(کشاورزی ارگانیک – ویژگی های کشاورزی ارگانیک – کشاورزی ارگانیک در ایران)
کشاورزی ارگانیک
کشاورزی ارگانیک یا همان کشاورزی طبیعی – زیستی، نوعی از کشاورزی است که در آن از هیچ گونه محصولاتی نظیر کود و سموم شیمیایی استفاده نمی شود. در این نوع کشاورزی دخالت و دستکاری های ژنتیکی مرسوم نیست در نتیجه مراحل آن شامل تقویت زمین، کاشت و برداشت با استفاده از نهاده های طبیعی مانند کود زیستی، کمپوست ها، حشرات سودمند و… انجام می گیرد.
بر اساس تعریف فدراسیون بین المللی جنبش کشاورزی ارگانیک (IFOAM)، کشاورزی ارگانیک را یک سامانه کشاورزی می نامند که در آن موارد زیر بهبود می یابد:
- جنبههای زیستی
- اجتماعی
- اقتصادی
- تولید پایدار غذا
- پوشاک
- فراوردههای چوبی
به طور کلی کشاورزی ارگانیک بر ۳ اصل زیر استوار است:
- سلامت خاک
- انسان
- اکوسیستم
به طوری که کشاورزی ارگانیک توسط شاخصهای زیر تعیین می شود:
- رعایت استانداردهای تولید در رشد محصول
- مدیریت کنترل آفات و علفهای هرز در مزرعه
- مدیریت و نظارت بر بسته بندی، آماده سازی و شستشو، انبارداری، حمل و نقل و روشهای برچسب گذاری و…
محصولات کشت ارگانیک علاوه بر حفاظت از منابع آب و خاک، سلامت و امنیت غذایی مصرف کنندگان را نیز تامین می کند و نکته ی حائز اهمیت آن کاهش قابل توجه ضایعات کشاوری است.
از مزایای کشت ارگانیک به موارد ذیل می توان اشاره نمود:
- هزینه پایینتر تولید نسبت به کشت معمولی و قیمت بالاتر محصولات ارگانیک
- سلامت و امنیت غذایی مصرف کنندگان، حفاظت
- رعایت ملاحظات زیست محیطی
- کاهش ضایعات کشاوری به دلیل استفاده آنها به صورت کمپوست در تولید
کشاورزی ارگانیک در ایران
در کشور ایران، کشاورزی صنعتی نسبت به کشاورزی سنتی طرفدار چندانی ندارد چرا که کشاورزان اغلب سنتی و خرد در میان زیستگاه های طبیعی و روستاها به شکل پراکنده و در غالب واحد های کوچک فعالیت می کنند. در نتیجه در ایران، فرصت قابل توجهی وجود دارد تا بدون صرف هزینه های زیاد کشاورزی سنتی و معمول را به کشاورزی ارگانیک تغییر داد البته این کار نیازمند نظارت و هدایت فنی است که کشاورزان می توانند حجم قابل قبولی از محصولات تولیدی کشورمان را از این طریق تامین نمایند.
استفاده از سموم در کشاورزی به سبک سنتی ایرانی بسیار کمتر از شرایط کشاورزی صنعتی است و حتی در طیف گسترده از محصولات از جمله:
- زعفران
- زیره
- پسته
- انجیر
- کشمش
- بادام
- خرما
- سیب درختی
- هندوانه
- مرکبات
- خاویار
- میگو
- پوست
- روده
- پشم
- محصولات باغبانی
- دامی
- شیلاتی
میتواند فعالیتهای گستردهای را برای شروع و حضور در تولید محصولات ارگانیک در جهان را به خود اختصاص می دهد البته باید توجه داشت که محصولات کشاورزی ارگانیک نسبت به محصولات کشاورزی معمولی و مرسوم دارای قیمت های بالاتری هستند که یکی از علت های آن نیازمندی بیشتر این کشاورزی به بکارگیری نیروی کاری و انسانی نسبت به کشاورزی صنعتی است. همین امر سبب می شود هزینه های بیشتری را در پی داشته باشد.
از علت های دیگر این تفاوت قیمت می توان به ناکار آمدی بازاریابی و زنجیره ی عرضه برای محصولات ارگانیک و هم چنین حجم کمتر تولید که بر روی افزایش هزینه های پس از برداشت تاثیر می گذارد محصول اشاره نمود. البته باید در نظر داشته باشیم که با توجه به افزایش تقاضا برای موادغذایی ارگانیک و پیشرفت روز افزون تکنولوژی امکان کاهش هزینههای تولید، فرآوری، توزیع و بازاریابی برای محصولات ارگانیک وجود دارد. شرکت بهرویش یکی از بزرگترین شرکت های کشاورزی است که سال هاست در این زمینه خدمات بسیاری را به مراجعه کنندگان خود ارائه می کند شما عزیزان جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی کشاورزی شیمیایی و ارگانیک و یا هر نوع از محصولات کشاورزی می توانید با مراجعه به سایت behrooyesh.ir از مشاوره ی رایگان بهره مند شوید.
(کشاورزی ارگانیک – ویژگی های کشاورزی ارگانیک – کشاورزی ارگانیک در ایران)
(فروشگاه آنلاین بهرویش همیار کشاورزان)