نشاء

نشاگیری

(نشاءمزایای نشاکاریگلخانه تولیدبستر کشتنشاگیری)

نشاء

نشاء به گیاهچه های تولید شده از کشت بذور در مکانی خارج از محل اصلی کاشت گفته می شود.

مزایای نشاکاری

مزایای نشاکاری عبارت است از:

  • صرفه جویی در زمان
  • صرفه جویی در هزینه مخصوصا در مورد بذوری که نسبت به آب وخاک و هوای سرد حساس هستند از مهم ترین مزایای نشا کاری است..
  • جلوگیری در از بین رفتن بذر: زیاد بودن موش در برخی مناطق و حضور مورچه ها در خاک باعث از بین رفتن بذر می شود.
  • یکی دیگر از مزایای نشاکاری کاهش درصد خطاست

گلخانه تولید

گلخانه تولید نشا باید دارای خصوصیات زیر باشند:

  • عاری از هر گونه آفت و بیماری باشد. تولید نشا در کنار بوته های قدیمی که پر از آفت هستند نباید انجام گیرد. همچنین حتما از عدم وجود موش در گلخانه تولید نشا اطمینان حاصل کنید.
  • وجود سیستم خنک کننده برای سالن های نشا
  • دارای قابلیت تنظیم نور باشد

دمای مناسب و ایده آل سالن نشا بعد از جوانه زنی بذر 25 تا 27 درجه سانتی گراد می باشد بخاطر همین وجود سیستم خنک کننده برای سالن های نشا الزام می باشد. نور سالن را باید تا میزان مناسب و مورد نیاز گیاه کاهش داد. وجود نور زیاد باعث سریع خشک شدن پیت ماس ها شده و به نظر می رسد که بوته نیاز به آب دارد. در صورتی که اگر نور و دما مناسب باشد آبیاری کاهش یافته و ساقه محکم و قوی تری تولید می شود.

گلخانه تولید

بستر کشت نشا گیری

بستر کشت نشا به 3 دسته تقسیم می گردد:

  • کوکوپیت: پوسیده الیاف نارگیل است
  • پرلیت
  • پیت ماس: مواد پوسیده شده جنگل با فشردگی زیاد

کوکوپیت از لحاظ مواد غذایی ضعیف است و باید برای نشایی که در کوکوپیت قرار دارد مواد غذایی فراهم کرد.

برای تولید نشا استفاده از کوکوپیت و پیت ماس تواما یا به تنهایی مرسوم است. استفاده از ترکیب پیت موس- پرلیت یا کوکوپیت – پیت ماس به لحاظ این که پیت ماس دارای مواد غذایی لازم است آسان تر می باشد. بهتر است هنگام استفاده از پیت ماس به دلیل فشردگی که دارد با محل کشت دیگری چون کوکوپیت استفاده گردد. برای افراد تازه کار پیت ماس از دو محل کشت دیگر بهتر است.

اقلام مورد نیاز برای تولید نشا

  • پیت ماس
  • پرلیت یا کوکوپیت
  • سینی نشا
  • گونی
  • سمپاش جهت آبیاری
  • رطوبت سنج و دماسنج
  • پایه برای قرار دادن سینی های نشا
  • سیستم خنک کننده و مه پاش

نکات مهم نشا کاری

  • فوم های نشا ها در ارتفاعی بالاتر از سطح زمین قرار دهید.
  • عمق کشت بذور: عمق کشت بذر باید 2 تا 3 برابر قطر بذر باشد عمق زیاد در بذور ریز مثل گوجه و فلفل باعث جوانه زنی دیرتر می گردد.
  • بعد از قرر دادن بذور در سینی، روی آن ها را گونی کشیده و آبیاری سنگین انجام دهید.
  • دمای سالن بعد از کشت بذر بالا باشد تا بذر ها آب جذب کرده و متورم شوند.
  • بعد از جوانه زدن بذرها دمای سالن را تا 25 درجه کاهش داده تا ریشه زایی بهتر و ساقه کلفت تر شود.
  • در زمان تولید نشا هر چه ریشه دهی بیشتر و ساقه قوی تر باشد نشا تولید شده بهتر خواهد بود که در اثر کنترل دما، رطوبت و آبیاری صورت می پذیرد.

نشاگیری

آماده سازی سالن و خاک

  1.  ابتدا سالن نشا را جداگانه آماده کنید یا در سالن های خود قسمتی را با پلاستیک مجزا کنید.
  2. روی زمین پلاستیک تمیز پهن کنید و بستر کشت را در روی آن آماده کنید.
  3. بسته های پیت ماس باز شده را با دست کاملاٌ خرد کرده و با له کردن همه آن ها را یک دست کنید.
  4. وقتی با کوکوپیت یا پرلیت مخلوط شد آن ها در فوم های مخصوص ریخته و خوب فشار دهید تا حفره های فووم و طلق از پیت ماس پر شود، با دست آن را امتحان کنید تا داخل حفره ها خالی نباشد.
  5. گاهی به جای پرلیت از کوکوپیت استفاده می کنند. در واقع مصرف پرلیت و کوکوپیت جهت افزایش خلل و فرج بین پیت ماس و نفوذ هوای بیشتر و ریشه دهی بهتر می باشد.
  6. می توان از کوکوپیت تنها جهت پر کردن سینی نشا استفاده نمود که در این صورت کار حرفه ای تر می شود و بحث تهیه مواد غذایی و محلول پاشی آن به وجود می آید. کوکوپیت از مواد غذایی تهی است ولی پیت ماس به اندازه تولید نشا مواد غذایی دارا می باشد.
  7. بذر ها را روی هر خانه گذاشته و با سر میخ یا هر وسیله دیگری به اندازه 2 برابر قطر بذر به داخل فشار دهید و در نهایت روی فوم را کمی پیت ماس ریخته و صاف کنید.

مراحل بعد از کاشت

  1. برای جابجایی سینی نشا و قراردادن روی پایه مراقب باشید پیت ماس ها زیاد خشک نباشند چون حرکت باعث جابجایی بذر می شوند.
  2. سینی های نشا را روی پایه قرار داده دقت کنید پایه صاف باشد.
  3. روی سینی ها را گونی کشیده و آبیاری اولیه را سنگین انجام دهید.
  4. در تابستان نور گلخانه را به وسیله مل و یا شید متعادل کنید.
  5. تاریکی زیاد گلخانه باعث می شود بوته ها به دنبال نور رفته و علفی شوند.
  6. در تولید نشاء ریشه خوب و ساقه محکم مد نظر می باشد.
  7. با تعادلی که بین آبیاری و دما و نور برقرار شود می توان نشا خوبی تهیه کرد.

شرایط گلخانه پس از کاشت

  1. تنظیم دمای گلخانه قبل از جوانه زنی در روز حدود 28-30 درجه سانتی گراد باشد و بعد از جوانه زنی 25 درجه سانتی گراد.
  2. پس از ظهور 15-20% جوانه ها گونی را با احتیاط برداشته و ادامه آبیاری را در روزهای دیگر به وقت انجام دهید.
  3. زمان تولید نشا خیار حدود 14 روز، فلفل40 روز و گوجه 30 روز بسته به شرایط دما و نور و رطوبت متفاوت می باشد.
  4. دمای مطلوب جوانه زنی بذر گوجه فرنگی 18-24 درجه سانتی گراد و فلفل 25 درجه سانتی گراد می باشد.
  5. ظرف مخصوص نشا برای بذور مختلف بسته به سایز بذر متفاوت می باشد.
  6. ظرفی که برای نشا کردن خیار استفاده می شود بهتر است بزرگ باشد (معمولا ظرف نشا خیار از ظرف نشا فلفل و گوجه بزرگ تر است.)
  7. بذر خیار 2 تا 3 روز بعد کاشت جوانه می زند و12 تا 15 روز بعد نشا آماده انتقال به زمین است.
  8. نشا خیار وقتی آماده انتقال به زمین است که ارتفاع آن 10 سانتی متر شده است یا زمانی که گیاه دارای 1 تا 2 برگ حقیقی است.
  9. در نشا خیار ریشه مهم تر از ساقه و برگ است.
  10. ویژگی های ریشه نشا قابل انتقال باید سفید و محفظه سینی را پر کرده باشد.

(نشاءمزایای نشاکاریگلخانه تولیدبستر کشتنشاگیری)


(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.