کشاورزی عمومی, مطالب

گیاهان هیدروپونیک

در این محتوا اطلاعات بسیار مفیدی در مورد کشت هیدروپونیک علوفه و همچنین یکی از موارد جالب در این مبحث یعنی کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی مورد توجه قرار گرفته و اطلاعاتی بسیار مفید در اختیارتان قرار می گیرد.

کشت هیدروپونیک علوفه یکی از روش‌های متداول می‌باشد که با توجه به خشکسالی در بعضی مناطق، استفاده از این روش با طرفداران زیادی روبه رو شده است. روش کشت هیدروپونیک به کاشت بدون خاک گیاهان در آب یا محلول غدایی در گلخانه گفته می‌شود. از این روش برای تولید علوفه دام نیز استفاده می‌کنند که به مدت ۷ تا ۸ روز انجام می‎شود.

در هندوستان، دانه های ذرت نسبت به سایر علوفه های دیگر در تولید هیدروپونیک ارجهیت دارد. بیشتر هزینه های صرف شده در سیستم تولید  هیدروپونیک علوفه، برای تهیه بذر می‌باشد که اغلب دامداران برای تامین بخشی از علوفه دامداری ها در فصولی که علوفه تازه وجود ندارد استفاده می‌کنند.

کشت هیدروپونیک علوفه

هیدروپونیک علوفه در کشورهایی مثل هند که دارای صنعت دامپروری پیشرفته هستند و از طرفی از نظر آب و هوا و زمین های مناسب در محدودیت هستند، روش مناسبی برای تولید علوفه است.

معرفی کشت هیدروپونیک علوفه

علوفه تازه هیدروپونیک یکی از نهاده های موردنیاز برای تولید گوشت و شیر و سلامت محصولات تولیدی می‌باشد.

علوفه سبز برای تولید محصولات لبنی و گوشت با کیفیت در تمام طول سال لازم و ضروری است.

میزان دسترسی علوفه تازه و قیمت آن بر مقدار تولید موثر است.

این روش بیشتر در دامداری های سطح محدود برای بز و گوسفند استفاده می‌شود.

مقدار علوفه مورد نیاز در تغذیه دام و چگونگی وارد شدن این منبع غذایی به جیره، از نکات مهم است که باید زیر نظر کارشناس تغذیه به تدریج و با علوفه خشک مثل کاه انجام شود. زیرا تغییر ناگهانی در جیره ی غذایی به علت سازگار نبودن با باکتری های فلور روده دام، ایجاد عارضه آنتروتوکسمی می‌کند و در نهایت باعث مرگ دام می‌شود. بنابراین قبل استفاده از این علوفه حتما با کارشناس دام مشورت کنید.

علوفه هیدروپونیک، برای اغلب دام های سبک و سنگین، دارا و فاقد سم دار  نیز قابل استفاده است.

دلایل استفاده و طرفداری از روش کشت هیدروپونیک علوفه:

  • نیاز کم به زمین و کاربری آسان تر به ویژه در نواحی شهری
  • امکان استفاده در زمین های کوچک شهری
  • علاقه تولید دامداران به تولید تجاری این علوفه
  • امکان استفاده در نواحی که با کمبود منابع آبی مواجه است
  • کمبود نیروی انسانی
  • امکان کشت در نواحی جنگلی، ساحلی و نواحی غیر مناسب از جهت آب و هوا
  • حذف علف های هرز و برداشت
  • یکسان نبودن کیفیت علوفه در تمام طول سال
  • نیاز به تغذیه و کود
  • آگاهی نداشتن از میزان بارندگی
  • تنش های محیطی و آبی

 

از جمله فداید آن به موارد زیر می‌توان اشاره داشت:

  • کاهش حداقل هشتاد درصدی سطح زیر کشت
  • کاهش هزینه کاشت، داشت و برداشت
  • کاهش مصرف آب حتی تا نود درصد
  • کاهش مصرف کود
  • کاهش هزینه خوراک دام
  • کاهش واردات دانه و ارزبری
  • ایجاد اشتغال در جامعه

 

کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی

گوجه فرنگی ها با روش هیدروپونیک، در محلول های غیر خاکی قرار دارند که این محلول های غذایی می توانند از ریشه های گیاه محافظت و مواد مفید و مغذی را برای گیاه فراهم کند. کشت هیدروپونیک گوجه فرنگی باعث می شود در محیطی کنترل شده با کم‌ترین احتمال بیماری، رشد سریع تر و بیش‌ترین عملکرد محصول را داشته باشند.

روش هیدروپونیک فواید بسیار زیادی دارد اما باغبانی به این روش کاری پر زحمت و اغلب گران تر از کاشت معمولی گوجه فرنگی است، به ویژه اگر در شروع راه اندازی سیستم هیدروپونیک هستید. دقت داشته باشید که کشت هیدروپونیک در کشورهای پیشرفته جایگاه با اهمیتی در تولید مواد غذایی دارد. در این سیستم چون بهره‌وری مصرف آب بالا است و تمام شرایط محیطی تحت کنترل است، خسارت را کاهش می‌دهد. البته با توجه به بسته بودن محیط، در کنترل آفات و بیماری‌ها باید دقت بیشتری شود.

خلاصه اگر به دنبال تولید محصولات کشاورزی و کارآفرینی در این زمینه هستید، کشت هیدروپونیک یک تکنیک خلاقانه و مناسب مناطق کم باران و خشک ایران است. در روش های نوین، بذر گیاهان در برابر  بیماری ها مقاوم شده و نیاز کم‌تری به کود آلی دارد. رشد بذر به روش هیدروپونیک در مدت زمان کوتاهی امکان پذیر  بوده و اشتغال زایی خوبی را نیز در جامعه فراهم می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 10 =