شوند.

کشت خیار های پرگل غالبا در نیمه اول سال صورت می گیرد.

سبا2

کشت خیار های تک گل و میانگل در نیمه دوم سال صورت می گیرد ولی بذر خیار سبا با توجه به شرایط محیطی قابلیت انطباق داشته و می تواند از حالت میانگل بودن به پر گل تبدیل شود

دانلود بروشور بذر خیار سبا 

از جمله ویژگی های بذر خیار گلخانه ای سبا می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • _رقم هیبرید
  • _بوته قوی با پوشش برگی خوب
  • _میوه ها سیلندری و بسیار یکنواخت
  • _میوه ها به رنگ سبز تیره و شیار دار با طول ۱۶ – ۱۸ سانتی متر
  • _رقمی با ۲ – ۴ گل در هر بند و خود تنظیم
  • _پتانسیل عملکرد بالا
  • _مقاومت نسبی به سفیدک داخلی

ویژگی خود تنظیم بودن بذر خیار سبا از مهم ترین ویژگی های این بذر می باشد زیرا در صورتی که شرایط گلخانه مساعد نباشد تعداد گل های خود را کم می کند تا بتواند میوه های با کیفیت بالاتری را داشته باشد.

بذر خیار سبا به دلیل قیمت مناسب به نسبت بذر های خارجی موجود در بازار  و البته ویژگی های برجسته ذکر شده در بالا یکی از پرفروش ترین بذر های خیار گلخانه ای می باشد که عموما بسیاری از کشاورزان بعد از خرید اول این بذر را برای دفعات بعدی نیز خرید کرده اند.
قیمت بذر خیار گلخانه ای سبا  هر عدد ۱۶۸۰ تومان است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید: ۰۹۹۰۲۷۷۴۸۲۲ و ۰۳۱۳۷۶۶۶۶۵۱

(بذر خیارخیار گلخانه – انواع خیار گلخانه ای – بذر خیار گلخانه ای)

 

سبا
بذر خیار گلخانه ای سبا
بهرویش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + هشت =